Επεισόδια στη Μόρια – Πάνω από 1.000 μετανάστες στα νησιά σε ένα 24ωρο

Κάηκε ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας στη Σκάλα Συκαμνιάς

Επεισόδια σημειώνονται στο ΚΥΤ (Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης) της Μόριας, όπου μετανάστες έχουν ξεσηκωθεί και επιτίθενται στις αστυνομικές αρχές, πετώντας πέτρες.

Περίπου 500 αιτούντες άσυλο για άγνωστους λόγους ξεκίνησαν από τον καταυλισμό με σκοπό να κατεβούν στην πόλη της Μυτιλήνης.

Στα 200 μέτρα μετά την είσοδο του ΚΥΤ δύο διμοιρίες ΜΑΤ τους σταμάτησαν. Οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Οι συγκεντρωμένοι αρνούνται να επιστρέψουν στον καταυλισμό.

Το κλίμα στην περιοχή είναι τεταμένο μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη Μυτιλήνη μεταξύ κατοίκων του νησιού και μελών ΜΚΟ.

Μυτιλήνη: Κάηκε ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών

Όπως έγινε γνωστό, χθες το βράδυ κάηκε ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών γνωστός και σαν «stage 2» στη Σκάλα Συκαμνιάς. 

Ο χώρος ανήκε στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και πριν ένα μήνα είχε κλείσει με κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου δυτικής Λέσβου κόντρα στην περί του αντιθέτου απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Συκαμνιάς.

Με ανακοίνωση του ο Δήμος Δυτικής Λέσβου καταδίκασε απερίφραστα «τον εμπρησμό της προσωρινής δομής στη Σκάλα Συκαμνιάς», καλώντας τους πολίτες «να παραμείνουν ψύχραιμοι και ενωμένοι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Κάνουμε έναν δίκαιο αγώνα, ας μην αμαυρωθεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

Μυτιλήνη: Ξύλο και σοβαρά επεισόδια στο λιμάνι της Θερμής

Πάνω από 1.000 μετανάστες στα νησιά το τελευταίο 24ωρο

Στην διάσωση και περισυλλογή 164 μεταναστών και προσφύγων προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα, σε έξι περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα σε Λέσβο, Χίο και Φαρμακονήσι.

Φωτογραφίες από την άφιξη Αφγανών προσφύγων και μεταναστών σήμερα το πρωί στη Συκαμνιά Λέσβου. Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi

Σύμφωνα με το ΛΣ, από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 1ης Μαρτίου, έως σήμερα το πρωί, Δευτέρα 2 Μαρτίου, δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σημειώθηκαν στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου με την περισυλλογή 89 ατόμων, τρία στη Χίο με τη διάσωση 43 μεταναστών και προσφύγων και ένα περιστατικό στο Φαρμοκήνησι με τη διάσωση 32 ατόμων.

Οικογένειες με παιδιά ανάμεσα στους μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν σήμερα στη Λέσβο. Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi

Το ίδιο διάστημα άλλοι 813 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε 20 περιστατικά που σημειώθηκαν σε τέσσερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα 9 περιστατικά σημειώθηκαν στη Λέσβο όπου αποβιβάστηκαν 423 μετανάστες και πρόσφυγες, 6 στη Χίο όπου αποβιβάστηκαν 252 άτομα, 2 στη Σάμο με 85 άτομα, 1 στο Φαρμοκονήσι με 36 άτομα και 2 στη Μεγίστη όπου αποβιβάστηκαν 17 μετανάστες και πρόσφυγες.

Πάνω από 300 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν σήμερα το πρωί στα νησιά του Αν. Αιγαίου

Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τα απέναντι Μικρασιατικά τουρκικά παράλια προς τη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου την Καθαρά Δευτέρα:

  • Στη Λέσβο από τα χαράματα ως και τις 10 το πρωί βγήκαν πέντε βάρκες στις ακτές της Βόρειας και της Ανατολικής Λέσβου με περίπου 200 συνολικά επιβαίνοντες.
  • Στη Χίο βγήκαν δυο βάρκες με περίπου 70 άτομα. Ενώ στη Σάμο άλλες δυο βάρκες με περίπου 50 επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top