Συνεχίζεται η δίκη Τοπαλούδη - Παραμένει στην υπόθεση η εισαγγελέας

Να διωχθεί πειθαρχικά ζήτησε ο δικηγορικός σύλλογος

Συνεχίζεται κανονικά με τις αγορεύσεις υπεράσπισης η δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη μετά τη διακοπή εξαιτίας της παρουσίας εκπροσώπου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Η εισαγγελέας είπε ότι έλαβε εντολή από τον προϊστάμενο της να παραμείνει στην υπόθεση. 

Νωρίτερα, ο σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Κλεφτοδήμος, ζήτησε τον λόγο για να διαμαρτυρηθεί στο δικαστήριο, εκ μέρους, όπως είπε, όλων των δικηγόρων για τις «αποστροφές της εισαγγελέως» σχετικά με το ρόλο των συνηγόρων υπεράσπισης στην ανεύρεση της αλήθειας.

Δίκη Τοπαλούδη: Το «ευχαριστώ» της εισαγγελέως στους γονείς της Ελένης

Ο σύμβουλος του ΔΣΑ ήρθε στο δικαστήριο την ώρα που ολοκληρώνονταν οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό των δικηγόρων για τις «απόστροφες της αγόρευσης της εισαγγελέως που ευθέως και συλλήβδην προσβάλλουν όλους τους δικηγόρους».

Ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος: 

Πρόεδρος: Δεν έχετε το λόγο, υπάρχουν άλλα τμήματα για να εκφράσετε τα παράπονά σας, δεν είναι εδώ ο τόπος

Σύμβουλος ΔΣΑ: Εκφράζω τις διαμαρτυρίες μου για τις αποστροφές της κυρίας εισαγγελέως

Εισαγγελέας: Ζητώ το λόγο, θα προχωρήσω σε δήλωση αποχής

Στη συνέχεια σημειώθηκε ένταση στο ακροατήριο όπου κάποιοι παρευρισκόμενοι διαμαρτυρήθηκαν όπως και ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη για την παρουσία και τις διαμαρτυρίες του συμβούλου. Τότε η πρόεδρος παρενέβη ζητώντας να αποχωρήσουν όσοι διαμαρτυρήθηκαν και διέκοψε προσωρινά τη δίκη.

Η ανακοίνωση του Προέδρου της Ολομέλειας κατά τς εισαγγελέως

Νωρίτερα, την αντίθεσή του εξέφρασε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Δημήτρης Βερβεσός, στην αναφορά της εισαγγελέως στη δίκη της Ελένης Τοπαλούδη για τους συνηγόρους υπεράσπισης στην υπόθεση. Μάλιστα ζήτησε να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της εισαγγελέως από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Δίκη Τοπαλούδη: «Η Ελένη θα είναι πάντα κομμάτι της ζωής μου»

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε από συναδέλφους που ήταν παρόντες κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη Τοπαλούδη αλλά και από πλήθος δημοσιευμάτων του δικαστικού ρεπορτάζ που καλύπτουν την συγκεκριμένη δίκη, η Εισαγγελέας της έδρας, κατά την αγόρευσή της, αναφέρθηκε εξόχως απαξιωτικά και Συλλήβδην στο υπερασπιστικό έργο των δικηγόρων λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας. Έχω ακούσει από συνηγόρους κατηγορουμένων να λένε ότι είμαστε συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συλλειτουργός στη Δικαιοσύνη είναι αυτός που αποσκοπεί σε αυτό που αποσκοπεί όλη η Δικαιοσύνη. Στην ανεύρεση της αλήθειας».

«Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι. Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους. Πείτε τα έτσι και μετά αλλιώς και έτσι όλο και κάποια αμφιβολία θα γεννηθεί» δήλωσε.

«Χωρίς καμία απολύτως διάθεση παρέμβασης στην ουσία της υπό εξέλιξη δίκης, η θέση αυτή της Εισαγγελέως προσβάλει στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα και το ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού, στο οποίο (δικηγορικό σώμα) προσδίδει συμπεριφορά αντίθετη προς τον  θεσμικό του ρόλο και τις επιβαλλόμενες από το νόμο υποχρεώσεις του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης, έλαβε χώρα καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων της, παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του ΚΠΔ και του ισχύοντος Κώδικα Δικηγόρων και απάδει στον εισαγγελικό θεσμό.

Δίκη Τοπαλούδη: «Δεν άντεχα να ακούω τη φρίκη που βίωσε το παιδί μου»

Καλούμε την Πρόεδρο του Δικαστηρίου να επαναφέρει άμεσα την Εισαγγελέα της έδρας στην τάξη, εφαρμόζοντας τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΠΔ και την ίδια την Εισαγγελέα να ανακαλέσει άμεσα τις άνω δηλώσεις της και να ζητήσει συγγνώμη από το δικηγορικό σώμα για τα όσα προσβλητικά καταφέρθηκε εις βάρος του.

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα σε βάρος της η προβλεπόμενη, κατά νόμο, πειθαρχική διαδικασία. Η παρούσα θα κοινοποιηθεί στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και στην Πρόεδρο του δικάζοντος Δικαστηρίου».

Εξέταση για ψευδορκία ζήτησε η Εισαγγελέας για τρία πρόσωπα

Η εισαγγελέας ζήτησε να παραπεμφθούν για ψευδορκία ο πατέρας και τη γιαγιά του Ροδίτη κατηγορούμενου, όπως επίσης και η αδερφή του Αλβανού κατηγορούμενου. 

Παράλληλα, ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε ψευδή γνωμάτευση θα ασκηθεί σε πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με τους κατηγορούμενους που εμπλέκονται στην υπόθεση της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα»

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top