Κορωνοϊός: Πώς να προστατέψετε το κατοικίδιό σας

Όσα χρειάζεται να γνωρίζει ένας υπεύθυνος κηδεμόνας ζώων

Άνθρωπος και σκύλος

O καθηγητής μικροβιολογίας και λοιμωδών νοσημάτων των ζώων, Σπύρος Κ. Κρήτας, του τμήματος κτηνιατρικής της σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, αναλύει όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τον κορωνοϊό σε σχέση με το αγαπημένο σου κατοικίδιο, που για τους περισσότερους από εμάς, είναι μέλη της οικογένειάς μας.

Σκύλος & Άνθρωπος: Μία αμφίδρομη σχέση αγάπης και αφοσίωσης

«Οι κορωνοϊοί (Coronavirus) είναι RNA-ιοί που παρατηρούνται σε πολλά είδη ζώων.Το κάθε είδος ζώου έχει το δικό του είδος κορωνοϊού, που δεν μεταδίδεται στα άλλα ζωικά είδη και προκαλεί διακριτά κλινικά συμπτώματα. Έτσι, ο κορωνοϊός της γάτας προκαλεί τη λοιμώδη περιτονίτιδα της γάτας, ο κορωνοϊός του χοίρου προκαλεί τη μεταδοτική γαστρεντερίτιδα του χοίρου, ενώ άλλο είδος κορωνοϊού την επιδημική διάρροια του χοίρου, ο κορωνοϊός των πτηνών τη λοιμώδη βρογχίτιδα, ο κορωνοϊός του σκύλου προκαλεί ασυμπτωματική λοίμωξη ή διάρροια ή αναπνευστικά κλινικά σημεία, ενώ ο κορωνοϊός των βοοειδών προκαλεί τη διάρροια του χειμώνα στα βοοειδή. Κανένα από αυτά τα είδη δε μεταδίδεται στον άνθρωπο».

Εξυπακούεται ότι οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων ζώων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους, αλλά να συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σωστά σε αυτά, απολαμβάνοντας τη συντροφιά τους και διατηρώντας καθαρό το οικιακό τους περιβάλλον

«Στον άνθρωπο, την τελευταία εικοσαετία εμφανίστηκαν κορωνοϊοί όπως ο SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), ο MERS-CoV (Middle East respiratory syndrome coronavirus), καθώς και ο πρόσφατος κορονοϊός COVID-19. Παρόλο που πιθανολογείται ότι αυτές οι λοιμώξεις του ανθρώπου άρχισαν από κάποιο ζώο, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επαρκώς. Αντίθετα, αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι η εύκολη μετάδοση των τριών αυτών ιών από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε ό,τι αφορά το πρόσφατο δημοσίευμα για την απομόνωση κορωνοϊού από έναν σκύλο που ανήκε σε μια γυναίκα που ασθενούσε από COVID-19 στο Χονγκ Κονγκ, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο σκύλος αυτός δεν μολύνθηκε από την ιδιοκτήτριά του ή από κάποια μολυσμένη επιφάνεια. Ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ζώα, όπως οι σκύλοι ή οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν με τον κορωνoϊό».

Γυμναστείτε παρέα με τον σκύλο σας!

«Γενικά, υπάρχει ο “φραγμός” του ζωϊκού είδους, ο οποίος δεν επιτρέπει την εύκολη μετάδοση ενός ιού από το ένα είδος ζώου σε ένα άλλο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα συμβεί ως τυχαίο γεγονός. Άλλωστε, αυτός είναι και ένας από τους τρόπους διαχρονικής “επιβίωσης” των ιών. Όμως, η πιθανότητα να συμβεί μα μετάλλαξη, που θα επιτρέπει τη μετάδοση του ιού μεταξύ διαφορετικών ζωικών ειδών, θεωρητικά είναι απείρως μικρότερη από την πιθανότητα μόλυνσης ενός ανθρώπου από άλλον άνθρωπο με τον ιό».

«Επομένως, με τα σημερινά δεδομένα, τα ζώα δεν αποτελούν πηγή μόλυνσης ή δεξαμενές επιβίωσης του COVID-19, ούτε νοσούν από αυτόν, και οι άνθρωποι είναι απόλυτα ασφαλείς με δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα, αρκεί να τηρούν τα βασικά μέτρα υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών πριν και αφού αγγίξουν ζώα, το φαγητό τους ή αντικείμενα της ατομικής υγιεινής τους κ.λπ. Εξυπακούεται, ότι οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων ζώων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους, αλλά να συνεχίζουν συμπεριφέρονται σωστά σε αυτά, απολαμβάνοντας τη συντροφιά τους και διατηρώντας καθαρό το οικιακό τους περιβάλλον». 

«Σε ό,τι αφορά την προφύλαξή μας από τον COVID-19, ας ενημερωνόμαστε τακτικά και ας ακολουθούμε ψύχραιμα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για εμάς (π.χ., σωστή πλύση των χεριών με σαπούνι, αποφυγή των συναθροίσεων κ.λπ.), αλλά και να είμαστε υπεύθυνοι, δείχνοντας σεβασμό απέναντι στους συνανθρώπους μας, αποφεύγοντας να τους προσεγγίζουμε όταν ασθενούμε. Θα ξεπεραστεί και αυτό, όπως έγινε και με τη γρίπη».

Πηγή: MyLife

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top