Μητσοτάκης για κάπνισμα: Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία

Σε λειτουργία ο αριθμός 1142

Αποφασισμένος να εφαρμόσει απόλυτα τον νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση επίσημης ενημέρωσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος από το Υπουργείο Υγείας.

«Η απαγόρευση του καπνίσματος αποτελεί μία τολμηρή πρωτοβουλία για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Μία εμβληματική κίνηση εκσυγχρονισμού και εξευγενισμού της καθημερινότητάς μας. Αλλά και μία άσκηση αλληλοσεβασμού που τελικά ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αντικαπνιστικός: Τσουχτερά πρόστιμα έως 10.000 ευρώ για παραβάτες

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε η χώρα μας μπορεί να κάνει ό,τι κατάφεραν και άλλες χώρες και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία του τύπου, "αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα"».

«Ένδεκα νομοθετήματα, Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις μέσα σε 10 χρόνια, με μηδενικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, που υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκε το 2009» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «οι κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, η Διοίκηση αδράνησε και η κοινωνία ανέχτηκε. Σαν το κάπνισμα να μην αφορά την Υγεία και τον Πολιτισμό μας. Και σαν να αποτελεί μία ανώδυνη λεπτομέρεια».

Κικίλιας: Κανένα «παραθυράκι» στην εφαρμογή του νόμου

Και ο Βασίλης Κικίλιας, από την πλευρά του μίλησε για αυστηρή και χωρίς «παραθυράκια» εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

«Θα είμαστε πολύ αυστηροί στην παρακολούθηση της εφαρμογής του νόμου. Γι' αυτό και νομοθετήσαμε ισχυροποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, χωρίς εξαιρέσεις και "παραθυράκια". Στόχος μας είναι η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού. Από όλους τους πολίτες για όλους τους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι το εθνικό σχέδιο ενισχύει και θωρακίζει την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

-    Την προαγωγή της υγείας και της πρόληψης για να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος, ειδικά σε νέους από 15 ετών και άνω

-    Την προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα

-    Την υποστήριξη στη διακοπή καπνίσματος

-    Τον έλεγχο και τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στα νέα προϊόντα καπνού.

Σε λειτουργία το 1142 για καταγγελίες

Σε λειτουργία τέθηκε, εξάλλου, από σήμερα το τετραψήφιο 1142 στο πλαίσιο του αντικαπνιστικού νόμου.

Η τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί και υποστηρικτικά για όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα.

Οι καταγγελίες, που θα γίνονται για το κάπνισμα, πρέπει να είναι επώνυμες, δηλαδή κάθε πολίτης να δίνει το ονοματεπώνυμό του, το τηλέφωνό του και, εφόσον διαθέτει, το email του, αναφέροντας τις παραβάσεις που ο ίδιος έχει διαπιστώσει.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top