Αντικαπνιστικός νόμος: Δεκάδες κλήσεις στη γραμμή «1142» την πρώτη μέρα

Αφορούσαν καταγγελίες αλλά και βοήθεια για διακοπή του καπνίσματος

Δείτε το video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Σε ισχύ είναι από χθες η γραμμή «1142» η οποία προσφέρει υποστήριξη σε καπνιστές και μη, στο πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η γραμμή «1142» δέχτηκε χθες 239 κλήσεις συνολικά. Από αυτές:

  • Οι 58 ήταν καταγγελίες
  • Οι 22 ήταν αιτήματα βοήθειας για τη διακοπή του καπνίσματος, οι 66 
  • γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο
  • 58 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν
  • 14 έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο
  • 17 κλήσεις ανήκουν στην κατηγορία «Άλλο»

Θεριακλής Σερραίος βρήκε τρόπο να γλιτώσει τα πρόστιμα για το κάπνισμα

Μητσοτάκης για κάπνισμα: Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία

Τι είναι η γραμμή «1142»

Καλώντας σε αυτόν τον αριθμό κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και να αναφέρει παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, που υπέπεσαν στην αντίληψή τους. Ζητώντας βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, τα στοιχεία σας καταγράφονται και εντός 48 ωρών, Επαγγελματίας Υγείας αναλαμβάνει να σας ενημερώσει και να σας καθοδηγήσει σε κάποιο Ιατρείο διακοπής καπνίσματος, όπου ειδικοί θα αναλάβουν την υποστήριξη της προσπάθειάς σας.

Ταυτόχρονα, στο «1142», μπορεί κάθε πολίτης, δίνοντας το ονοματεπώνυμό του, το τηλέφωνό του και εφόσον διαθέτει, το email του, να αναφέρει παραβάσεις που ο ίδιος διαπιστώνει και αφορούν στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Οι επώνυμες αναφορές ομαδοποιούνται και προωθούνται απευθείας στις Αρχές Ελέγχου ανά κατηγορία  (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Υγειονομικές Διευθύνσεις Περιφερειών ή Λιμενικό Σώμα) και κατόπιν διενεργούνται έκτακτοι ή τακτικοί στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση την καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στο σύστημα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η γραμμή 1142 απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, καπνιστές ή μη, και στοχεύει στην καλύτερη επικοινωνία του κράτους με τον πολίτη.

Αντικαπνιστικός Νόμος: Τα ευρήματα μετά από ελέγχους σε 8 πόλεις της χώρας

Αντικαπνιστικός: Τσουχτερά πρόστιμα έως 10.000 ευρώ για παραβάτες

Πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ για τους παραβάτες

Από 100 έως 10.000 ευρώ κυμαίνονται τα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν το αντικαπνιστικό νόμο, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το πρόστιμο για τον καπνιστή διπλασιάζεται, σε σχέση με αυτό που ίσχυε με τον νόμο του 2010. 

Πλέον οι παραβάτες, που καπνίζουν σε κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε κλειστούς χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στα αεροδρόμια (εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών), στους δημόσιους χώρους εργασίας καθώς και στους χώρους αναμονής δημοσίων υπηρεσιών, θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ.

Ακόμη υψηλότερο, 200 ευρώ, θα είναι το πρόστιμο για τους θεριακλήδες που καπνίζουν σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους, στους οποίους συναθροίζονται ανήλικοι όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία, παιδικές χαρές κλπ. 

Για καταστήματα κάτω των 100 τ.μ. το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 500 ευρώ, ενώ σε αυτά άνω των 100 τ.μ. το πρόστιμο θα διαμορφώνεται στα 2.000 ευρώ. Για κάθε νέα παράβαση το πρόστιμο θα αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ, ενώ στην πέμπτη υποτροπή θα προβλέπεται και οριστική ανάκληση άδειας.

Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ., τα πρόστιμα για τους υπευθύνους των καταστημάτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποτροπή.

Όσον αφορά τους οδηγούς ή τους επιβάτες ΙΧ αυτοκινήτου, που καπνίζουν ενώ επιβαίνουν στο όχημα και ανήλικοι κάτω των 12 ετών, το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top