Ξεκινά η δίκη για τους 24 νεκρους της Μάνδρας - Στο εδώλιο η Ρένα Δούρου

21 οι κατηγορούμενοι για τα θύματα από τις φονικές πλημμύρες

Ξεκινά σήμερα ενώπιον του Β΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών η δίκη για τους 24 νεκρούς από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, τον Νοέμβριο του 2017. 

Στο εδώλιο θα καθίσουν 21 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους η πρώην περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, η πρώην δήμαρχος Μάνδρας, οι πρώην δήμαρχοι Ελευσίνας και Μεγάρων, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιοι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Μάνδρας, του δασαρχείου Αιγάλεω, αλλά και των πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας. 

Μάνδρα έναν χρόνο μετά: Ένα πρόσωπο της τραγωδίας θυμάται…

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν ανά περίπτωση αφορούν στα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, σωματικών βλαβών και παραβίασης κανόνων οικοδόμησης. 

Ξεκινούν τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα

Το χρονικό της τραγωδίας

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Νοεμβρίου 2017 είχε ξεκινήσει πολύ έντονη βροχόπτωση. Τα ξημερώματα, ο τεράστιος όγκος του νερού σχημάτισε έναν ορμητικό χείμαρρο που κατέβηκε από το όρος Πατέρα, ακολουθώντας τη φυσική χάραξη της κοίτης των ρεμάτων Σούρες και Αγίας Αικατερίνης που είχαν μπαζωθεί. 

Εικόνες καταστροφής στη Μάνδρα μετά την καταιγίδα

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το νερό αυτό να διαπεράσει την πόλη της Μάνδρας, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του και τελικά να εκτονωθεί στη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας και της Νέας Περάμου. 

Σαν να μην πέρασε μια μέρα στη Μάνδρα: Τρεις μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες δεν έχει γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο

Άνθρωποι πνίγηκαν μέσα στα σπίτια του ή μέσα στα αυτοκίνητά τους που παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους. Σπίτια βυθίστηκαν στη λάσπη, περιουσίες καταστράφηκαν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. 

Aτελείωτος θρήνος στη Μάνδρα - Δικαίωση ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων

Τα στοιχεία της έρευνας που είχε διενεργήσει για την τραγωδία η Εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, ανέδειξαν τον συνδυασμό κυρίως τριών παραγόντων παραλείψεων και αμέλειας, που αλληλοσυμπλήρωσαν ο ένας τον άλλον και οδήγησαν στο φονικό αποτέλεσμα:

  • Ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα
  • ανύπαρκτη χάραξη και οριοθέτηση ρεμάτων
  • απόλυτη ανοχή σε σειρά αυθαιρεσιών.

Σύμφωνα με το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που επικαλέστηκε στα συμπεράσματα της η εισαγγελέας, στην περιοχή διαπιστώθηκαν δεκάδες παραβάσεις του νόμου και παραλείψεις συγκεκριμένων ενεργειών. 

Aυτό είναι το πόρισμα για τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας – Πού επιρρίπτονται ευθύνες

Κορυφαία όλων κρίνεται η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία εξαγγέλλονταν από το 2004. Στους παράγοντες που επέδρασαν στο τραγικό αποτέλεσμα, είναι η καταπάτηση ρεμάτων και η αυθαίρετη δόμηση μέσα σε αυτά από τον δήμο Μάνδρας και ιδιώτες.

Στη δικογραφία καταγράφονται 39 αυθαίρετες κατασκευές εντός ρεμάτων, μεταξύ των οποίων δημοτικό αμαξοστάσιο, κέντρο διασκέδασης, βενζινάδικα, γήπεδο, κατοικίες και αποθήκες. 

Η Δικαιοσύνη αποδίδει, επίσης, σοβαρότατες ευθύνες τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας Ελευσίνας, όσο και στο Δασαρχείο Αιγάλεω, το οποίο, σύμφωνα με τους ελεγκτές, καθυστέρησε τρία ολόκληρα χρόνια να αποφανθεί αν είναι δασικές ή όχι περιοχές που έπρεπε να γίνουν έγκαιρα, κρίσιμα για την περιοχή αντιπλημμυρικά έργα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top