«Ήταν πολύ σκληρό. Στη σορό της βλέπαμε ένα κορίτσι, το παιδί όλων μας»

Ο δύτης που ανέσυρε τη σορό της Ελένης Τοπαλούδη μίλησε στο star.gr

Ακούστε τι είπε στο star.gr o άνθρωπος που ανέσυρε τη σορό της Ελένης Τοπαλούδη από το νερό

Περίπου 18 μήνες μετά τη δολοφονία που συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα και λίγες ημέρες μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, ο επαγγελματίας δύτης ο οποίος ανέσυρε τη σορό της Ελένης Τοπαλούδη από το νερό, Βασίλης Μαντικός μίλησε στο star.gr για το πώς βίωσε την υπόθεση. Αν και λόγω της φύσεως της δουλειάς του έχει δει πολλά περιστατικά και έχει χρειαστεί να ανασύρει πολλές σορούς από τη θάλασσα, οι μνήμες είναι ακόμη νωπές από εκείνη την ημέρα.

«Είναι άλλο να βλέπεις ένα κορίτσι 19 χρονών σε αυτή την κατάσταση και μετά να βλέπεις ότι αυτοί που το έπραξαν είναι δύο 20χρονα παιδιά. Είναι συγκλονιστικό, δύο παιδιά να κάνουν αυτό που έκαναν ειδικότερα σε μια κλειστή κοινωνία όπως αυτή της Ρόδου. Είναι εξοργιστικό. Αναρωτιέμαι πού βαδίζουμε», είπε.

Ελένη Τοπαλούδη: Οι ευτυχισμένες στιγμές στη Ρόδο λίγο πριν το έγκλημα

Ο κ. Μαντικός αναφέρθηκε στα πρώτα συναισθήματα που είχε, όταν μαζί με τον Κώστα Μπαλάφα εντόπισαν νεκρή στη θάλασσα τη νεαρή φοιτήτρια. «Αγανάκτηση. Ήταν πολύ σκληρό. Στη σορό της βλέπαμε ένα κορίτσι, το παιδί όλων μας. Αμέσως καταλάβαμε ότι είχε συμβεί κάτι κακό, κάτι άσχημο, γιατί στην περιοχή δεν υπήρχε μηχανάκι ή αυτοκίνητο και αυτός ο καιρός δεν επέτρεπε την κολύμβηση. Κάτι άλλο είχε συμβεί», είπε.

Το σημείο από όπου οι δύο δύτες ανέσυραν τη σορό της νεαρής φοιτήτριας

«Καμία δικαιοσύνη για τους γονείς της Ελένης»

Λίγες ημέρες μετά από την καταδικαστική απόφαση για τους δράστες ο κ. Μαντικός τοποθετήθηκε σχετικά.

 «Για μένα η απόφαση του δικαστηρίου είναι σεβαστή, όποια κι αν ήταν. Αποδόθηκε δικαιοσύνη αλλά οι γονείς έχασαν το παιδί τους. Η Δικαιοσύνη αποφάσισε. Αυτή η ποινή προβλέπεται. Αυτή επιβλήθηκε στους δράστες, αλλά για τους γονείς δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Έκλεισε το σπίτι των ανθρώπων. Για κάποια εγκλήματα ίσως το κράτος θα έπρεπε να αλλάξει νόμους. Ειδικά αν αληθεύει ότι σε 8-10 χρόνια θα βγουν έξω οι δράστες. Αυτό είναι εξοργιστικό», είπε.

Μάνα Τοπαλούδη: Ας μου έφερναν την Ελένη μου ζωντανή και θα τους συγχωρούσα

Αναφορικά με το αν έχει επικοινωνία με τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη, ο κ. Μαντικός είπε ότι συναντήθηκε με τον πατέρα της όταν ήρθε στο νησί, 2- 3 ημέρες αφότου ταυτοποιήθηκε η σορός.

