Κορωνοϊός: Τι σημαίνουν τα νέα 21 κρούσματα για την εξέλιξη της πανδημίας

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ μίλησε για όλα στο Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του Star

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μίλησε αποκλειστικά στο Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του Star για τα σημερινά 21 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα, καθώς και για τους λόγους που η κυβέρνηση λαμβάνει καθημερινά μέτρα για την πρόληψή του.

Τι σημαίνουν τα νέα 21 κρούσματα;

«Όπως γνωρίζουμε, το υπουργείο Υγείας και η επιτροπή του ΕΟΔΥ, αποφάσισε οτι θα γίνεται ο προσδιορισμός του ιού μόνο σε αυτούς που έχουν την αναθεωρημένη διάγνωση του πιθανού κρούσματος, δηλαδή σε ασθενείς που έχουν οξέα συμπτώματα του αναπνευστικού και διαθέτουν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως μεγαλύτερη ηλικία ή άλλες παθήσεις, και πιθανώς να χρήζουν νοσηλείας. Θέλουμε στους ασθενείς που θα νοσηλευθούν να έχουμε μια εικόνα σχετικά με την κατάσταση του covid-19»,  δήλωσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, ενώ πρόσθεσε οτι είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν επιπλέον κρούσματα, τα οποία απλώς δεν έχουν εξεταστεί.

Κορωνοϊός: Κλείνουν όλα τα εμπορικά καταστήματα από Τετάρτη!

Σύμφωνα με την σύσταση του ΕΟΔΥ, όσοι είναι μέχρι 60 ετών και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, οφείλουν να καθήσουν στο σπίτι τους για δύο εβδομάδες, και όχι να εξεταστούν. «Αν διαπιστωθεί πως ο πυρετός, σε αυτές τις περιπτώσεις, κρατάει πολύ ή αναπτύσσεται δύσπνοια, τότε θα πρέπει αν υπάρξει επικοινωνία με τον γιατρό ή το νοσοκομείο», δήλωσε ο Θάνος Δημόπουλος, ενώ πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη οδηγία αποσκοπεί στην, όσο το δυνατόν, πιο γρήγορη αντιμετώπιση των κρουσμάτων. 

Κορωνοϊός: Χρηματοδότηση 80 εκατομμυρίων για το μελλοντικό εμβόλιο

Όσον αφορά τα άτομα που εξετάζονται σε ιδιωτικά κέντρα υγείας και «βγαίνουν» θετικά, ο Καθηγητής Ιατρικής σημείωσε πως ο ΕΟΔΥ ενημερώνεται από τα ίδια τα κέντρα. Δεν χρειάζεται, συνεπώς, να τηλεφωνούν οι συγκεκριμένοι ασθενείς στον ΕΟΔΥ.

Πως μπορούμε να προσέξουμε στα ΜΜΜ και στα σουπερ μαρκετ;

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι, όσο βρισκόμαστε στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί να μην  φέρνουμε με τίποτα τα χέρια μας κοντά στο πρόσωπό μας. Μόλις βγαίνουμε, είναι σημαντικό να πλύνουμε τα χέρια μας, είτε με αποστειρωτικό υγρό, είτε ακόμα καλύτερα με σαπούνι και νερό. Καλό είναι, όμως, όσοι μπορούν να αποφεύγουν τα ΜΜΜ» τόνισε ο Θάνος Δημόπουλος.

Κορωνοϊός: Η κυβέρνηση εξετάζει να μπει περιορισμός στις μετακινήσεις

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ μίλησε, επίσης, για τις δυσάρεστες σκηνές που εκτυλίχθηκαν σε πολλά σουπερ – μάρκετ της χώρας, με τους πολίτες να «αδειάζουν» τα ράφια, λόγω του πανικού τους.

«Ο συνωστισμός αυτός δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες  για τη μετάδοση του ιού. Πέρα από αυτό, όμως, ακόμα και αυτή η παρωδική έλλειψη δημιουργεί πρόβλημα στην αγορά και προκαλεί ακόμα περισσότερο πανικό και διχαστικές συμπεριφορές. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε αλληλουποστήριξη και σεβασμό».

Πρέπει οι νέοι να εφησυχάζονται;

«Εννοείται πως όχι. Το οτι δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν χρόνιες παθήσεις, οφείλεται στο γεγονός ότι, στατιστικά, τα άτομα αυτά ίσως να έχουν δυσμενή εξέλιξη. Αλλά, όσο θα αυξάνονται τα κρούσματα, είναι πιθανόν να δούμε δυσμενή εξέλιξη και σε νεότερα άτομα. Είναι καθαρά θέμα στατιστικής και αριθμού. Κάνουμε ότι μπορούμε για να μην έχουμε έξαρση κρουσμάτων, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο σύστημα υγείας» δήλωσε, εν τέλει, ο Θάνος Δημόπουλος.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star εδώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top