Ρεμδεσιβίρη: Eλπιδοφόρα μηνύματα από το ενδοφλέβιο φάρμακο

Τσιόδρας: Χρειάζεται χρόνος για να είμαστε σίγουροι

Δείτε το video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 εμφάνισαν βελτίωση της κατάστασης τους μετά τη θεραπεία τους επί δέκα μέρες με το υπό δοκιμή φάρμακο ρεμδεσιβίρη (remdesivir) της εταιρείας Gilead Sciences, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη σε 61 ασθενείς (οι 30 ήσαν διασωλημένοι) σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Καναδά και Ιαπωνία.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Τζόναθαν Γκρέιν του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», χαρακτηρίσθηκε «ελπιδοφόρα» από τους ερευνητές. Όμως ο αριθμός των ασθενών ήταν μικρός, όπως και ο χρόνος παρακολούθησης τους, ενώ η μελέτη δεν συμπεριέλαβε ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης και δεν ήταν διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη, αλλά απλώς μελέτη παρατήρησης. Δεν δόθηκαν επίσης λεπτομέρειες ποια άλλα φάρμακα είχαν πάρει οι ασθενείς.

Θρίλερ στο Θριάσιο με ασθενή που κατέληξε από κορωνοϊό

Η δόση του remdesivir ήταν 200 μιλιγκράμ την πρώτη μέρα και 100 mg ημερησίως τις υπόλοιπες εννέα μέρες. Από τους ασθενείς, οι 36 (68%) εμφάνισαν βελτίωση και μεταξύ αυτών οι 17 από τους 30 που βρίσκονταν διασωληνωμένοι. Στο διάστημα της μελέτης 25 ασθενείς πήραν εξιτήριο, ενώ επτά πέθαναν.

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα ευρήματα», δήλωσε ο Γκρέιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η Gilead διεξάγει τις δικές της κλινικές δοκιμές για το φάρμακο της και τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Μελέτες κάνουν επίσης επιστήμονες στην Κίνα, στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Κορωνοϊός: 93 θάνατοι - 72 νέα κρούσματα, 2.081 συνολικά

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για το ενδοφλέβιο φάρμακο

Κατά την διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στα ελπιδοφόρα μηνύματα από κλινικές μελέτες που γίνονται διεθνώς,  με τη συμμετοχή και της χώρας μας για το νέο υποσχόμενο θεραπευτικό σχήμα με ενδοφλέβια χρήση ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς με κορωνοϊό. 

«Θέλουμε οι ασθενείς μας να μπορούν να ωφεληθούν από τις αναδυόμενες θεραπείες οι οποίες είναι διαθέσιμες στην χώρα μας με τρεις διαφορετικούς τρόπους» εξήγησε ο κος Τσιόδρας. 

Χαρδαλιάς για Λάρισα: Σε σύνολο 362 τεστ, 25 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό

Ο πρώτος είναι οι κλινικές μελέτες με το φάρμακο στις οποίες συμμετέχουν 4 νοσοκομεία στη χώρα μας, ο δεύτερος είναι δωρεάν πρόγραμμα διευρυμένης πρόσβασης σε αλλά 4 επιλεγμένα νοσοκομεία και μέσω της μελέτης «αλληλεγγύη» του ΠΟΥ η οποία σύντομα θα αρχίσει σε άλλα 3 νοσοκομεία της χώρας. 

Φαίνεται ότι η εν λόγω θεραπεία δείχνει μία αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 68% ακόμα και στα σοβαρά περιστατικά, ανέφερε, επικαλούμενος δημοσιεύμα ενός από τα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, το «The New England Journal of Medicine». 

Η Τουρκία επιχείρησε να προωθήσει ασθενείς με κορωνοϊό στην Ελλάδα

Ο κύριος Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης και στην χρήση όρου αντισωμάτων από τους ασθενείς που έχουν αποθεραπευθεί από την covid -19. Όπως είπε, απαιτούνται 14 ημέρες από την ημέρα που έχουν αποθεραπευθεί προκειμένου να είναι «καθαροί» από νόσο και συμπτώματα και να μπορούν να δώσουν αντισώματα για ασθενείς που περνούν βαριά  την λοίμωξη του κορωνοϊού. 

Kορωνοϊός: Οι τελευταίες εξελίξεις – Πάνω από 100.000 νεκροί παγκοσμίως

Όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας, «ίσως είναι μία θεραπευτική προσέγγιση που είναι ωφέλιμη όχι μόνο σε προχωρημένο στάδιο αλλά και στο αρχικό στάδιο της νόσου»  αλλά έσπευσε να τονίσει ότι είναι πολύ νωρίς. «Και αυτό το πρωτόκολλο θα εφαρμοστεί στην χώρα μας αλλά δεν πρέπει να το δει κάποιος ως κάτι σίγουρο» είπε, καθώς χρειάζεται «χρόνος και αποτελέσματα προκειμένου να μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top