Γώγος: Τα καλά και το κακό σενάριο για την εξέλιξη του κορωνοϊού

Πότε μπορεί να κλείσει ο τουρισμός

Τρία σενάρια για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανέπτυξε ο λοιωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, εξηγώντας τι πρέπει να συμβεί για να «κλείσει» ο τουρισμός. 

Σύψας: «Θα κλείσουμε τον τουρισμό αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα»

Όπως είπε ο κ Γώγος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το ένα σενάριο είναι να συνεχίσει η παρουσία του ιού με μικρά κύματα, τα οποία θα είναι λίγο μεγαλύτερα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και μετά θα πέσουν πάλι, όπως τώρα. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό ο ιός θα είναι… παρών 24 – 48 μήνες και στη συνέχεια, εφόσον βρεθεί το εμβόλιο, θα γίνει ένας απλός ιός του αναπνευστικού συστήματος που θα μπορεί να αντιμετωπιστεί. 

Greek summer is a state of mind: Το νέο σποτ για διακοπές στην Ελλάδα

Το δεύτερο σενάριο που είναι επίσης καλό είναι να υπάρχει ένας μικρός αριθμός κρουσμάτων, ο οποίος σιγά σιγά θα σβήνει χάρη στα μέτρα που θα λαμβάνει η πολιτεία. 

Υπάρχει όμως και το κακό σενάριο που έχουν πάντα στο μυαλό τους οι επιστήμονες και σύμφωνα με αυτό μπορεί να υπάρξει ένα δεύτερο ίδιο ή μεγαλύτερο κύμα πανδημίας, το οποίο όμως θα βρει την Ελλάδα και την παγκόσμια κοινότητα καλύτερα προετοιμασμένες. 

Θα ελέγχονται υγειονομικά όποιοι έρχονται στην Ελλάδα από 15 Ιουνίου

Ο κ. Γώγος αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Ξάνθη, είπε πως ο ιός δεν είχε εξαφανιστεί από την περιοχή, καθώς κρούσματα υπήρχαν σε διάφορες δομές, με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχώς μικρή ροή κρουσμάτων. 

Δεν έκρυψε ωστόσο την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων στις γειτονικές χώρες. 

«Πρέπει να μας ανησυχεί η εν γένει δραστηριότητα παγκοσμίως. Στην Ευρωπαϊκή ήπειρο εκεί που ξεκίνησε έχουμε σαφώς μια γενικότερη μείωση κρουσμάτων. Στις ΗΠΑ παραμένει η κατάσταση. Αλλά έχουμε όλη την Λατινική Αμερική που αρχίζει και φουντώνει στην Τουρκία μπήκαν σε καραντίνα 15 πόλεις. Στην Αίγυπτο αρχίζουν και εμφανίζονται εστίες καινούργιες. Στην Ινδία. Επομένως, είναι μια νόσος που υπάρχει», είπε και πρόσθεσε:

Κορωνοϊός: Πολλά κρούσματα στην Ξάνθη – Ξεκινούν μοριακοί έλεγχοι

«Είμαστε επιφυλακτικοί και το καλοκαίρι με τον τουρισμό δημιουργεί ανησυχίες επιφυλακτικότητα και γι’ αυτό τον λόγο γίνονται συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων για να δούμε τον ασφαλέστερο τρόπο για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού χωρίς να σταματήσουμε την ροή των τουριστών».

Και πάλι, όπως είπε, βασικό μέτρο πρόληψης είναι η απόσταση ασφαλείας, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. 

Άρση μέτρων: Καραντίνα τέλος στον δήμο Μύκης στην Ξάνθη

«Πρέπει να προλάβουμε το κακό σενάριο να κλείσει ο τουρισμός. Το χειρότερο σενάριο σε περίπτωση που υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων είναι όχι μόνο να διακοπούν η πτήσεις αλλά και να κλείσουν ξενοδοχειακές δομές. Αν υπάρχει μεγάλη επιδημιολογική βαρύτητα σε κάποιες μπορεί να καθυστερήσουμε τις πτήσεις από τις συγκεκριμένες χώρες», είπε ο κ. Γώγος.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top