Κορωνοϊός: Χρηματοδότηση 80 εκατομμυρίων για το μελλοντικό εμβόλιο

Εκατομμύρια δόσεις εμβολίου θα μπορούσαν να παραχθούν με χαμηλό κόστος

Η Κομισιόν προσέφερε χρηματοδότηση ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ στην γερμανική εταιρία CureVac από το Tübingen, για την κλιμάκωση της ανάπτυξης και της παραγωγής εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Είναι αυτό το φάρμακο που θα νικήσει τον κορωνοϊό;

Η CureVac, που ιδρύθηκε το 2000, είναι μια γερμανική βιοφαρμακευτική εταιρεία που έχει αναπτύξει μια νέα τεχνολογία για να ξεπεράσει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη χρήση εμβολίων: την ανάγκη να διατηρούνται σταθερά χωρίς ψύξη.

Covid-19: Κλείνουν καταστήματα, μπαρ, μουσεία και γυμναστήρια στη Γερμανία

Η τεχνολογία του εμβολίου βασίζεται σε μόρια αγγελιαφόρου RNA (mRNA) που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τεχνολογία δίνει υποσχέσεις για ταχεία ανταπόκριση στο COVID-19.

Εάν αποδειχθεί, εκατομμύρια δόσεις εμβολίου θα μπορούσαν ενδεχομένως να παραχθούν με χαμηλό κόστος σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής CureVac. Η CureVac έχει ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου COVID-19 και εκτιμά ότι θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές έως τον Ιούνιο του 2020.

Κορωνοϊός: Μετά την κατακραυγή... ανακοίνωσε μέτρα ο Μπόρις Τζόνσον

Η Κομισιόν αναγνώρισε τη δυνατότητα της CureVac «να αναπτύσσει εμβόλια, σωτήρια σε ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη ασφαλή και οικονομικά προσιτά μέσα ήδη από το 2014», όταν η CureVac έλαβε το πρώτο βραβείο ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ από σχετικό  χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ. Το βραβείο προοριζόταν για την υποστήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης της τότε πρωτοποριακής ιδέας.

Τώρα η Κομισιόν και η ΕΤΕπ ενισχύουν από κοινού τις προσπάθειές τους για την παροχή των απαραίτητων μέσων στο CureVac, εκμεταλλευόμενοι τη μακροχρόνια και εποικοδομητική συνεργασία τους με χρηματοπιστωτικά μέσα που προορίζονται για την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, όπως το InnovFin του Horizon 2020 και ειδικότερα τη χρηματοδοτική διευκόλυνση για τις λοιμώδεις νόσους.

Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν και η Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Μαρίγια Γκάμπριελ συζήτησαν με τη διοίκηση της CureVac μέσω τηλεδιάσκεψης. Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Αμπρουάζ Φαγιόλ, συμμετείχε επίσης. Η στήριξη θα λάβει τη μορφή εγγύησης της ΕΕ για ένα δάνειο της ΕΤΕπ το οποίο αξιολογείται επί του παρόντος, το οποίο «θα είναι ταυτόσημο, στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τη χρηματοδότηση της λοιμώδους νόσου του InnovFin στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020».
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top