Πολυτεχνείο: 5.000 αστυνομικοί στο πόδι - Ποιοι σταθμοί του Μετρό κλείνουν

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

 Επί ποδός βρίσκεται η ελληνική αστυνομία για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια και να μην «καεί» η Αθήνα.

Οι πύλες του Συγκροτήματος Πατησίων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου άνοιξαν χθες από τις 09:00 έως τις 21:30. Το ίδιο θα συμβεί και σήμερα, αλλά αύριο Κυριακή, ανήμερα της επετείου, η σταδιακή εκκένωση των χώρων του Πολυτεχνείου θα γίνει στις 14:00, ώστε να ξεκινήσει η πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία που παραδοσιακά ξεκινά στις 16:00.

Με εντολή της αστυνομίας αύριο, στις 15:00 θα κλείσει ο σταθμός του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής». Αντίστοιχα, στις 16:30 το απόγευμα θα κλείσουν επίσης οι σταθμοί του Mετρό «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός». Τα δρομολόγια, ωστόσο, του Μετρό θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

Πολυτεχνείο: Άνοιξαν οι πύλες - Πολίτες άφησαν λουλούδια για τους νεκρούς

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Η φετινή πορεία για το Πολυτεχνείο, αποτελεί το πρώτο μεγάλο crash test για τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, καθώς στόχος είναι η Αστυνομία να μην προκαλέσει με τη στάση της, αλλά αν προκληθεί, να απαντήσει.

Λόγω του τεταμένου κλίματος μετά τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών στην ΑΣΟΕΕ αλλά και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα, τα οποία θα κορυφωθούν αύριο.

Από την ΕΛ.ΑΣ. έχουν επιστρατευτεί αστυνομικοί ακόμα και από την Κρατική Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατική που θα παρακολουθούν υπόπτους για τέλεση επεισοδίων.

Την Κυριακή, οπότε και θα είναι η κορύφωση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου με τη μεγάλη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία, θα γίνονται προληπτικοί έλεγχοι, κυρίως σε διαδηλωτές που θα βρεθούν στο μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου, για τον εντοπισμό… πολεμοφοδίων. 

Οι «Αίαντες» - Αύρες, τα ειδικά οχήματα που είχαμε δει και πέρσι κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Πολυτεχνείο, θα είναι ετοιμοπόλεμες για να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού, όπου χρειαστεί. 

Αστυνομικοί θα βρίσκονται σε 24ώρη βάση ακροβολισμένοι γύρω από την ΑΣΟΕΕ, τη Νομική και το Πάντειο, ενώ αστυνομικοί φραγμοί θα έχουν στηθεί σε κυβερνητικά κτίρια. Τέλος 17 κλούβες θα είναι παραταγμένες γύρω από την Αμερικανική Πρεσβεία.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπεται παρακολούθηση πρατηρίων υγρών καυσίμων για πιθανή προμήθεια εύφλεκτων υλικών, ενώ θα αποσυρθούν κάδοι απορριμμάτων και μπάζα δημοτικών έργων από τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο και στο Κέντρο της Αθήνας. 

Ομάδες της ΟΠΚΕ θα περιφρουρούν αστυνομικά τμήματα, ενώ drones και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα πραγματοποιούν περιπολίες πάνω από τα Εξάρχεια, καθώς πέρσι αντιεξουσιαστές εφορμούσαν εναντίον αστυνομικών από τις ταράτσες των πολυκατοικιών της περιοχής. 

Συνολικά 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός από σήμερα και μέχρι την Κυριακή, ενώ ο σχεδιασμός θα αναπροσαρμόζεται καθημερινά με αναδιάταξη και αναδίπλωση των αστυνομικών δυνάμεων. 

Αντιεξουσιαστές ετοιμάζουν επιθέσεις- Βίντεο μαρτυρά την προετοιμασία τους

Πολυτεχνείο: Άνοιξαν οι πύλες - Πολίτες άφησαν λουλούδια για τους νεκρούς

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

Θα πραγματοποιηθούν σήμερα, στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος.

