Μηταράκης: Βάζουν μπρος οι μπουλντόζες για τα κλειστά κέντρα στα νησιά

Πρόσκληση σε κατασκευαστικές – Αντιδράσεις από τους νησιώτες

Δείτε στο βίντεο όσα είπε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης

Η κυβέρνηση βάζει μπρος τις μηχανές για την υλοποίηση του σχεδίου για τις κλειστές δομές φιλοξενίας.  Οι νησιώτες πάντως δείχνουν αντίθετοι στο σχέδιο των κλειστών κέντρων.https://www.star.gr/tv/enimerosi/kentriko-deltio-eidiseon-sabbatokuriakou/

Μεταναστευτικό: Στα «χαρακώματα» στα νησιά - Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση

Χθες το απόγευμα ο Νότης Μηταράκης απηύθυνε πρόσκληση σε τρεις από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες προκειμένου να υποβάλλουν προσφορές. 

Θα διενεργηθούν τρεις διαγωνισμοί. Οι  εταιρείες αρχικά θα περιφράξουν και θα καθαρίσουν τις εκτάσεις που έχουν επιταχθεί. Η συνολική δαπάνη εκτιμάται στα 3 εκατ. ευρώ. 

Στη Λέσβο το κλειστό κέντρο θα γίνει στη θέση Καραβάς στην περιοχή Μανταμάδου. Στη Χίο η κλειστή δομή θα γίνει κοντά στον Βροντάδο και στη Σάμο στην τοποθεσία Ζερβού. Στην Κω θα γίνει επέκταση στο στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή και στη Λέρο στην τοποθεσία Λεπίδα. 

Με την εντατικοποίηση των εργασιών για τα κλειστά κέντρα η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει μια τάξη στο μεταναστευτικό χάος, αφού οι διασώσεις προσφύγων στο Αιγαίο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, συχνά, λειτουργώντας σαν  μοχλό  πίεσης από την τουρκική πλευρά, όπως άφησε να εννοηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου  μετά  την έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  

«Η Τουρκία είναι “παίκτης” -μερικές φορές όχι πάντα πολύ παραγωγικός- στα ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση και τις πολιτικές τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουμε στο αντικείμενο αυτό» τόνισε ο πρωθυπουργός.  

Κλειστά Κέντρα: Αντιδρούν οι νησιώτες

Οι αντιδράσεις πάντως από τους νησιώτες για τα κλειστά κέντρα συνεχίζονται. Στη Λέσβο η περιφερειακή αρχή σκοπεύει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στη Χίο οι κάτοικοι τοποθέτησαν φυλάκιο στο σημείο όπου αναμένεται να κατασκευαστεί η δομή. O δήμαρχος του νησιού Σταμάτης Καρματζής δήλωσε στο Mega: «H κυβέρνηση στήνει ένα σκηνικό πολέμου. Βέβαια πρέπει να το σκεφτεί πάρα πολύ καλά. Μιλάμε για ακριτικές περιοχές. 

Μέριμνα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους των Hot Spot

Την ίδια ώρα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ Filippo Grandi απηύθυνε έκκληση για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. 2.027 ασυνόδευτοι ανήλικοι διαμένουν στα κέντρα των νησιών. 

Μεταναστευτικό: Πάνω από 2.000 τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σκοπεύει να επιδοτήσει 500 ασυνόδευτους ανήλικους άνω των 16 ετών με ποσά έως 1.590 ευρώ τον μήνα.   
 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο σαββατοκύριακου του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top