Μεταναστευτικό: Παίρνουν μπροστά οι μπουλντόζες για τα κλειστά κέντρα

Αντιδράσεις στα νησιά

Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες για τη δημιουργία των νέων κλειστών δομών φιλοξενίας σε Χίο, Λέσβο και Σάμο, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες. 

Μεταναστευτικό: 200 επιστροφές την εβδομάδα θέλει η κυβέρνηση

Τα κέντρα θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές των παραπάνω νησιών, όπου η κυβέρνηση έχει επιτάξει, ώστε να δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων. 

Μηταράκης: Βάζουν μπρος οι μπουλντόζες για τα κλειστά κέντρα στα νησιά

Η σχετική απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια και οι εκτάσεις περιλαμβάνουν χωματουργικές εργασίες καθαρισμού των γηπέδων και διαμόρφωσης προσβάσεων, την κατασκευή περιμετρικής περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ καθώς και την τοποθέτηση θυρών πεζών και οχημάτων.

Μεταναστευτικό: Αντιδρούν στα νησιά οι κάτοικοι

Σε ανακοίνωσή τους οι δήμαρχοι ανατολικής και δυτικής Σάμου υπογραμμίζουν ότι «δεν γίνεται αποδεκτός και απορρίπτεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων». Παράλληλα, ζητούν κατάργηση και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάσσεται περιοχή για τη δημιουργία της νέας δομής μεταναστών στο νησί.

Μεταναστευτικό: Στα «χαρακώματα» στα νησιά - Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση

Μουτζούρης: «Η κυβέρνηση δε θέλει διάλογο»

Αντίθετος με την κατασκευή νέων κλειστών δομών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Μεταναστευτικό: Πάνω από 2.000 τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

«Ζητήσαμε συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Χθες το βράδυ έλαβα μήνυμα από την Κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί τον διάλογο και ότι θα προχωρήσει κανονικά το σχέδιο της. Εμείς δεν θέλουμε να φτιαχτούν αυτά τα κέντρα με τους χιλιάδες ανθρώπους στις περιοχές μας», είπε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

«Έχει ληφθεί απόφαση τα νησιά μας, που είναι σε μια ευαίσθητη περιοχή, να γίνουν “αποθήκες ψυχών”. Δε θέλουμε τα χρήματα με τα οποία έχει πει η Κυβέρνηση ότι θα ενισχυθούν διάφορες υπηρεσίες στις περιοχές μας, εμείς θέλουμε να μείνουν ελληνικά τα νησιά, να μην εκφυλιστούν τα νησιά μας», συνέχισε.

Όπως προσέθεσε, «η Κυβέρνηση επιθυμεί να έχει απέναντι της 200.000 κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, παρά 10.000.000 κατοίκους στην υπόλοιπη χώρα».

«Αυτό που προτείνουμε είναι να γίνει μια δραστική αποσυμφόρηση των νησιών, για να δείξει η Κυβέρνηση ότι έχει πρόθεση να αποσυμφορήσει τα νησιά. Θέλουμε ενίσχυση του νοσοκομείου Λέσβου, ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας. Επί έξι μήνες ακούω διάφορα, έχω χάσει και εγώ και οι κάτοικοι την εμπιστοσύνη μου. Από γραφείου, οργανώνονται ωραία σχέδια, αλλά στο πεδίο της εφαρμογής….», τόνισε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Στάντζος:  «Θα αποκλείσουμε την περιοχή»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου σημείωσε πως αυτά που σχεδιάζει η κυβέρνηση δεν είναι ρεαλιστικά ως προς την εφαρμογή τους. 

«Η Κυβέρνηση δεν έχει την ισχύ να επιβάλλει μια δομή 50.000 στην ηπειρωτική Ελλάδα και επιδεικνύει την ισχύ της στο να μείνουν χιλιάδες άνθρωποι στα νησιά. Εμείς πήραμε ομόφωνη απόφαση την Κυριακή στην Σάμο για κινητοποιήσεις και για αποκλεισμό της περιοχής όπου πρόκειται να γίνει το κλειστό κέντρο. Εμείς ετοιμαζόμαστε για τουρισμό στα νησιά μας. Τι θα γίνει;», είπε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top