Βατόπουλος: «Είναι σαφές ότι υπάρχει κίνδυνος από τους τουρίστες»

Περιμένουν εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι επιστήμονες, καθώς με το άνοιγμα των συνόρων αναμένεται να υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα, όπως συνέβη χθες με την πτήση από το Κατάρ, όπου εντοπίστηκαν 12 θετικά κρούσματα κορωνοϊού

Κορωνοϊός: 19 νέα κρούσματα στη χώρα μας - Τα 12 από πτήση του Κατάρ

«Είναι σαφές ότι θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος και συνέχισε:

«Το άνοιγμα των συνόρων είναι το μεγάλο στοίχημα. Είναι σαφές ότι ανοίγοντας τα σύνορα, ο πληθυσμός της Ελλάδας θα αντιμετωπίσει κίνδυνο. Από την άλλη δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάνεις σώφρον που πιστεύει ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα».   

Κορωνοϊός: Ξεκίνησαν τα τεστ αντισωμάτων στους επαγγελματίες της υγείας

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα λάβει η χώρα για να προλάβει ενδεχόμενη εξάπλωση των κρουσμάτων, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως θα γίνονται τεστ στους τουρίστες που φτάνουν στη χώρα, ενώ σε πλήρη εφαρμογή είναι το σύστημα πολύ στενής επιτήρησης και γρήγορης διάγνωσης τυχόν κρουσμάτων, ώστε να μπορούν να απομονωθούν. 

Καλοκαίρι 2020: Επιτρέπεται ο καφές αλλά όχι η μουσική στις παραλίες

«Είναι σαφές ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα από τώρα, το θέμα είναι να μην έχουμε πολλά. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αντιμετωπίζουμε έναν κίνδυνο που πρέπει να πάρουμε ως κοινωνία. Δεν είναι μόνο ο τουρισμός, με την έννοια να έρθουν να αφήσουν τα λεφτά τους. Είναι οι φοιτητές, οι επιστήμονες, οι επιχειρηματίες. Αυτό θα φέρει έναν κίνδυνο, είναι σαφές. Θα πρέπει να στήσουμε έτσι το σύστημα επιτήρησης, διάγνωσης, αντιμετώπισης ώστε να είναι μικρός αυτός ο κίνδυνος και σε αυτό εργαζόμαστε τώρα», συμπλήρωσε ο κ. Βατόπουλος, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει διαφορετική αντιμετώπιση, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.  

Όσο για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι, απάντησε πως αν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση στα σύνορα και στα αεροδρόμια, τότε δε θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. 

Αυτές είναι οι 29 χώρες από τις οποίες θα δεχθούμε τουρίστες

Την άποψη ότι θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα εξέφρασε και ο λοιμοξιολόγος, Ν. Σύψας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Γνωρίζουμε ότι θα υπάρχουν τέτοιου είδους περιστατικά. Είδαμε τι μπορεί να συμβεί το καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή όλοι οι επιβάτες ελέγχονται και μπαίνουν σε καραντίνα. Τι θα γίνει όμως όταν αρθούν αυτοί οι περιορισμοί από ορισμένους προορισμούς; Θα έχουμε ένα πρόβλημα, θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα» είπε.   

Θεοχάρης: Με ποιους όρους θα έρχονται οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα

Όπως πρόσθεσε οι χώρες προέλευσης έχουν χωριστεί σε ασφαλείς και μη ασφαλείς και τόνισε:

«Αυτό δημιουργεί ορισμένες διπλωματικές πιέσεις, αλλά για εμάς πρώτη προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία. Αν κρίνουμε ότι τα ταξίδια από κάποια χώρα δεν είναι ασφαλή, κάνουμε αυτό που πρέπει».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top