Κορωνοϊός: Νέα πρωτοποριακή μελέτη επιστημόνων σε συνεργασία με τον Τσιόδρα

Βρίσκεται υπό αξιολόγηση διεθνούς επιστημονικού περιοδικού

Μία πρωτοποριακή μελέτη επιστημόνων του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ), σε συνεργασία με τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορωνοϊό βρίσκεται υπό αξιολόγηση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό και η δημοσίευσή της αναμένεται το προσεχές διάστημα.

Πάτρα: Αρνητικός στον κορωνοϊό ο 15χρονος- Θα γίνει και επαναληπτικό τεστ

Σύμφωνα με αυτή, ο Covid-19 εμφανίζει σημαντική ετερογένεια εντός του ξενιστή, ενώ είναι επιρρεπής σε γενετικούς ανασυνδυασμούς (αναστροφές και αναδιατάξεις του γονιδιώματός του), ένα φαινόμενο γνωστό για άλλους κορωνοϊούς, το οποίο αποτελεί επίσης κινητήρια εξελικτική δύναμη για πολλούς ακόμη ιούς.

Οι Έλληνες ερευνητές έδειξαν, για πρώτη φορά διεθνώς, ότι ιικές παραλλαγές εμφανίζονται συνήθως σε χαμηλή συχνότητα και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων αντιικών φαρμάκων και εμβολίων, αλλά και στον σχεδιασμό των διαγνωστικών μεθόδων.

Ξεκίνησαν τα τεστ για κορωνοϊό σε οικισμούς Ρομά στη Θεσσαλία

Οι ερευνητές επισήμαναν την ποικιλομορφία και πλαστικότητα του κορωνοϊού μέσα στους ξενιστές και ανέδειξαν συγκεκριμένες περιοχές του γονιδιώματός του, που είναι πιο επιρρεπείς σε μεταλλάξεις, όπως το γονίδιο S, γεγονός που διευκολύνει τον ιό να ξεφεύγει από την ανοσιακή αντίδραση του ασθενούς, καθώς επίσης επηρεάζει την πιθανή αντίστασή του στα αντιικά φάρμακα, αλλά και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και των ορολογικών τεστ αντισωμάτων.

Μελλοντικές μεγαλύτερες μελέτες και πειράματα θα δείξουν κατά πόσο αυτές οι ανεπαίσθητες μεταλλάξεις του κορονοϊού τού προσφέρουν κάποια πλεονεκτήματα.

Τη μελέτη για τον κορωνοϊό συνυπογράφουν, πλην του κ.Τσιόδρα, οι ερευνητές του ΕΙΠ Ανδρέας Μεντής (διευθυντής Ερευνών, προϊστάμενος Εργαστηρίου Ιατρικής Μικροβιολογίας), Τιμοκράτης Καραμήτρος, Γεθσημανή Παπαδοπούλου, Μαρία Μπούσαλη και Αναστάσιος Μέξιας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top