Κυστική ίνωση: Νέα πρωτοποριακή θεραπεία για τους ασθενείς στην Ελλάδα

«Το πρόγραμμα θα παρέχεται δωρεάν» δηλώνει ο Κικίλιας

Ο Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή/ eurokinissi

Καλά είναι τα νέα για τους ασθενείς με κυστική ίνωση στην Ελλάδα, καθώς το Υπουργείο Υγείας εισάγει ένα πρόγραμμα ατομικής πρώιμης πρόσβασης των ανθρώπων αυτών σε μια νέα, πρωτοποριακή θεραπεία, η οποία στοχεύει στο αίτιο της νόσου. 

Το πρόγραμμα που αφορά τη θεραπεία «Trikafta», θα αφορά ασθενείς που είναι άνω των 12 ετών, είναι ομόζυγοι για τη μετάλλαξη F508del ή είναι ετερόζυγοι για τη μετάλλαξη F508del και έχουν μια από τις μεταλλάξεις στο γονίδιο CFTR.

Θεσσαλονίκη: Το ωράριο των φαρμακείων από τη Δευτέρα

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε σχετικά με την έναρξη του προγράμματος: «Σήμερα ανακοινώνουμε την έναρξη του προγράμματος πρώιμης πρόσβασης για ασθενείς με κυστική ίνωση, οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένα κλινικά κριτήρια. Θα ήθελα να σημειώσω πως το πρόγραμμα αυτό παρέχεται δωρεάν και ευχαριστώ για αυτό την εταιρεία και τον Πρόεδρο του ΕΟΦ. Ταυτόχρονα, προχωράμε στη δημιουργία Εθνικού Μητρώου για ασθενείς με κυστική ίνωση». 

Κορωνοϊός: Στους 140 οι νεκροί στη χώρα - Κατέληξε μια 74χρονη

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως η πρόσβαση των ασθενών με κυστική ίνωση σε καινοτόμα φάρμακα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top