Κορωνοϊός: Κανένας θάνατος στη χώρα - Μόλις 4 τα νέα κρούσματα

Πιθανό το σενάριο να έχουμε το εμβόλιο στο τέλος του έτους

Μόλις τέσσερα νέα κρούσματα του κορωνοϊού ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στη σημερινή ενημέρωση για την εξάπλωση του ιού στην Ελλάδα. Θετικό είναι επίσης ότι δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος τις τελευταίες 24 ώρες. 

Κορωνοϊός: Πλωτές μονάδες του ΕΟΔΥ ξεκινούν διαγνωστικά τεστ στα νησιά

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.840 και οι θάνατοι παραμένουν 165. Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται, 22 είναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 73 ετών, εκ των οποίων οι εννέα είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Παράλληλα, 95 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τσιόδρας: Πιθανό σενάριο να έχουμε το εμβόλιο τέλος του έτους

Κατά την ενημέρωση, ο λοιμωξιολόγος ανέφερε πως δύο παγκόσμιες έρευνες για εμβόλιο βρίσκεται στη «φάση 2» και εκτίμησε πως πιθανώς στο τέλος αυτού του έτους ή τις αρχές του επομένου, θα υπάρχει μαζική παραγωγή. 

«Εχθές ανακοινώθηκαν θετικά αποτελέσματα από ένα από τα νέα δοκιμαζόμενα πειραματικά εμβόλια, το οποίο έδειξε θετικά αποτελέσματα για την πρόληψη της νόσου σε μελέτη σε πειραματόζωα, ενώ σε μια μικρή πρώιμη μελέτη υγιών εθελοντών 18-55 ετών, την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε επίπεδα παρόμοια με τα επίπεδα αντισωμάτων ασθενών που ανέρρωσαν από τον κορωνοϊό» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Νέα Σμύρνη Λάρισας: Τρία ανήλικα παιδιά θετικά στον κορωνοϊό

«Αυτήν την στιγμή το εμβόλιο εξετάζεται για άτομα ηλικίας 55-70 και 71 και άνω ενώ το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων. Μεγαλύτερες μελέτες για το νέο εμβόλιο θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο με 600 άτομα. Εάν πάνε καλά αυτές οι μελέτες, μπορεί να υπάρχει ένα εμβόλιο στο τέλος αυτού του έτους ή τις αρχές του επομένου» τόνισε ο καθηγητής.

Ασφαλής η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία;

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Τσιόδρας είπε πως τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι υπήρξε επιδημιολογικό όφελος με το κλείσιμο των σχολείων, ωστόσο ακόμα και τώρα δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η επιστροφή των μαθητών θα είναι απόλτα ασφαλής.

Παρόλα αυτά, ο καθηγητής υπογράμμισε τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο. Το κλείσιμο των σχολείων και η απομόνωση των παιδιών από συνομήλικούς τους έχει σημαντικές επιπτώσεις στη πνευματική και ψυχική τους υγεία.

Χαρδαλιάς: Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα δημοτικών σχολείων

Όπως είπε, υπάρχει ανισότητα στη μάθηση και την εκπαίδευση, το κόστος σε χαμένη γνώση είναι μεγάλο, ενώ υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι που αφορούν στους γονείς και την κοινωνία.

«Πρέπει ακόμη μια φορά να εστιάσουμε στις καταλληλότερες επιλογές βάσει των έως τώρα διαθέσιμων δεδομένων και των αναγκών των παιδιών» ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top