Θεραπευτήριο «Αγία Βαρβάρα»: Πνίγηκε με το φαγητό της 36χρονη με αυτισμό

Απίστευτες καταγγελίες για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί

Ένα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στο θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων «Αγία Βαρβάρα», όταν 36χρονη με νοητική στέρηση και αυτισμό πνίγηκε την ώρα που έτρωγε το φαγητό της. 

Η κοπέλα έτρωγε συνήθως αλεσμένο φαγητό, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, πήγε σε έναν διπλανό θάλαμο κι έφαγε στερεά τροφή, με αποτέλεσμα να πεθάνει από πνιγμό. 

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, την ώρα που έγινε το περιστατικό, δεν υπήρχε γιατρός για να σώσει την 36χρονη και δεν της παρασχέθηκαν καν οι πρώτες βοήθειες, καθώς δεν υπήρχε επαρκές ιατρικό προσωπικό. 

Αυτό που κάνει ακόμα πιο τραγικό το περιστατικό αυτό είναι το γεγονός ότι πριν από λίγα χρόνια είχε πεθάνει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και ένας αδελφός της, ο οποίος πνίγηκε με αβγό, γιατί τον τάιζαν δεμένο και ξαπλωμένο. 

«Στο θεραπευτήριο νοσηλεύονται σήμερα 155 άνθρωποι, το προσωπικό είναι ελάχιστο, δεν υπάρχει γιατρός τα Σαββατοκύριακα, δεν υπάρχει ψυχίατρος. Παλιά δενόντουσαν τα παιδιά γιατί δεν υπήρχε ψυχίατρος για την προσωπική τους ασφάλεια. Τους δέναμε με εντολή γιατρού on call, που είναι στο τηλέφωνο ο γιατρός», είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων, Κ. Μπάζος.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό, ο κ. Μπάζος είπε:

«Υπάρχει ένα τμήμα που έχει έρθει από τη μεταστέγαση του Χρονίων Παθήσεων Παιδιών του Σκαραμαγκά. Δεν υπάρχει κανένα παιδί, είναι όλοι μεγάλης ηλικίας. Ήταν εννέα περιθαλπόμενοι με δύο νοσηλευτές και αυτό ήταν ευτυχές, διότι άλλες φορές δουλεύει με έναν το τμήμα. Γι’ αυτά τα παιδιά δεν υπάρχει ειδική μονάδα σε όλη την Ελλάδα».

Απίστευτες καταγγελίες για τις συνθήκες στο θεραπευτήριο

Ο θάνατος της Μαρίας, έφερε στο φως τις τραγικές συνθήκες στις οποίες ζουν οι άνθρωποι αυτοί και τη βαναυσότητα που βιώνουν καθημερινά. 

Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά, Γ. Γεωργούλας, οι ασθενείς νοσηλεύονται σε απάνθρωπες συνθήκες, με το προσωπικό, κατά περιπτώσεις να τους δένει στα κρεβάτια τους. 

«Ο αδελφός της Μαρίας είχε ταϊστεί στο κρεβάτι με αυγό, δεμένος με ιμάντες, και όταν ο νοσηλευτής λίγο αργότερα αφού τον τάισε, πήγε να δει πώς είναι και διαπίστωσε πως είχε χάσει τη ζωή του - διότι έπαθε παλινδρόμηση και πνίγηκε επειδή έτρωγε ξαπλωμένο - έπαθε ανακοπή ο ίδιος και πέθανε. Είναι αξιοπερίεργο και γι’ αυτό το περιστατικό και για άλλα γιατί στα 30 χρόνια λειτουργίας και του Σκαραμαγκά και στη μετέπειτα πορεία των πραγμάτων, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση και καμία ποινή για κανέναν θάνατο παιδιού. Για θάνατο μιλάμε, όχι για τραυματισμό», είπε ο κ. Γεωργούλας.

Ειδικά για την περίπτωση της 36χρονης σημείωσε πως η κοπέλα είχε όλα της τα δόντια και δεν υπήρχε λόγος να την ταΐζουν με αλεσμένο φαγητό. 

«Η μητέρα της χάθηκε από τη ζωή το Πάσχα που μας πέρασε και έμεινε τελείως ανυπεράσπιστο το παιδί, καθώς μόνο αυτή είχε τη δυνατότητα να το επισκέπτεται τακτικά και να διαμαρτύρεται όταν το έδεναν με ιμάντες χωρίς εντολή ψυχίατρου και γιατρού, απλά και μόνο για να ρυθμίσουν τη βάρδια, για την ευκολία. Η μητέρα της όσο ζούσε την τάιζε κανονικό φαγητό με την προϋπόθεση ότι θα ήταν μαλακό, γιατί τα άτομα που συνηθίζουν να τρώνε αλεσμένο φαγητό σταματάνε να μασάνε, απλώς καταπίνουν. Η μητέρα της δεν ήθελε να τρώει αλεσμένο από τη στιγμή που είχε όλα της τα δόντια και επειδή το αλεσμένο φαγητό κατά το ήμισυ είναι νερό», είπε.

Κατήγγειλε ακόμα πως η Μαρία ήταν αποστεωμένη όπως και άλλα παιδιά στο ίδρυμα. Ένα από αυτά και η αδελφή του, η οποία έχει χάσει τους τελευταίους μήνες 12 κιλά, χωρίς να του εξηγεί κάποιος για ποιον λόγο γίνεται αυτό. 

«Η Μαρία πεινούσε, διψούσε, έχει υπάρξει περιστατικό που όρμησε σε κάποια κυρία που μπήκε μέσα στον χώρο από το υπόλοιπο τμήμα του προσωπικού, κρατώντας ένα γυάλινο μπουκάλι με νερό, επειδή διψούσε. Έπεσε το μπουκάλι κάτω και έσπασε. Στη συνέχεια βρήκα τη Μαρία σε κατάσταση κωματώδη και όταν ρώτησα τι δώσατε στο παιδί και είναι σε αυτή την κατάσταση μου είπαν: "Δεν σας αφορά"», πρόσθεσε ο κ. Γεωργούλας.
 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top