Κορωνοϊός: Πώς μας βοηθούν τα κατοικίδιά μας στην καραντίνα

Εν μέσω πανδημίας, η παρουσία τους λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά

γυναίκα με σκύλο

Όσοι αγαπούμε τα κατοίκιδιά μας, δεν περιμέναμε αυτή τη δύσκολη εποχή για να τα εκτιμήσουμε. Για τους περισσότερους από εμάς, είναι κάτι περισσότερο από απλά κατοικίδια. Είναι μέλη της οικογένειάς μας, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Και εκείνα, για ακόμη μία φορά, είναι δίπλα μας, αφού η παρουσία τους στο σπίτι και μόνο, λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά.

Παίζοντας με το κατοικίδιό μας μέσα στο σπίτι

Τα κατοικίδια, όπως γνωρίζουν όσοι συμβιώνουν με κάποιο, προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη. Σκεφτείτε μόνο πώς θα νιώθατε -εάν ζείτε μόνοι σας στο σπίτι- εάν δεν είχατε ούτε τον σκύλο ή τη γάτα σας. Πιθανότατα, ένα ψυχολογικό ράκος, γιατί θα νιώθατε ατελείωτη μοναξιά. 

Είναι γνωστό, ότι η παρουσία ενός χαριτωμένου τετράποδου στο σπίτι λειτουργεί ως αγχολυτικό. Μειώνει το στρες και μας κάνει να νιώθουμε ότι ένα πλάσμα έχει την ανάγκη και τη φροντίδα μας. Αυτό από μόνο του είναι κάτι που δε μας αφήνει να πέσουμε ψυχολογικά. Γιατί γνωρίζουμε ότι αν δεν είμαστε καλά, δε θα είμαστε σε θέση να το φροντίσουμε, κι εκείνο μας έχει ανάγκη για να επιβιώσει. Γι' αυτό, δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η σχέση του κηδεμόνα με το ζώο συντροφιάς είναι αμφίδρομη και δεν πρέπει να επωφελείται μόνο ο άνθρωπος, αλλά και το κατοικίδιο.

Σκύλος & Άνθρωπος: Μία αμφίδρομη σχέση αγάπης και αφοσίωσης

Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας, ότι τα χάδια προσφέρουν ηρεμία στον άνθρωπο, καθώς αυξάνουν την έκκριση οξυτοκίνης, ορμόνης υπεύθυνης για την καταπολέμηση του άγχους. Παράλληλα, μειώνεται η κορτιζόλη (ορμόνη που σχετίζεται με το άγχος), επηρεάζοντας την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς ρυθμούς, ενώ αυξάνεται η έκκριση σεροτονίνης (ορμόνη της ευτυχίας), που δημιουργεί αίσθημα ευχαρίστησης και ικανοποίησης. Όταν το ζωάκι μας, μας κάνει να χαμογελάμε, τότε αυτό επηρεάζει βιοχημικά τον οργανισμό, αυξάνοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνη, που σχετίζονται με την ηρεμία και την ευτυχία.

Κορωνοϊός: Πώς να προστατέψετε το κατοικίδιό σας

Μελέτες έχουν δείξει ότι χαϊδεύοντας έναν σκύλο ή μία γάτα, παίζοντας ή απλώς μιλώντας τους, μας βοηθά να αποβάλλουμε το άγχος. Οι κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη. Επίσης, οι ιδιοκτήτες σκύλων που έχουν διαγνωστεί με κλινική κατάθλιψη αναρρώνουν πιο εύκολα, αφού η φροντίδα του βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να είναι πιο θετικοί.

Γυμναστείτε παρέα με τον σκύλο σας!

Επιπρόσθετα, η ρουτίνα που συνοδεύει ένα κατοικίδιο, για παράδειγμα, βόλτα, τάισμα, παιχνίδι, συμβάλλει στην ανάπτυξη της υπευθυνότητας και της οργανωτικότητας του κηδεμόνα. Επίσης, η δραστηριότητα της καθημερινής βόλτας του σκύλου (ή κάποιας κυνοφιλικής δραστηριότητας που συμμετέχουμε μαζί με τον σκύλο μας αντίστοιχα - π.χ., agility), ενισχύει τη σωματική και ψυχική υγεία και έχει θετικό αντίκτυπο και στη συμπεριφορά μας.

Είναι πολύ σημαντικό δώρο για τον άνθρωπο, να δίνει και να παίρνει αγάπη... Δυστυχώς, οι ανθρώπινες σχέσεις ορισμένες φορές γίνονται πολύπλοκες και επικριτικές, δημιουργώντας εμπόδια στην ανιδιοτελή αγάπη. Έτσι, η άνευ όρων αγάπη και αφοσίωση που προσφέρουν τα κατοικίδια στους κηδεμόνες τους, είναι πολύ σημαντική.

Γι' αυτό, να φροντίζετε, να αγαπάτε και να σέβεστε τα κατοικίδιά σας. Θα είναι πάντα εκεί για να μας αγαπούν ανιδιοτελώς και να είναι σύμμαχοι της ψυχικής ευεξίας μας! 

Πληροφορίες από MyLife

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top