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και από τις 12:00 της Κυριακής 17 Νοεμβρίου 2019, ημέρα της πορείας, ενώ θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ακόμη, σύμφωνα με απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία - τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς, από σήμερα έως και την Κυριακή, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των Η.Π.Α, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

ΑΠΘ για την επέτειο του Πολυτεχνείου: «Το Πανεπιστήμιο παραμένει ανοικτό»

Σε ετοιμότητα η αστυνομία και στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ θα βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και σε άλλα κομβικά σημεία της, απ' όπου θα περάσουν οι καθιερωμένες πορείες, ενώ drones θα πετούν στον ουρανό μεταφέροντας εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. που θα βρίσκεται στο Αστυνομικό Μέγαρο. 

Για την επίβλεψη των μέτρων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει ορίσει δύο εισαγγελείς, εκ των οποίων ο πρώτος θα είναι στο Κέντρο Επιχειρήσεων και ο δεύτερος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

Από την τροχαία αποφασίστηκαν μέτρα απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης των οχημάτων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες και η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει από σήμερα. 

Τα μέτρα αυτά θα λάβουν από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής την μορφή απαγόρευσης κυκλοφορίας στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

Οι υπάλληλοι καθαριότητας του κεντρικού Δήμου, θα απομακρύνουν τους κάδους απορριμμάτων από τους δρόμους που θα περάσουν οι πορείες και θα βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να επέμβουν εάν χρειαστεί μετά το πέρας των καθιερωμένων πορειών το βράδυ της Κυριακής. 

Στην απομάκρυνση κάδων απορριμμάτων από το πανεπιστημιακό «κάμπους» προχωρούν και υπάλληλοι του ΑΠΘ ενώ ανάλογη μέριμνα καλούνται να λάβουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν σταθμεύσει τα οχήματά τους εντός του Ιδρύματος. 

Θεσσαλονίκη: Σε ποιους δρόμους θα υπάρξουν κυκλοφοριακά μέτρα

Στο μεταξύ, τα μέτρα που ανακοίνωσε η διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ξεκινούν από αύριο στις 6 το πρωί με απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στους οδικούς άξονες Εθνικής Αμύνης (από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την πλατεία Σιντριβανίου), Εγνατία (από την 3ης Σεπτεμβρίου έως την οδό Εθν. Αμύνης), Αγγελάκη (σε όλο το μήκος της), Αρμενοπούλου (από την οδό Δημ. Γούναρη μέχρι την Εθν. Αμύνης) και Γρ. Λαμπράκη (από Εγνατία έως την 3ης Σεπτεμβρίου).

Επιπλέον, από την ίδια ώρα της Κυριακής, ανάλογη απαγόρευση θα ισχύσει στους παρακάτω δρόμους: Εγνατία (στο τμήμα της από οδό Δωδεκανήσου μέχρι την οδό Εθν. Αμύνης), Αγίου Δημητρίου (από την οδό Λάζου Εξάρχου μέχρι την 3ης Σεπτεμβρίου και στο τμήμα της από την οδό Προξένων μέχρι την Στεφ. Δραγούμη), Εθνικής Αμύνης (από την πλατεία Σιντριβανίου μέχρι την πλατεία Λευκού Πύργου), την 3ης Σεπτεμβρίου (από την οδό Αγ. Δημητρίου μέχρι την οδό Γρ. Λαμπράκη), Καρόλου Ντηλ (στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι την οδό Βασ. Ηρακλείου), Βασ. Ηρακλείου (από την Πλατεία Αριστοτέλους μέχρι την οδό Καρόλου Ντηλ), Κ. Καραμανλή (από 3ης Σεπτεμβρίου μέχρι Καυταντζόγλου), Ελ. Βενιζέλου (από την οδό Τσιμισκή μέχρι την οδό Ερμού) και Ολυμπιάδος (από την οδό Ελένης Ζωγράφου μέχρι την οδό Κασσάνδρου).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τροχαίας, από τις 2.30 μετά το μεσημέρι της Κυριακής, σταδιακά κι ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, θα υπάρξουν διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας στους εξής οδικούς άξονες: Εγνατία, Εθν. Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ. Δημητρίου, στις Πλατείες Δημοκρατίας και ΧΑΝΘ, Καρόλου Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, 3ης Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, Κ. Καραμανλή, κι όπου αλλού απαιτηθεί. 

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς, από τους οποίους -όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση της τροχαίας- ζητείται η κατανόηση και η συνεργασία τους. 

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Σαββατοκύριακου του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top