Κορωνοϊός: Επιστήμονες απαντούν στο αν ο ιός θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι

Μελέτες φέρνουν στο φώς νέα στοιχεία για την πανδημία

Όσο η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται, νέες μελέτες της επιστημονικής κοινότητας φέρνουν στο φως καινούργια στοιχεία, για τις συνθήκες επιβίωσης του ιού και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Μεγάλη πρόκληση για τους ειδικούς παραμένει η απάντηση στο αν το καλοκαίρι θα αναχαιτίσει η όχι τη νόσο. Μέχρι στιγμής, οι απόψεις διίστανται.   

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μελέτη του Johns Hopkins University, η οποία αποκαλύπτει τις συνθήκες που ευνοούν τη διάρκεια ζωής του κορωνοϊού. Η υγρασία και το σκοτάδι δείχνουν να επιμηκύνουν την επιβίωσή του, σε αντίθεση με ένα ξηρό και φωτεινό περιβάλλον που τον εξασθενεί.

Κορωνοϊός: 10 νέες συμβουλές προφύλαξης από τον ΕΦΕΤ

«Φαίνεται ότι η υπεριώδης ακτινοβολία που υπάρχει στο ηλιακό φάσμα μπορεί να δράσει έναντι του κορωνοϊού που βρίσκεται στο εξωτερικό περιβάλλον. Το απολύτως ξηρό περιβάλλον σίγουρα δεν ευνοεί την επιβίωση του ιού»  δηλώνει χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος, Δρόσος Καραγεωργακόπουλος στο Star.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα τα χέρια που δεν έχουν σκουπιστεί καλά και τα νύχια μπορούν να γίνουν η καλύτερη κρυψώνα του κορωνοϊού.

«Σε ορισμένα σημεία των χεριών οι μικροργανισμοί μπορούν και παραμένουν, μια από αυτές είναι η περιοχή κάτω από τα νύχια, μια άλλη στις πτυχές των δακτύλων», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κύριος Καραγεωργακόπουλος.

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα αντικείμενα που πρέπει να απολυμαίνουμε τακτικά

Επιστήμονες: «Δεν είναι σίγουρο ότι ο ιός θα αναχαιτιστεί το καλοκαίρι»

Σύμφωνα με το Reuters, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων εκτιμά πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες δεν πρόκειται να τον εξαφανίσουν. Από την άλλη, έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα, επιβεβαιώνουν πως ο ρυθμός μετάδοσης της λοίμωξης επιβραδύνεται στις θερμότερες χώρες. 

Για παράδειγμα στο Μάλι, όπου η μέση θερμοκρασία είναι 28.2  βαθμοί τα κρούσματα είναι μόλις 4, χωρίς καταγεγραμμένο θάνατο, στις Μαλδίβες, των 27.6  βαθμών Κελσίου τα κρούσματα είναι 13,  με κανέναν νεκρό, ενώ η Μπουρκίνα Φάσο, με μέση θερμοκρασία 28 βαθμούς,  έχει 152 περιστατικά και 4 θανάτους.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top