Μόνο για ατομική λατρεία θα ανοίξουν οι εκκλησίες

Τι μέτρα θα ισχύουν για τους πιστούς - Συγκαλείται Ιερά Σύνοδο την Πέμπτη

Μετά τις  έντονες αντιδράσεις των ιεραρχών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως κατά την πρώτη φάση του σχεδίου άρσης των περιοριστικών μέτρων οι εκκλησίες θα ανοίξουν, μόνο , για ατομική λατρεία. Το γεγονός πως οι πιστοί θα πρέπει να περιμένουν το επόμενο στάδιο για να εκκλησιαστούν κανονικά , προκάλεσε νέο κύμα αναταράξεων στον εκκλησιαστικό χώρο, που  ανακοίνωσε σύγκλιση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη Πέμπτη. 

Παπάς έκλεινε ραντεβού με SMS και κοινωνούσε πιστούς εν μέσω πανδημίας

O αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου- Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης ο οποίος μίλησε στο Star είπε: «Η Μεγάλη Βδομάδα για μας ήταν ένα μαρτύριο, με τους ανθρώπους μας τους ενορίτες να ζητούν το έλεος από εμάς κι εμείς να μην μπορούμε να τους το δώσουμε, γιατί υπήρχε απ' έξω ο κύριος Χαρδαλιάς να μας κυνηγάει, με την καταστολή από την αστυνομία».

Εν αναμονή των αυριανών ανακοινώσεων  του πρωθυπουργού για τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, ιεράρχες και ιερείς θέτουν πλέον κόκκινη γραμμή για τις κλειστές εκκλησίες μέχρι τη πρώτη φάση άρσης των μέτρων. Όπως τονίζουν μάλιστα, μετά τη δική τους βοήθεια, στο να ξεπεραστεί ο  «σκόπελος» του Πάσχα,  τώρα η Πολιτεία οφείλει να ανταποδώσει.

Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο».

Παράλληλα, την σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την προσεχή Πέμπτη ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος σήμερα το πρωί, μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα στον Αντ1.

Η Εκκλησία με την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» δίπλα στους ανθρώπους- Διανεμήθηκαν τρόφιμα

Την ευθύνη για την τήρηση των μέτρων αναλαμβάνουν οι ιερείς και τα εκκλησιαστικά συμβούλια. Στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου έχουν προταθεί τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την προστασία πιστών και των ιερέων. Σύμφωνα με αυτά, θα υπάρχει απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πιστών, εξαερισμός μέσα στους χώρους λατρείας, αντισηπτικά σε εισόδους και εξόδους, συχνές απολυμάνσεις και σωστή χρήση των μεγάφωνων για όσους στέκονται έξω από τους ναούς, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός 

Ωστόσο οι ιεράρχες φέρονται να είναι ενοχλημένοι από την κινούμενη συναυλία που έγινε χθες από την ερμηνεύτρια Άλκηστη Πρωτοψάλτη, η οποία μάλιστα έφτασε μέχρι το Μαξίμου, όπου συναθροίστηκαν αρκετοί για να την παρακολουθήσουν. Ενώ λίγες ημέρες πριν, δεν είχε γίνει δεκτή η περιφορά του Επιταφίου.

Ψάχνουν τους ιερείς σε Κουκάκι και Κέρκυρα που κοινώνησαν πιστούς

Ο κ. Ιερόθεος υποστήριξε πως η πρόταση αυτή έχει συζητηθεί από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων και φαίνεται πως θα γίνει αποδεκτή. «Ο λαός θέλει μια συμπαράσταση, εμψύχωση και αυτή θα την προσφέρει ο θεός», τόνισε.

Η Εκκλησία και οι ιερείς δεν θα δεχθούμε να γίνουμε το κλοτσοσκούφι κανενός, όσο σπουδαίος και αν περνιέται.


Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top