Αντικαπνιστικός: Eκατοντάδες κλήσεις στο «1142» τη δεύτερη μέρα λειτουργίας

Στη Νέα Σμύρνη τα πρώτα πρόστιμα για τους Αθηναίους

Δείτε το video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Δεύτερη ημέρα λειτουργίας της χθες και η τηλεφωνική γραμμή 1142 δέχθηκε σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, συνολικά 347 κλήσεις σε σχέση με τις 235 κλήσεις που είχε δεχθεί την πρώτη ημέρα. Από αυτές:

  • 87 αφορούσαν καταγγελίες
  • 55 αιτήματα βοήθειας για διακοπή καπνίσματος
  • 108 γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο
  • 63 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν
  • 20 έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο και
  • 14 αφορούσαν σε άλλο ζήτημα.

Αντικαπνιστικός νόμος: Στη Νέα Σμύρνη τα πρώτα πρόστιμα για τους Αθηναίους

Αντικαπνιστικός νόμος: Δεκάδες κλήσεις στη γραμμή «1142» την πρώτη μέρα

Στη Νέα Σμύρνη τα πρώτα πρόστιμα

Οι ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ξεκίνησαν τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και χθες το βράδυ επιβλήθηκαν τα πρώτα πρόστιμα στην Αττική. 

Στην περιοχή της Νέας Σμύρνης έγιναν έλεγχοι σε 10 καταστήματα. Σε τρία από αυτά επιβλήθηκαν πρόστιμα 500 ευρώ στον κάθε επιχειρηματία και 100 ευρώ για κάθε θαμώνα που εντοπίστηκε να καπνίζει, βεβαίωσε ο διοικητής της ανεξάρτητης αρχής, Αθανάσιος Μπίνης.

Όπως παρατήρησε ο ίδιος, ο αριθμός αυτός επιβεβαιώνει το ποσοστό που είχε καταγραφεί πριν την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου, σύμφωνα με το οποίο το 70% των επιχειρήσεων έχει συμμορφωθεί.

Τα πρόστιμα καταβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ΑΑΔΕ «έτσι ώστε να είναι εύκολος ο τρόπος πληρωμής» εξήγησε. Αν το ποσό του προστίμου δεν πληρωθεί, πηγαίνει στην εφορία, όπως γίνεται συνήθως και με τις κλήσεις για οδικές παραβάσεις.  

Αντικαπνιστικός: Τσουχτερά πρόστιμα έως 10.000 ευρώ για παραβάτες

Μητσοτάκης για κάπνισμα: Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία

Τι είναι η γραμμή «1142»

Η τηλεφωνική γραμμή 1142 ενημέρωσης και υποστήριξης για καπνιστές και μη τέθηκε χθες σε λειτουργία στο πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμο

Καλώντας σε αυτόν τον αριθμό κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και να αναφέρει παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, που υπέπεσαν στην αντίληψή τους. Ζητώντας βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, τα στοιχεία σας καταγράφονται και εντός 48 ωρών, Επαγγελματίας Υγείας αναλαμβάνει να σας ενημερώσει και να σας καθοδηγήσει σε κάποιο Ιατρείο διακοπής καπνίσματος, όπου ειδικοί θα αναλάβουν την υποστήριξη της προσπάθειάς σας.

Ταυτόχρονα, στο «1142», μπορεί κάθε πολίτης, δίνοντας το ονοματεπώνυμό του, το τηλέφωνό του και εφόσον διαθέτει, το email του, να αναφέρει παραβάσεις που ο ίδιος διαπιστώνει και αφορούν στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Οι επώνυμες αναφορές ομαδοποιούνται και προωθούνται απευθείας στις Αρχές Ελέγχου ανά κατηγορία  (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Υγειονομικές Διευθύνσεις Περιφερειών ή Λιμενικό Σώμα) και κατόπιν διενεργούνται έκτακτοι ή τακτικοί στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση την καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στο σύστημα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η γραμμή 1142 απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, καπνιστές ή μη, και στοχεύει στην καλύτερη επικοινωνία του κράτους με τον πολίτη.

Πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ για τους παραβάτες

Από 100 έως 10.000 ευρώ κυμαίνονται τα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν το αντικαπνιστικό νόμο, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το πρόστιμο για τον καπνιστή διπλασιάζεται, σε σχέση με αυτό που ίσχυε με τον νόμο του 2010. 

Πλέον οι παραβάτες, που καπνίζουν σε κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε κλειστούς χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στα αεροδρόμια (εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών), στους δημόσιους χώρους εργασίας καθώς και στους χώρους αναμονής δημοσίων υπηρεσιών, θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ.

Ακόμη υψηλότερο, 200 ευρώ, θα είναι το πρόστιμο για τους θεριακλήδες που καπνίζουν σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους, στους οποίους συναθροίζονται ανήλικοι όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία, παιδικές χαρές κλπ. 

Για καταστήματα κάτω των 100 τ.μ. το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 500 ευρώ, ενώ σε αυτά άνω των 100 τ.μ. το πρόστιμο θα διαμορφώνεται στα 2.000 ευρώ. Για κάθε νέα παράβαση το πρόστιμο θα αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ, ενώ στην πέμπτη υποτροπή θα προβλέπεται και οριστική ανάκληση άδειας.

Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ., τα πρόστιμα για τους υπευθύνους των καταστημάτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποτροπή.

Όσον αφορά τους οδηγούς ή τους επιβάτες ΙΧ αυτοκινήτου, που καπνίζουν ενώ επιβαίνουν στο όχημα και ανήλικοι κάτω των 12 ετών, το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.

Καλώντας στο 1142, κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και να αναφέρει παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, που υπέπεσαν στην αντίληψή τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top