Μόρια: Μία νεκρή γυναίκα - Η φωτιά ξεκίνησε από το μαγειρείο

Δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για νεκρό βρέφος

Μία γυναίκα από το Αφγανιστάν έχασε τη ζωή της από τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια, σύμφωνα με τα όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λ. Οικονόμου.

«Από τη μέχρι τώρα έρευνα που έχει κάνει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής δεν προκύπτουν στοιχεία εμπρησμού. Φαίνεται να έχει ξεκινήσει η φωτιά από ένα χώρο κοντά στην κουζίνα, όπου γινόταν και η παρασκευή του φαγητού, αλλά δεν μπορούμε ακόμα με ασφάλεια να αποφανθούμε αν πρόκειται για βραχυκύκλωμα ή αν συνέβη κάτι την ώρα του μαγειρέματος»

Μετανάστες υποστηρίζουν ότι μεταφέρουν μέσα σε μία κουβέρτα το απανθρακωμένο βρέφος - φωτογραφία: www.stonisi.gr

Πέραν αυτής, όπως είπε ο κ. Οικονόμου δεν έχει δηλωθεί η απώλεια κάποιου άλλου ανθρώπου, ενώ όλα τα ευρήματα εξετάζονται. Η γυναίκα έμενε στο κοντέινερ μαζί με 11 ακόμα άτομα Αφγανικής καταγωγής, (τρία ζευγάρια και έξι παιδιά).

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, τα μέχρι τώρα στοιχεία του ανακριτικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν οδηγούν στο συμπέρασμα του εμπρησμού.
 

Επιταχύνει τη διαδικασία του ασύλου μετά τη Μόρια η κυβέρνηση

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η απανθρακωμένη σορός της γυναίκας μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο στο νοσοκομείο και πλέον βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου.

Σύγχυση με τον θάνατο βρέφους 

Η εικόνα του μετανάστη να κρατάει μία κουβέρτα, έκανε όλους να πιστέψουν ότι μετέφερε το νεκρό μωρό της άτυχης γυναίκας.  Κάτι τέτοιο, δεν επιβεβαιώθηκε ούτε από την αστυνομία ούτε από το υπουργείο Υγείας, που έκανε λόγο για 17 τραυματίες - 9 άνδρες, 6 γυναίκες και 2 παιδιά, εκ των οποίων το ένα βρέφος.

Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπαιδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δε διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών.

Πληροφορίες πάντως την Κυριακή από τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν πως υπήρχε κι ένα απανθρακωμένο βρέφος, τη σορό του οποίου είχαν οι μετανάστες και δεν τη παρέδιδαν στις αρχές. 

Ζημιές στα πυροσβεστικά οχήματα που έσπευσαν στον καταυλισμό της Μόριας - φωτογραφία: Facebook - https://www.facebook.com/giorgos.dinos

Φονική πυρκαγιά στο κολαστήριο της Μόριας - Απανθρακώθηκαν μητέρα και μωρό!

Υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε οικίσκους εντός του προσφυγικού καταυλισμού, στο διοικητήριο, καθώς επίσης και σε δύο πυροσβεστικά οχήματα. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ άγνωστος αριθμός μεταναστών και προσφύγων έφυγαν από τη δομή. 

Οι πυροσβέστες δέχθηκαν επίθεση από τους μετανάστες όταν πήγαν να σβήσουν τη φωτιά - Φωτογραφία: Facebook https://www.facebook.com/giorgos.dinos

Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, δύο φωτιές ξέσπασαν με διαφορά 20 λεπτών, η μία εκτός του καταυλισμού και η άλλη εντός. 

Ναυάγιο στις Οινούσσες: Επτά νεκροί, ανάμεσά τους πέντε παιδιά

Ο πρόεδρος των πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου, Γ. Ντίνος, κατήγγειλε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 πως η φωτιά στη Μόρια ήταν εμπρησμός και πως την έβαλαν οι ίδιοι οι μετανάστες που φιλοξενούνται εκεί. 

«Το λέω με πλήρη επίγνωση. Τη φωτιά μέσα στο κέντρο κράτησης στη Μόρια, έβαλαν μετανάστες που δε θέλουν να μετακινηθούν για να μπουν στους οικίσκους ευπαθείς ομάδες, όπως γυναίκες και παιδιά», είπε ο κ. Ντίνος. 

Όπως εξήγησε, στη Μόρια γίνεται ανακατανομή όσον αφορά στα κοντέινερ. Αυτό σημαίνει πως κάποιοι πρέπει να μετακινηθούν για να πάρουν τη θέση τους γυναίκες και παιδιά. 

«Αυτοί που βγαίνουν, δε θέλουν να αφήσουν τους οικίσκους και βάζουν φωτιά. Η πρώτη εκτίμηση είναι πως οι οικίσκοι καίγονται για αυτόν τον λόγο και γι’ αυτό δε μας άφησαν να φτάσουμε στο σημείο», πρόσθεσε ο κ. Ντίνος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα που θα εκσυγχρονίζουν τη διαδικασία χορήγησης ασύλου και θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών και των υφιστάμενων δομών.

Παράλληλα, αναμένονται ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των ελληνικών συνόρων με στενότερη συνεργασία Πολεμικού Ναυτικού – Λιμενικού και Frontex. Στόχος είναι να διαβιβάζονται οι πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες.

Τα στοιχεία για τις προσφυγικές ροές είναι ανησυχητικά. Σχεδόν κάθε μέρα φτάνουν στη χώρα μας περίπου 500 μετανάστες. 

Το διάστημα από τις 16 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου συνολικά 5.135 μετανάστες έφτασαν με βάρκες από την Τουρκία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, σχεδόν οι μισοί μετανάστες -2.435- που έφτασαν στο διάστημα αυτό σε ελληνικό έδαφος κατευθύνθηκαν στη Λέσβο. Μέσα σε 11 ημέρες, 937 μετανάστες πλημμύρισαν τη Σάμο, 493 πήγαν στη Χίο, 487 στη Σύμη, 356 στην Κω, 159 στις Οινούσσες, 118 στο Φαρμακονήσι και δεκάδες ακόμη αποβιβάστηκαν στην Καλόλιμνο, στη Λήμνο, στην Ικαρία, στην Ψέριμο, και στο Καστελόριζο.

Κατά τον ίδιο χρόνο, με επείγουσα εντολή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι αστυνομικές αρχές προώθησαν 1.623 μετανάστες από τους νεοφερμένους σε hot spots στην ηπειρωτική Ελλάδα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top