Κορωνοϊός: Ποιοι παράγοντες μπορούν να τον επιδεινώσουν;

Νέα στοιχεία προέκυψαν από τον θάνατο του στρατιωτικού στην Αλεξανδρούπουλη

Ο θάνατος του στρατιωτικού στην Αλεξανδρούπουλη, στα 46 του χρόνια, φέρνει στο φως νέα στοιχεία για τις ομάδες που εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κινδυνεύσουν από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι δύο παράγοντες που, όπως αποδεικνύεται, επιδεινώνουν τα συμπτώματα της νόσου.

Κορωνοϊός: «Χιλιάδες ασθενείς παλεύουν με ήπια συμπτώματα»

Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν την εικόνα της ανδρικής ευπάθειας στον κορωνοϊό, οι επιστήμονες βάζουν στο τραπέζι επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, όπως το κάπνισμα. Μια πρώτη εκτίμηση έρχεται από την Κίνα, που δε θεωρεί τυχαίο το γεγονός ότι το 54% των ανδρών είναι καπνιστές, το 8.4% πρώην καπνιστες, ενώ οι γυναίκες καπνίστριες δεν ξεπερνούν το 3,4%.

«Το κάπνισμα, ενδεχομένως με κάποιο μηχανισμό αύξησης των υποδοχέων για το νέο ιό στο πνευμόνι, να προκαλεί βαρύτερη νόσο σ' αυτούς που καπνίζουν και κατά τεκμήριο καπνίζουν περισσότερο οι άνδρες σε κάποιες χώρες όπως η Κίνα» είπε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας. 

Παναγιώτης Μπεχράκης: «Η διακοπή του καπνίσματος ακόμα και τώρα είναι σημαντική»

«Οι καπνιστές είναι σαφές ότι και νοσούν περισσότερο και νοσούν βαρύτερα από τον κορωνοϊό αν μπορούμε άνετα να επεκτείνουμε τα δεδομένα που έχουμε από την γρίπη τύπου Α και Β και από τις άλλες ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος. Ο καπνιστής έχει μειωμένη άμυνα του αναπνευστικού του συστήματος» είπε ο πνευμονολόγος εντατικολόγος, Παναγιώτης Μπεχράκης. 

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα σε ξενοδοχείο οι Έλληνες από την Τουρκία

Όπως μας εξηγούν οι ειδικοί, η έκθεση στον καπνό κάνει ευκολότερη τη μόλυνση από μια αναπνευστική λοίμωξη και δυσκολότερη την ανάρρωση. Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος ακόμα και τώρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες κάποιου να νοσήσει βαριά.

«Η παχυσαρκεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου»

Νέα στοιχεία προκύπτουν και από το θάνατο του 46χρονου στρατιωτικού στην Αλεξανδρούπολη. Όπως αποκαλύπτεται, η παχυσαρκία επιδεινώνει τα συμπτώματα της νόσου και γι' αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

 

 

  

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top