Πανελλαδικές 2020: Νέες αλλαγές – Επιστρέφει η Τράπεζα Θεμάτων

Τι ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας

πανελλήνιες εξετάσεις

Σειρά αλλαγών θα υπάρξουν από φέτος και για τα επόμενα χρόνια στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, με τις κυριότερες να είναι η επιστροφή της Τράπεζας Θεμάτων και η θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής. 

Ειδικότερα, θα θεσμοθετηθεί Τράπεζα Θεμάτων, που θα είναι μία παραλλαγή εκείνης που ίσχυσε έως το 2015. 

Πανελλαδικές 2020: Με δύο τρόπους θα εξεταστούν φέτος οι υποψήφιοι

Καθηγητές θα επεξεργαστούν την ποιότητα των θεμάτων, τα οποία θα καταταχθούν στις επιμέρους ζώνες δυσκολίας. Εξετάζεται επίσης να αυξηθεί το πλήθος των (διαβαθμισμένων με βάση τον βαθμό δυσκολίας) υποερωτήσεων κάθε θέματος, ενώ το νέο σύστημα θα συνδυαστεί με αύξηση της εξεταστέας ύλης. Με αυτό τον τρόπο οι αρμόδιοι του υπουργείου εκτιμούν ότι θα αποφύγουν οι μαθητές να αποστηθίζουν όλα τα θέματα της Τράπεζας.

Πανελλαδικές: Καθηγητές δίνουν 6 + 1 συμβουλές για σίγουρη επιτυχία

Μελετάται, ακόμα, η προσμέτρηση για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο σταδιακά της επίδοσης του μαθητή στις τρεις τάξεις του Λυκείου, ενώ σε βάθος χρόνου θα αναδειχθεί και ως βαθμολογική βάση εισαγωγής ο βαθμός του ενισχυμένου και αξιόπιστου Εθνικού Απολυτηρίου, που θα προκύπτει από τις επιδόσεις των τριών τάξεων.

Τι θα ισχύσει φέτος

Για τους φετινούς υποψηφίους, πάντως, και μετά τις αλλαγές που αποφάσισε την άνοιξη του 2019 ο τέως υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, οι τελειόφοιτοι θα εξεταστούν με το νέο σύστημα. 

Αντίθετα, οι απόφοιτοι θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο νέο σύστημα, και το παλαιό στο οποίο ήδη έχουν εξεταστεί και το οποίο εφαρμόστηκε για τελευταία φορά πέρσι.  

Στις βασικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο συστημάτων είναι ο τρόπος υπολογισμού των μορίων, τα εξεταζόμενα μαθήματα, η εξεταστέα ύλη αλλά και το ποσοστό θέσεων, το οποίο αναμένεται να γίνει γνωστό προσεχώς.

Μέσα στον Μάρτιο, θα οριστεί η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής για τις φετινές Πανελλαδικές, στις οποίες οι υποψήφιοι θα επιλέξουν το σύστημα και τα εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και καταγραφεί ο αριθμός των υποψηφίων ανά σύστημα θα γίνουν οι ανακοινώσεις σχετικά με τον αριθμό εισακτέων ανά σύστημα. 

Με το ισχύον σύστημα οι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν  θέση μόνο σε ένα πεδίο. Τα προηγούμενα χρόνια, ένας υποψήφιος των θετικών σπουδών είχε τη δυνατότητα, εξεταζόμενος με ένα ακόμα μάθημα επιλογής, να διεκδικήσει και ιατρικές σχολές. Αυτό πλέον δεν ισχύει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top