Είναι αυτό το φάρμακο που θα νικήσει τον κορωνοϊό;

Έσωσε 17 ασθενείς στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess

Ένα φάρμακο, το Remdesivir, το οποίο είχε αναπτυχθεί για την καταπολέμηση του Έμπολα, μπορεί να είναι τελικά αυτό που θα νικήσει και τον ισχυρό κορωνοϊό Covid-19.

Κορωνοϊός: Πώς να φροντίσετε στο σπίτι ένα ύποπτο κρούσμα

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το φάρμακο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με κορωνοϊό και τα αποτελέσματα των θεραπειών αυτών δίνουν ελπίδα ότι ίσως να είναι αποτελεσματικό κατά του ιού και να ανακόψει την πανδημία. 

Αυτή είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη χωρίς κρούσμα κορωνοϊού

Αυτή τη στιγμή διεξάγονται κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία και τα αποτελέσματά τους αναμένονται μέσα ή τέλη Απριλίου, ίσως όμως υπάρξουν ενδιάμεσες ανακοινώσεις μέσα στον Μάρτιο. 

Αν τελικά το Remdemisir είναι αποδειχθεί αποτελεσματικό κατά του Covid-19 θα σωθούν ανθρώπινες ζωές, αλλά και η παγκόσμια οικονομία από την κατάρρευση που θα μπορούσε να φέρει η ανεξέλεγκτη επέκταση της πανδημίας. 

Πώς το απλό σαπούνι «σκοτώνει» τον κορωνοϊό

Το φάρμακο αυτό δόθηκε ενδοφλέβια σε 14 Αμερικανούς που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess και είχαν νοσήσει από τον κορωνοϊό. Ο μέσος όρος των ασθενών ήταν τα 75 χρόνια και όλοι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. 

Το φάρμακο χορηγήθηκε επίσης σε τρεις Ιάπωνες και μέχρι την περασμένη Παρασκευή και οι 17 ασθενείς ήταν εν ζωή, ενώ περισσότεροι από τους μισούς είχαν θεραπευτεί. Πέντε από αυτούς παραμένουν ωστόσο σε κρίσιμη κατάσταση. 

Κορωνοϊός: Ποιοι πρέπει να κάνουν το τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Αμερικανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας εκτιμούν πως πολλοί από αυτούς τους ασθενείς θα είχαν πεθάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς το φάρμακο, αλλά ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποια είναι η ακριβής του δράση και η αποτελεσματικότητά του. 

Όπως ήταν αναμενόμενο τα νέα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα η μετοχής της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Gilead, που διαθέτει το φάρμακο, να εκτιναχθεί στα ύψη. 

Τι γνωρίζουμε για το φάρμακο

Όπως αναφέρει ο Economist, το Remdesivir είχε αρχικά αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση του Έμπολα και ανήκει στην κατηγορία των φαρμάκων που «μιμούνται» τα νουκλεοτίδια που συμμετέχουν στη διαδικασία αναπαραγωγής των ιών. 

Έτσι, τα φάρμακα αυτά «μπερδεύουν» τον ιό και εμποδίζουν την αναπαραγωγή του, περιορίζοντας έτσι την εξάπλωσή του. 

Το συγκεκριμένο φάρμακο σταμάτησε να χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του Έμπολα γιατί βρέθηκε ότι άλλα φάρμακα, που βασίζονται στην τεχνολογία των αντισωμάτων ήταν πιο αποτελεσματικά. 

Τώρα όμως οι έρευνες έδειξαν ότι ενδεχομένως να αποδειχθεί αποτελεσματικό στο να εμποδίσει την αναπαραγωγή άλλων ιών, όπως ο SARS-COV-2 (ή Covid-19).

Η εταιρεία που το παρασκευάζει αυτή τη στιγμή διεξάγει κλινικές έρευνες για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία. Διεξάγονται επίσης έρευνες και για φάρμακα νουκλεοτιδίων που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. 

Κορωνοϊός: Εντός λίγων μηνών ξεκινούν δοκιμές ενός εμβολίου στη Βρετανία

Μέσα στο επόμενο διάστημα λίγων μηνών μπορεί να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό στη Βρετανία, σύμφωνα με επιστήμονες του Imperial College of London, εφόσον υπάρξει κατάλληλη χρηματοδότηση. 

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πρωτότυπο εμβόλιο για τον κορωνοϊό σε ζωικά μοντέλα, όπου τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε ο δρ Ρόμπιν Σάτοκ, του τμήματος Μολυσματικών Ασθενειών του εν λόγω πανεπιστημίου. 

«Ελπίζουμε μέχρι το καλοκαίρι να προχωρήσουμε σε κλινικές δοκιμές εφόσον λάβουμε επαρκή χρηματοδότηση για το επόμενο στάδιο», συμπλήρωσε, την ώρα που διεξάγονται έρευνες για εμβόλιο για την πανδημία COVID-19 σ’ ολόκληρο τον κόσμο και είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt ένα μπρα ντε φερ ανάμεσα στην Γερμανία και τις ΗΠΑ για την διασφάλιση της αποκλειστικότητας ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσεται σε γερμανικό εργαστήριο.

Την ίδια ώρα στο Σιάτλ των ΗΠΑ επιστήμονες ξεκίνησαν ήδη τη στρατολόγηση υγιών εθελοντών που θα λάβουν από 1.100 δολάρια για να μετάσχουν στην κλινική δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό COVID-19, ώστε να διαπιστωθεί η ασφάλεια του και η ανοσολογική απόκριση, ενώ η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax, είπε ότι ελπίζει να ξεκινήσει δικές της δοκιμές στα τέλη της άνοιξης μετά την εξασφάλισης μιας πρώτης χρηματοδότησης τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων από τον Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top