Η μάχη γιατρών και νοσηλευτών με τον κορωνοϊό: «Ζούμε μέσα στη φωτιά»

Όσα λένε από την πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της κρίσης

Δείτε τι είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος 

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι οι μεγάλοι ήρωες των τελευταίων ημερών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον του κορωνοϊού

Έρημη πόλη η Αθήνα: Ποιες επιχειρήσεις είναι από σήμερα κλειστές

Τις δυσκολίες της μάχης αυτής περιέγραψε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμοξιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μαζί με το προσωπικό του νοσοκομείου ήταν από τους πρώτους που κλήθηκαν να περιθάλψουν ασθενείς με κορωνοϊό.

Έτσι γίνεται το τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού

«Έχοντας έναν επιτελικό ρόλο βιώνω την προσπάθεια που κάνουμε για να μπορέσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη, εμπνέοντας και όλους τους υπόλοιπους και παράλληλα να καθησυχάσουμε όλες τις ομάδες που φροντίζουν τους ασθενείς, δηλαδή τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό», είπε ο κ. Γώγος και πρόσθεσε:

Καθηγητής πνευμονολογίας στο STAR: «Ο συνωστισμός θρέφει τον κορωνοϊό!»

«Ταυτόχρονα προσπαθούμε να μη γίνει κάποιο λάθος, αλλά να γίνουν όλα όπως πρέπει και να μην εκτεθούν άνθρωποι».

Παραδέχεται ότι υπάρχει ανησυχία, καθώς αυτό που ζούμε είναι κάτι πρωτόγνωρο, υπογράμμισε όμως ότι όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια και με ψυχραιμία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Νέα μέτρα: Κλείνουν εμπορικά κέντρα, καφετέριες, εστιατόρια!

«Υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία για το πώς λειτουργούμε, δηλαδή κάθε πρωί συναντιόμαστε όλοι οι εμπλεκόμενοι, ενώ κάθε μεσημέρι κοιτάμε τα προβλήματα που προέκυψαν. Υπάρχει μια ενορχήστρωση διαφόρων ενεργειών που έχουν σκοπό όχι μόνο την αντιμετώπιση των ασθενών, κάτι που είναι πολύ βασικό, αλλά και την ενίσχυση του προσωπικού, διότι βιώνει δύσκολες καταστάσεις και συνθήκες με βάρδιες, εξοπλισμένοι με στολές, μάσκες γυαλιά και γάντια», τόνισε ο κύριος Γώγος.

Τι πρέπει να κάνω αν νιώσω ότι πάσχω από κορωνοϊό;

Όπως σημείωσε υπάρχει ένταση στη διαδικασία, καθώς υπάρχει μεγάλη κούραση σωματική και ψυχολογικής, όμως τις τελευταίες μέρες υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια καθώς στο νοσοκομείο προστέθηκε καινούργιο προσωπικό, αλλά και όσοι είχαν μπει σε καραντίνα τον προηγούμενο καιρό, οι οποίοι ήταν αρνητικοί στον κορωνοϊό.

«Υπάρχει η διάθεση, το φιλότιμο και η προσπάθεια να συνεισφέρουν όλοι», είπε από την πλευρά του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο παθολόγος που υπηρετεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο και πρόεδρος της ένωσης ιατρών νοσοκομείων Αχαΐας, Δημήτρης Ζιαζιάς, ενώ οι Γρηγόρης Ευαγγελάτος και Απόστολος Αθανασόπουλος, πρόεδρος και γραμματέας του ΔΣ των εργαζομένων αντίστοιχα, τόνισαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «είμαστε μία γροθιά σε αυτή την κρίση και λειτουργούμε με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης».

Οι πανδημίες που «σημάδεψαν» την ιστορία

Πάντως και οι τρεις έθεσαν ζητήματα ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό, ζητώντας από την πολιτεία να δώσει άμεσα λύσεις.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Ζιαζιάς, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για το πώς αντιμετωπίζουν οι γιατροί τα περιστατικά που φθάνουν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, λέει ότι «οι προσπάθειες γίνονται σε δύο κατευθύνσεις» και εξήγησε: «Πρώτον γίνεται προσπάθεια διαχείρισης των ασθενών και των περιστατικών που δεν είναι ύποπτα, ούτε επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, προκειμένου να εξασφαλίσουμε, ότι όσοι δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν και να πάρουν κάποια θεραπεία και αγωγή, να πάνε όσο δυνατόν γρηγορότερα σπίτι τους, για την δική τους προστασία».

Κορωνοϊός: Ποια προϊόντα στα σούπερ μάρκετ είχαν αύξηση πωλήσεων 700%

«Η δεύτερη κατεύθυνση», συνέχισε, «είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων και των κρουσμάτων που είναι επιβεβαιωμένη η λοίμωξη από τον κορονοϊό και η αντιμετώπιση όσων ασθενών νοσηλεύονται».

Μάλιστα, όσον αφορά στους γιατρούς, επισημαίνει ότι «είναι συνεχής η προσπάθεια να βοηθήσουν ακόμα και πέραν του ωραρίου τους, αφού ουσιαστικά δεν υφίσταται η έννοια του ωραρίου».

Κορωνoϊός: Αποτελούν τα τρόφιμα πηγή μετάδοσης;

Παράλληλα, ο Δημήτρης Ζιαζιάς προθέτει πως «καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες και οι γιατροί που βρίσκονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις, αφού εξετάζουν καθημερινά δεκάδες ασθενείς που πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού ή είναι ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού».

Υπάρχουν ελλείψεις

Όσον αφορά στα προβλήματα που υπάρχουν, ο Δημήτρης Ζιαζιάς λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «το βασικό είναι πως προσωπικό και νοσηλευτές πηγαίνουμε σε μία μάχη χωρίς όπλα, ξέρουμε περίπου τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά δεν υπάρχει επάρκεια ιατρικού νοσηλευτικού και υπόλοιπου προσωπικού».

Θετικός στον κορωνοϊό ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Όπως παρατήρησε, «υπάρχουν 170 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, για τις οποίες γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν με προσωρινές συμβάσεις και μεταφορά προσωπικού».

Σχετικά με το ιατρικό προσωπικό, λέει ότι «υπάρχουν περίπου 55 κενές οργανικές θέσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ και 110 ειδικευόμενων».

«Ζούμε μέσα στην φωτιά τούτη την στιγμή και προσπαθούμε το καλύτερο για τους υπόλοιπους», τόνισε ο Απόστολος Αθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι «η υγεία είναι εκείνο το αγαθό που η πολιτεία πρέπει να προσφέρει και ο πολίτης να απολαμβάνει, αλλά αυτήν την ώρα της μάχης οφείλουμε να είμαστε όλοι ενωμένοι με ατομική και συλλογική ευθύνη».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top