«Τα κατοικίδια ζώα δεν είναι ούτε η πηγή, ούτε ο φορέας μετάδοσης του ιού»

Τι συμβουλεύει ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης

Εν μέσω Covid-19, πρέπει, εν τέλει, να ανησυχούν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων; Μεταδίδεται ο ιός από τα ζώα στους ανθρώπους; Τι πρέπει να προσέχουν όλοι οι κηδεμόνες ζώων στην καθημερινότητά τους; Στην εκπομπή του Star, Αλήθειες με τη Ζήνα, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απάντησε, μεταξύ άλλων, σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα που σίγουρα απασχολούν όλους τους κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων. 

Κορωνοϊός: Πώς μας βοηθούν τα κατοικίδιά μας στην καραντίνα

Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι δεν τίθεται καμία είδους ανησυχία για το εάν ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κατοικίδια ζώα στους ανθρώπους, αφού κάτι τέτοιο δεν έχει ως τώρα παρατηρηθεί και αποδειχθεί, οπότε και οι ιδιοκτήτες δε θα πρέπει να ανησυχούν γι'αυτό. Βέβαια, μπορούν να παίρνουν κάποια μέτρα προστασίας όταν γυρνούν από την καθημερινή βόλτα τους, όπως να καθαρίζουν τα πέλματα των κατοικιδίων τους προτού εισέλθουν στο σπίτι.

Κορωνοϊός: Συμβουλές για τη βόλτα με το κατοικίδιό μας

Όσον αφορά εκείνους που με την πρόφαση του κορωνοϊού εγκατέλειψαν το κατοικίδιό τους, ο κ. Γκίκας σχολίασε ότι τέτοια γεγονότα τα θεωρεί στενάχωρα και επεσήμανε πως «όταν κάποιος διαθέτει ένα ζωάκι και το θεωρεί κομμάτι της οικογένειάς του, δεν πρέπει να ψάχνει αφορμή για να το εγκαταλείψει». Εξάλλου, «τα κατοικίδια ζώα», όπως υποστήριξε, «δεν είναι ούτε η πηγή, ούτε ο φορέας μετάδοσης της νόσου».

Κορωνοϊός: Πώς να προστατέψετε το κατοικίδιό σας

Τέλος, σημείωσε και συμβούλεψε όλους τους κηδεμόνες ζώων, να παραμένουν ψύχραιμοι, να ενημερώνονται από έγκυρες πηγές πληροφόρησης και να συνεχίσουν να φροντίζουν και να αγαπούν τα κατοικίδια ζώα τους, όπως έπρατταν έως σήμερα.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Aλήθειες με τη Zήνα»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top