Έβρος: Ολονύχτια «μάχη» για να μην περάσουν τα σύνορα μετανάστες-πρόσφυγες

Ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ στην περιοχή

Δείτε στο video του Reuters την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο

Δύσκολη ήταν η χθεσινή νύχτα στον Έβρο μετά το οργανωμένο σχέδιο που έχει θέσει σε εφαρμογή ο Ερντογάν, προκειμένου να εκβιάσει την Ευρώπη για να τον στηρίξει στο μέτωπο της Συρίας, όπου έχει βρεθεί απομονωμένος μετά την ήττα των τουρκικών δυνάμεων.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό – Συναγερμός στην κυβέρνηση

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ανοίξει τις πύλες που οδηγούν στην Ευρώπη για πρόσφυγες και μετανάστες, μετακινώντας τους απροκάλυπτα  προς τον Έβρο, με λεωφορεία, αγροτικά ακόμη και…στρατιωτικά οχήματα!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις 6 το πρωί της Παρασκευής μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου δεν επιτράπηκε η είσοδος στην Ελλάδα σε περισσότερους από 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Κατά την διάρκεια της ημέρας που πέρασε, 66 μετανάστες κατάφεραν να μπουν παράνομα στην Ελλάδα, ενώ αναμέμεται να κινηθούν όλες οι θεσμικά προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές διαδικασίες. Οι συλληφθέντες μετανάστες προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν το Ιράν και άλλες χώρες.

Σήμερα το πρωί, υπολογίζεται πως βρίσκονται συγκεντρωμένοι στις Καστανιές περίπου 3.000 παράνομοι μετανάστες.

Αποκάλυψη Star: Το σχέδιο Ερντογάν για νέα «Ειδο μένη» σε Έβρο - νησιά

Ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ στον Έβρο

Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ συνεχίζουν να καταφθάνουν από χθες το απόγευμα στην μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής ενώ από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών/προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα.

Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, απ' όπου χθες επιχειρήθηκε μαζική είσοδος, ενώ κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού. Κάποιες προσπάθειες τη νύχτα ομάδων μεταναστών/προσφύγων να περάσουν στο ελληνικό έδαφος αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις φρούρησης που σε μια περίπτωση έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Μεμονωμένα άτομα πάντως εθεάθησαν το πρωί να κινούνται πεζή σε χωράφια της ελληνικής πλευράς.

Με το φως της ημέρας έγιναν αντιληπτοί να κινούνται προς τα σύνορα εκατοντάδες μετανάστες-πρόσφυγες, και ανενόχλητοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος, να προσεγγίζουν, με μεταφορικά μέσα και πεζή, τα σύνορα του Έβρου για να καταλήξουν εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου.

Ο εντοπισμός τους από τις περιπόλους Ελλήνων συνοριοφυλάκων ανδρών της FRONTEX και στρατιωτικών με τη συνδρομή και ελικοπτέρων και στη διάρκεια της νύχτας με τη χρήση θερμικών καμερών από ξηράς και από τους αυξημένους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, αποτρέπει την είσοδό τους.

Η «μάχη» του Έβρου

Σύμφωνα με το evros-news.gr, αστυνομικοί και στρατιώτες έδωσαν «μάχες» ακόμα και σώμα με σώμα στα χερσαία σύνορα του Έβρου, στο βόρειο τμήμα του νομού. 

Από τις Καστανιές μέχρι τη Νέα Βύσσα όπου υπάρχει ο φράχτης, προσπαθούσαν να αποτρέψουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας.

Όσοι βρίσκονταν από την τουρκική πλευρά, είχαν δημιουργήσει ομάδες 40 με 50 ατόμων και μόλις κάποιος κατάφερνε να ανοίξει κάποια δίοδο στο συρματόπλεγμα κόβοντάς το, ειδοποιούσε τους υπόλοιπους και επιχειρούσαν με… ντου να περάσουν στην Ελλάδα, αναφέρει το evrosnews.

Επεισόδια σε Χίο-Μυτιλήνη: Συνελήφθησαν και ταυτοποιήθηκαν 21 άτομα

Ακούγονταν πυροβολισμοί από την «απέναντι» πλευρά 

Σύμφωνα με καταγγελίες, πρόσφυγες και μετανάστες συνοδεύονταν από Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις ήταν εκείνοι που έκοβαν το συρματόπλεγμα πάνω στη συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα για να διευκολύνουν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Υπήρξαν μαρτυρίες ακόμα και για πυροβολισμούς που ακούγονταν όλη τη νύχτα, ωθώντας το πλήθος προς το ελληνικό έδαφος.

Το evrosnews αναφέρει ακόμα πως οχήματα που ανήκουν στον τουρκικό στρατό, κουβαλούσαν τον κόσμο που ήθελε να περάσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα και να μπει στη χώρα μας.

Συνεχίζεται η ένταση στα νησιά - Επίθεση οπλισμένων Αφγανών στη Μόρια

Η συντριπτική πλειοψηφία που επιχείρησε να το πετύχει, απωθήθηκε πίσω στην Τουρκία, αλλά κάποιοι κατάφεραν να ξεφύγουν και να περάσουν τα σύνορα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top