«Μυρίζει» μπαρούτι στα νησιά: Επεισόδια σε Λέσβο και Χίο για κλειστές δομές

Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων

Δείτε στο βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star αποκλειστικές εικόνες από τα επεισόδια στα νησιά του Αιγαίου.

Στα λιμάνια της Χίου και της Λέσβου αποβιβάστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες τα μηχανήματα για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των νέων κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών και προσφύγων. Την ίδια ώρα όμως συνεχίζονται και τα επεισόδια, καθώς είναι έντονες οι αντιδράσεις τωνκατοίκων. Οδομαχίες γίνονται αυτή τη στιγμή στη θέση Καράβα Μανταμάδου στη Λέσβο, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση Καβακλή, όπου έχει σχεδιαστεί η δημιουργία της νέας δομής. 

Μεταναστευτικό: Παίρνουν μπροστά οι μπουλντόζες για τα κλειστά κέντρα

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται παραταγμένες στο σημείο και προσπαθούν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους, κάνοντας ακόμα και χρήση χημικών. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ξέσπασε και μια μικρή φωτιά, η οποία σβήστηκε αμέσως, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρισκονται και στην άλλη άκρη του δρόμου που οδηγεί στο Καβακλή στη θέση Διαβολόρεμα. 

Εκατοντάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής, παρουσία του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και του δημάρχου δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, έχουν παραταχθεί στον δρόμο και εμποδίζουν τη διέλευση των μηχανημάτων. 

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, άτομα τραυματίστηκαν με την ατμόσφαιρα να παραμένει ηλεκτρισμένη.

Μεταναστευτικό: Από νωρίς  τα παρατράγουδα στα λιμάνια της Λέσβου και της Χίου

Από τα ξημερώματα οι κάτοικοι σε Λέσβο και Χίο επεφύλαξαν… θερμή υποδοχή στις αστυνομικές δυνάμεις που συνοδεύουν τα μηχανήματα που θα ξεκινήσουν τις εργασίες κατασκευής των νέων κέντρων κράτησης μεταναστών. Στα λιμάνια σημειώθηκε σοβαρά επεισόδια με αστυνομικούς, να κάνουν χρήση χημικών για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους. 

Μεταναστευτικό: Στα «χαρακώματα» στα νησιά - Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση

Στο λιμάνι Μεστών της Χίου τα χαράματα τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν την ώρα που αποβιβάζονταν από το πλοίο Blue Star Naxos ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες στάλθηκαν στο νησί.

Οι αστυνομικοί έφτασαν εκεί, ώστε να προχωρήσουν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής νέας δομής για μετανάστες και πρόσφυγες στη θέση 17 της επαρχιακής οδού Βροτάδου - Βολισού.

Μεταναστευτικό: Αυξάνονται οι ροές στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου

Εξαιτίας της ρίψη χημικών, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ένας ιερέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Χίου για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

Λίγο μετά τις 05:00 η αστυνομία με κλούβες και μηχανήματα καθώς και όχημα εφοδιασμένο με εκτοξευτήρα νερού υπό πίεση ξεκίνησε για την επιταγμένη περιοχή. Εκεί έχει συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη πολιτών προκειμένου να τους εμποδίσει.

Στήνουν οδοφράγματα

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν με τους κατοίκους του Βροντάδου να στήνουν οδοφράγματα και μπλόκα από κορμούς δέντρων, ώστε να αντισταθούν στην επέλαση των δυνάμεων των ΜΑΤ που απέστειλε στη Χίο η κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις για τη δημιουργία νέας δομής.

Το πρώτο μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου και το άλλο στην περιοχή του Πιτυούς στη διασταύρωση με τον δρόμο προς Βολισσό. Σύμφωνα με το politischios.gr από τα ξημερώματα εκκλησίες του Βροντάδου χτυπούν τις καμπάνες με στόχο τη συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις.

Μεταναστευτικό: Επεισόδια και στη Μυτιλήνη

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και στο λιμάνι της Μυτιλήνης για περίπου δύο ώρες. 

Από τις 02:00 ως τις 04:00 συγκεντρωμένοι κάτοικοι απωθήθηκαν από 10 διμοιρίες ΜΑΤ που έφτασαν στο λιμάνι με το πλοίο «Πήγασος» ενισχυμένες με δυνάμεις της Αστυνομίας που βρίσκονταν ήδη στο νησί, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις στάλθηκαν στο νησί ώστε να πραγματοποιηθούν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής της νέας δομής διανομής προσφύγων και μεταναστών στην επιταγμένη έκταση της Καράβας - Καβακλή Μανταμάδου.

Μετά την ολοκλήρωση της αποβίβασης των αστυνομικών δυνάμεων, αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων και μηχανημάτων της αστυνομίας και του στρατού και την απελευθέρωση των εισόδων του λιμανιού από οχήματα, ξεκίνησε μεγάλη πομπή με κατεύθυνση την επιταγμένη έκταση, τη θέση Καβακλή - Καράβα.

Μεγάλος αριθμός κατοίκων με μηχανήματα του Δήμου δυτικής Λέσβου έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε δυο σημεία, στη θέση Διαβολόρεμα και στη θέση Καράβα.

Ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει ακάθεκτη στα σχέδιά της. 

«Είναι απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε υλοποίηση των κλειστών δομών. Ζητάμε από τις τοπικές κοινωνίες να αντιληφθούν ότι είναι προς όφελός τους αλλά και της χώρας η κατασκευή κλειστών δομών. Είναι καλύτερα να υπάρχουν κλειστές δομές στις οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως ο κορωνοϊός. Το προσωπικό κατευθύνεται στις περιοχές των δύο νησιών για να ξεκινήσουν τα έργα, υπάρχουν κάποιες μικρές αντιδράσεις», είπε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top