Κορωνοϊός: Οδηγίες για καραντίνα έδωσε ο ΕΟΔΥ στους μαθητές του Κολλεγίου

Πέντε από τα παιδιά θα υποβληθούν σε τεστ για τον Covid-19

Ήπια συμπτωματολογία ίωσης εμφάνισαν πέντε από τα παιδιά που επέστρεψαν χθες από το Λονδίνο όπου βρισκόταν σε εκδρομή με την κόρη της 40χρονης γυναίκας που βρέθηκε θετική στον κορωνoϊό και νοσηλεύεται νοσοκομείο Αττικόν. 

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Υγείας τα παιδιά επικοινώνησαν σήμερα με τον ΕΟΔΥ και θα ελεγχθούν για προληπτικούς λόγους, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι θετικά ή όχι στον Covid-19.

Κορωνοϊός: Στην Αθήνα οι 100 μαθητές του Κολλεγίου-Οι 5 με πυρετό και βήχα

Χθες τα παιδιά που επέστρεψαν από την Αγγλία, υποβλήθηκαν σε θερμομέτρηση που πραγματοποίησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Είχαν βρεθεί καλά στην υγεία τους και τους δόθηκαν οδηγίες παρακολούθησης/παραμονής κατ' οίκον και περαιτέρω επικοινωνίας με ΕΟΔΥ για τυχόν ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου.

Στο Λονδίνο έχουν παραμείνει η κόρη της 40χρονης και ένας άλλος μαθητής. Τα παιδιά εμφάνισαν ήπια συμπτώμτα, ενώ οι βρετανικές Αρχές τα υπέβαλαν σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Ωστόσο τα αποτελέσματα στη Μεγάλη Βρετανία βγαίνουν μέσα σε 5-6 ημέρες. Ο ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, εκτιμά ότι θα έχει νωρίτερα τις απαντήσεις, ώστε να δουν πώς θα χειριστεί την κατάσταση τόσο με τα παιδιά που βρίσκονται ακόμα στο ξενοδοχείο τους στο Λονδίνο, όσο και με το σχολείο που έκλεισε μετά την ιχνηλάτηση των επαφών.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, έχουν ήδη ληφθεί δείγματα από 153 ατομα γύρω από τα 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και είναι όλα αρνητικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ανοίγουν κι αλλά εργαστήρια για την ανίχνευση του ιού σε Κρήτη και Πάτρα.

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για καραντίνα στα παιδιά που επέστρεψαν από το Λονδίνο

Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορωνοιό (πχ μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας) παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

 • Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
 • Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
 • Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
 • Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.
 • Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
 • Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
 • Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
 • Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
 • Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
 • Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
 • Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
 • Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10
 • Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.
 • Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ (τηλ: 210 5212 054), για να λάβει οδηγίες.

Το χρονικό της υπόθεσης

Οι 100 μαθητές του Κολλεγίου Ψυχικού είχαν ταξιδέψει στο Λονδίνο για να δουν πανεπιστήμια στα οποία θα φοιτήσουν σε ενάμιση χρόνο. Κατά την διάρκεια της εκδρομής τους, η ητέρα της μαθήτριας, που νοσηλεύεται στο Αττικόν, εντοπίστηκε με τον COVID-19, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και να κινητοποιηθούν οι Αρχές.

Χθες έγινε γνωστό πως το  το τεστ για κορωνοϊό στο οποίο υποβλήθηκε το άλλο παιδί της 40χρονης ασθενούς, βγήκε αρνητικό.

Η διαδρομή που ακολούθησαν η 40χρονη μητέρα και η κόρη της

Όπως έγινε γνωστό η 40χρονη είχε ταξιδέψει την περασμένη Παρασκευή με την κόρη της στο Μιλάνο, ώστε να συμμετάσχουν στο «Open Day» του Πανεπιστημίου του Bocconi. Μαζί τους ήταν μία ακόμα μητέρα με την κόρη της. 

Οι τέσσερίς τους επέστρεψαν το Σάββατο και την Κυριακή τα δύο κορίτσια ταξίδεψαν με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους για Λονδίνο στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής του Κολλεγίου Ψυχικού. 

Εκεί ενημερώθηκαν ότι η 40χρονη έχει προσβληθεί από κορωνοϊό και προκλήθηκε αναστάτωση μεταξύ μαθητών και καθηγητών. 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top