Οι ΗΠΑ αγόρασαν τα παγκόσμια αποθέματα ρεμδεσιβίρης!

Δε θα μπορεί να προμηθευτεί ο υπόλοιπος κόσμος για τους επόμενους 3 μήνες

Ρεπορτάζ Κεντρικού δελτίου Star 11/4/20

Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην αγορά σχεδόν όλων των αποθεμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενός από τα δύο φάρμακα που έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία του κορονωϊού, της ρεμδεσιβίρης. Η Ευρώπη και ο υπόλοιπος πλανήτης δε θα είναι σε θέση να προμηθευτούν το φάρμακο τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες.

«Απέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων ρεμδεσιβίρης, με αποτέλεσμα να μην έχει μείνει τίποτα για την Ευρώπη», δήλωσε ο Δρ. Άντριου Χιλ, επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Covid-19: «Θετικά» τα αποτελέσματα της ρεμδεσιβίρης στις ΗΠΑ

Οι ειδικοί ανησυχούν τόσο για τη μονομερή δράση των ΗΠΑ στο ζήτημα της ρεμδεσιβίρης και το ενδεχόμενο αντίστοιχων κινήσεων σε περίπτωση, για παράδειγμα, που υπάρξει αποτελεσματικό εμβόλιο για την πανδημία.

Ρεμδεσιβίρη: Eλπιδοφόρα μηνύματα από το ενδοφλέβιο φάρμακο

Η κυβέρνηση Τραμπ αγόρασε τώρα περισσότερες από 500.000 δόσεις

Η ρεμδεσιβίρη, το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για τη θεραπεία του κορωνοϊού, κατασκευάζεται από την Gilead και φαίνεται πως βοηθά τους ασθενείς να αναρρώσουν ταχύτερα από την ασθένεια. Οι πρώτες 140.000 δόσεις, οι οποίες παραχωρήθηκαν σε δοκιμές του φαρμάκου σε όλο τον κόσμο, έχουν εξαντληθεί. Η κυβέρνηση Τραμπ αγόρασε τώρα περισσότερες από 500.000 δόσεις, δηλαδή όλη την παραγωγή της Gilead για τον Ιούλιο και το 90% της παραγωγής του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

«Ο πρόεδρος Τραμπ πέτυχε μια καταπληκτική συμφωνία για να εξασφαλίσει ότι οι Αμερικανοί θα έχουν πρόσβαση στην πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για τον κορωνοϊό», δήλωσε ο υπουργός υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών Άλεξ Αζάρ. «Στο πλαίσιο του εφικτού, θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι κάθε Αμερικανός ασθενής που χρειάζεται ρεμδεσιβίρη, θα μπορεί να τη λάβει. Η κυβέρνηση Τραμπ κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μάθει περισσότερα για τις θεραπείες για τον κοροναϊό που είναι σε θέση να σώσουν ανθρώπινες ζωές και να εξασφαλίσει πρόσβαση σε αυτές τις επιλογές για τους Αμερικανούς πολίτες».

Το φάρμακο, το οποίο αναπτύχθηκε για την καταπολέμηση του Έμπολα αλλά αποδείχθηκε αναποτελεσματικό, είναι πατενταρισμένο από την Gilead, πράγμα που σημαίνει ότι καμία άλλη εταιρεία δεν έχει δικαίωμα να το παράγει. Το κόστος του ανέρχεται περίπου στα $3,200 δολάρια ανά έξι δόσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ κατέγραψαν αρνητικό ρεκόρ 40.000 κρουσμάτων σε μία μέρα. 

Θα κινηθούν με αντίστοιχο τρόπο και στο εμβόλιο;

Τον Μάιο, η γαλλική κατασκευάστρια Sanofi ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα είχαν πρώτες πρόσβαση στο εμβόλιό της για τον κορωνοϊό, αν αποδειχθεί αποτελεσματικό. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δικαίωμα να θέσει την μεγαλύτερη παραγγελία, καθώς επένδυσε και ανέλαβε το ρίσκο» είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος, Πολ Χάντσον ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ περιμένουν ότι «από τη στιγμή που βοήθησαν στην ανάπτυξη του εμβολίου αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο, θα λάβουμε και πρώτοι τις δόσεις». Αργότερα, η εταιρεία απέσυρε τη δέσμευσή της, μετά από πιέσεις της γαλλικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι που να μπορεί να σταματήσει την εξαγορά της ρεμδεσιβίρης από τις ΗΠΑ.
Ορισμένες χώρες, πάντως, φαίνεται πως επεξεργάζονται την ιδέα της έκδοσης υποχρεωτικών αδειών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top