Δασκαλάκης για κορωνοϊό:Τι σημαίνει πρακτικά η «εκθετική αύξηση κρουσμάτων»

Ο καθηγητής του MIT εξηγεί στο Star πως λειτουργεί το φαινόμενο

Με την ανακοίνωση των 21 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, με αυτά να φτάνουν συνολικά τα 352, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για τον ρυθμό μετάδοσής του. Ο γνωστός καθηγητής επιστήμης υπολογιστών του MIT, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, μίλησε αναλυτικά στο Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του Star για το φαινόμενο της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοιου παγκοσμίως.

Κορωνοϊός: 21 νέα κρούσματα- 352 συνολικά στην Ελλάδα

«Μπορεί να μην είμαι επιδημιολόγος ή γιατρός, καταλαβαίνω, όμως, αυτά τα «ύπουλα» φαινόμενα. Αρχίζουν σε μικρή κλίμακα, και πριν προλάβουμε να αντιδράσουμε, εξελίσσονται σε ανεξέλεγκτα μεγέθη. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε από άλλες χώρες, ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού αυξάνεται περίπου 10 φορές, ανά 8 με 10 μέρες. Αυτο σημαίνει πως αν τα πραγματικά κρούσματα είναι 1000, τότε αν δεν παρθεί κανένα μέτρο σε 10 μέρες θα γίνουν 10.000, σε άλλες 10 μέρες θα γίνουν 100.000, και σε άλλες 10 θα γίνουν 1.000.000» λέει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Κορωνοϊός: Τι σημαίνουν τα νέα 21 κρούσματα για την εξέλιξη της πανδημίας

Τονίζει, επίσης, πως με βάση αυτόν τον ρυθμό, το ποσοστό των θανάτων μπορεί να φτάσει σε μεγάλα μεγέθη, ενώ σημειώνει : «Ήδη κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας για να περιορίσουμε αυτόν τον εκθετικό βαθμό αύξησης. Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα, να μείνουμε σπίτια μας και να ανακόψουμε αυτή την εξελικτική πορεία»

Τι θα συμβεί στην περίπτωση της Ελλάδας;

«Άν η Κίνα δεν έπαιρνε μέτρα, δεν θα υπήρχε κορύφωση του φαινομένου. Το ίδιο συμβαίνει και με εμάς. Άν δεν σεβαστούμε τα μέτρα, θα δούμε κορύφωση μόνο όταν προσβληθεί το μισό του πληθυσμού από τον κορωνοιό», δήλωσε χαρρακτηριστικά ο καθηγητής του MIT, ενώ χαρακτήρισε την τακτική της Αγγλίας, δηλαδή την διατήρηση των ανοιχτών σχολείων, πανεπιστημίων και άλλων υπηρεσιών, «εντελώς παράλογη».

Γιατί διαψεύδει η κυβέρνηση την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, εξήγησε, τέλος, πως μετά την λήψη δρακοντείων μέτρων, η εκθετική αύξηση του ιού συνεχίζεται για ένα διάστημα μιας εβδομάδας, λόγω των κρουσμάτων που έχουν προσβληθεί από τον ιό πριν την λήψη των μέτρων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top