«Με αγκάλιασε και έκλαιγε. Φανταστείτε το, ένας άνθρωπος δύο μέτρα να κλαίει και να σου λέει ευχαριστώ που του έφερες το παιδί του. Τι του έφερα; Το παιδί του σκοτωμένο έφερα. Τα συναισθήματα ήταν πολύ σκληρά για όλους μας. Οι γονείς δεν φίλησαν το παιδί τους. Ένας γονιός να χάνει το παιδί του τόσο νέο και να μην μπορεί να το αποχαιρετίσει. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα», σημείωσε.

Ο κ. Μαντικός έχει τρία παιδιά, δύο γιους και μία κόρη η οποία πάει στην 3η τάξη του δημοτικού. Η αποτρόπαια εικόνα που αντίκρυσε όταν ανέσυρε την σορό της νεαρής κοπέλας τον στοίχειωσε, ενώ χρειάστηκε να περάσει πάρα πολύ καιρός όπως είπε για να συνέλθει. 

«Τις πρώτες ημέρες είχα συγκλονιστεί τόσο που έβγαινα να δω αν η γυναίκα μου ερχόταν από το σχολείο ή το φροντιστήριο. Όχι μόνο εγώ αλλά και οι φίλοι μου που ήξεραν το σκηνικό. Έκανα πάρα πολύ καιρό να βρω την ισορροπία μου, παρόλο που έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Αυτό ήταν πολύ σοκαριστικό γιατί ήταν μία νεαρή κοπέλα που ήρθε να σπουδάσει, που ήταν ένα παιδί. Ένα παιδί όλων μας και βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση γιατί δύο νέοι έχασαν τη λογική τους», ανέφερε.

Γιαγιά Τοπαλούδη: «Μην κρύβετε τα καθαρά της μάτια, δεν έκανε κάτι κακό»

Μέχρι και σήμερα, ο κ. Μαντικός αδυνατεί να διανοηθεί το λόγο που οι δράστες έπραξαν ό,τι έπραξαν. Όπως πρόσθεσε ό,τι κι αν είχε συμβεί, καμία λογομαχία με το κορίτσι, δεν μπορεί να δικαιολογήσει το φόνο. «Γιατί έκαναν αυτά τα πράγματα; Γιατί το σκότωσαν αυτό το κορίτσι και το πέταξαν ζωντανό στη θάλασσα, γιατί;», αναρωτήθηκε.  

Αναφορικά με το γεγονός ότι στη διάρκεια της δίκης οι δράστες επέρριπταν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, είπε: « Δεν στάθηκαν στο ύψος τους. Δεν σεβάστηκαν τα παντελόνια τους που φορούν, έστω και στην ύστατη στιγμή. Να πουν ναι το κάναμε. Αρνιόντουσαν. Δεν υπάρχουν λόγια να τους χαρακτηρίσεις. Είναι πολύ βάρβαρη η πράξη που έκαναν.

Γονείς Τοπαλούδη: Μηνύσεις για τις χυδαίες αναρτήσεις στο προφίλ της

  «Μη στοχοποιείτε ένα ολόκληρο νησί»

Ο κ. Μαντικός εμφανίστηκε ενοχλημένος που όπως είπε οι δράστες αναφέρονται από τα μέσα ενημέρωσης ως ο «Ροδίτης» και ο «Αλβανός». «Αυτοί που έκαναν το έγκλημα έχουν όνομα και επίθετο. Δεν φταίμε όλοι γι’ αυτό», τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι εξοργιστικό, όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά για όλο το νησί.

«Όλοι οι κάτοικοι είμαστε αγανακτισμένοι με αυτό το φαινόμενο. Η Ρόδος είναι πολύ φιλόξενος τόπος. Περνάει χιλιάδες κόσμος κάθε χρόνο από το νησί. Θα μπορούσε να λογομαχήσουν και να συμβεί ο φόνος σε οποιοδήποτε μέρος στην Ελλάδα», σημείωσε.

Ερωτώμενος για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο νησί μετά και την αρνητική δημοσιότητα που έλαβε λόγω του εγκλήματος, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος. «Οι τουρίστες και οι φοιτητές γυρνούν ελεύθερα. Είμαστε φιλειρηνικός τόπος. Είμαστε πολύ απλοί άνθρωποι, πολύ φιλόξενοι. Δεν πρέπει να φοβούνται οι γονείς να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν ή να κάνουν διακοπές», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top