Μόρια: Παιδιά λένε ότι θέλουν να πεθάνουν

Χτυπούν τα κεφάλια τους στον τοίχο και τραβάνε τα μαλλιά τους

Μόρια παιδιά

Τη τραγική ψυχολογική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται δεκάδες προσφυγόπουλα που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο αναδεικνύει ένα νέο ρεπορτάζ του BBC.

Σύμφωνα με ψυχολόγους που εργάζονται εκεί, αρκετά παιδιά, ηλικίας 12 – 17 ετών έχουν εκφράσει έντονα τη σκέψη να κάνουν κακό στον εαυτό τους. Πολλά από αυτά αυτοτραυματίζονται, ενώ μόλις τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν γίνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας. 

Μόρια: Νεκρός 35χρονος μετανάστης από ανακοπή

Στη Μόρια αυτή τη στιγμή διαμένουν περίπου 7.000 παιδιά, πολλά ασυνόδευτα που αντιμετωπίζουν μετατραυματικό στρες. 

«Το να ακούς παιδιά επτά ή οκτώ ετών να λένε ότι θέλουν να πεθάνουν, είναι κάτι που δεν πίστευα ότι θα άκουγα ποτέ στη ζωή μου», λέει η παιδοψυχολόγος, Άντζελα Μονταρέλι στην κάμερα του BBC. 

Νέα τραγωδία στη Μόρια - Νεκρό μωρό εννέα μηνών στον καταυλισμό προσφύγων

«Συνήθως ένα παιδί, όταν βιώνει μια τραυματική εμπειρία, χρειάζεται χρόνο και χώρο για να συνέλθει. Η Μόρια δεν επιτρέπει στα παιδιά αυτά να συνέλθουν. Στις προσχολικές ηλικίες βλέπεις παιδιά να χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο για παράδειγμα, ή να ξεριζώνουν τα μαλλιά τους. Στις ηλικίες από 12 έως 17 ετών, κάποια παιδιά αρχίζουν να κόβονται ή να μιλούν έντονα για την επιθυμία να πεθάνουν. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να χτίσουμε έναν ασφαλή χώρο εμπιστοσύνης, και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να αφηγηθούν τις ιστορίες τους. Δουλεύουμε με τα παιδιά για να ενισχύσουμε τα κομμάτια του εαυτού τους που είναι ακόμα πολύ υγιή. Για να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν ευθύνονται για όσα τους συμβαίνουν», προσθέτει.

Μόρια: Μία νεκρή γυναίκα - Η φωτιά ξεκίνησε από το μαγειρείο

Το αυτοσχέδιο σχολείο που έχει δημιουργήσει ένας πρόσφυγας, δίνει λίγο φως στη ζωή τους στη Μόρια. 

«Κανείς δεν εγκαταλείπει την χώρα του επειδή το θέλει. Έχω δει πολλά παιδιά εδώ. Ζουν σε πολύ άσχημες συνθήκες. Δεν υπάρχει καλή μεταχείριση των ανθρώπων εδώ. Δεν έχουμε αρκετούς γιατρούς ούτε νοσοκόμους, ενώ υπάρχουν και ελλείψεις φαγητού», αναφέρει ο Ζέκρια, ο δημιουργός του σχολείου στο BBC.

Φονική πυρκαγιά στο κολαστήριο της Μόριας - Απανθρακώθηκαν μητέρα και μωρό!

Το σχολείο προσφέρει μαθήματα ζωγραφικής, γλώσσας και μουσικής. 

«Αρχίσαμε από το μηδέν. Προσπάθησα να βρω έναν χώρο για σχολείο εδώ, επειδή δεν υπήρχε σχολείο. Τώρα έχουμε τρεις τάξεις, πάνω από 1.000 μαθητές και πάνω από 20 δασκάλους. Εδώ απασχολούνται. Έρχονται, κάθονται για δύο-τρεις ώρες, παίζουν και ζωγραφίζουν. Είναι κάτι που έχει σημαντική επίδραση και τους φέρνει ευτυχία».

15χρονος Αφγανός σκότωσε συνομήλικο ομοεθνή του στη Μόρια

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταφέρει 20.000 μετανάστες από τη Λέσβο και τα γύρω νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Παράλληλα, έχει υποσχεθεί πως θα επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, ενώ παράλληλα καλεί την Ευρώπη να μοιραστεί την ευθύνη της αντιμετώπισης της κρίσης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top