ΑΠΘ για την επέτειο του Πολυτεχνείου: «Το Πανεπιστήμιο παραμένει ανοικτό»

5.000 αστυνομικοί θα είναι στο πόδι την Κυριακή 17 Νοεμβρίου

ΑΠΘ κτίριο

Μετά τα επεισόδια των τελευταίων ημερών έξω από την ΑΣΟΕΕ αλλά και την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί σε όλα σχεδόν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, το ΑΠΘ εξέδωσε ανακοίνωση, διαμηνύοντας πως το πανεπιστήμιο θα παραμείνει ανοιχτό ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου.

Παραλληλα οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καλούν όλα τα μέλη της κοινότητας αλλά και τους πολίτες της συμπρωτεύουσας να δώσουν «το παρών» στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται.

Πολυτεχνείο: 5.000 αστυνομικοί στο πόδι και περιπολίες από ελικόπτερα

Πολυτεχνείο: Νέος γύρος καταλήψεων – Ποιες σχολές είναι κλειστές

Με ανακοίνωσή τους, τονίζουν πως την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 θα τιμήσουν την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καθώς «θέλουμε με τις εκδηλώσεις μας και τη στάση μας εμπράκτως να αναδείξουμε τα μηνύματα της Επετείου. Να αποδείξουμε ότι το ισχυρό Δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν είναι απλά ένα σύνθημα σε πανό ή σε αφίσα, αλλά πίστη και στόχος μας. Να δηλώσουμε ότι δε χάθηκαν οι αξίες του Πολυτεχνείου».

Διαμηνύουν ακόμα πως ποτέ «δε θα πάψουμε να περασπιζόμαστε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών είναι πλέον εδώ και πολλά χρόνια εδραιωμένη και θεσμικά κατοχυρωμένη στη δημοκρατία μας».

«Τιμούμε αυτούς που μόχθησαν και αγωνίστηκαν για ένα Πανεπιστήμιο ανοικτό στον κόσμο και στην κοινωνία, συμμέτοχο των εξελίξεων, ικανό να κρατήσει ζωντανή κάθε σπίθα που οδηγεί στην Παιδεία και στην πρόοδο. Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ καταδικάζουν τη βία σε οποιαδήποτε μορφή της, σωματική, λεκτική ή ψυχολογική, από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Είμαστε δίπλα σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, στους φοιτητές μας και τους Συλλόγους τους, υπερασπιζόμενοι μαζί τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και τη δημόσια περιουσία, απομονώνοντας κάθε ξένο με την πανεπιστημιακή κοινότητα στοιχείο, που επιχειρεί να αμαυρώσει την Επέτειο του Πολυτεχνείου» καταλήγει η ανακοίνωση.

5.000 αστυνομικοί στο πόδι για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Φόβοι ότι θα υπάρξουν καταδρομικές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, κυβερνητικά κτίρια, τράπεζες ή πρεσβείες εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου υπάρχουν στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, όπου καταστρώνεται σχέδιο για την αντιμετώπισή τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα ασφαλείας φέτος θα είναι πιο αυστηρά και αυτό γιατί οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι το κλίμα είναι πολύ φορτισμένο μετά τις αλλαγές στο καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά και τις πρόσφατες επιχειρήσεις της αστυνομίας στα Εξάρχεια. 

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού είναι η ΑΣΟΕΕ, όπου τις προηγούμενες ημέρες έγιναν σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε φοιτητές και αστυνομικούς, μετά την έφοδο της αστυνομίας στο υπόγειο του ιδρύματος, όπου βρέθηκαν κράνη, ρόπαλα και υλικά για την κατασκευή βομβών μολότοφ.

Σύμφωνα με αυτόν, συνολικά 5.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ θα βρίσκονται στο πόδι για την αντιμετώπιση τυχών επεισοδίων. Ειδικότερα, σε αστυνομικό κλοιό θα βρίσκονται τα Εξάρχεια, ενώ άνδρες με πολιτικά θα προχωρούν σε προληπτικές προσαγωγές.

Θα συμμετέχουν επίσης οι 51 αστυνομικοί της νεοσύστατης μηχανοκίνητης ομάδας «Δέλτα» με μηχανάκια μικρού κυβισμού που ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως περιμετρικά των Εξαρχείων. 

Στόχος της ΕΛ.ΑΣ. είναι η περιφρούρηση της πορείας προς την Αμερικανική Πρεσβεία, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα παρεισφρήσουν αντιεξουσιαστές ακόμα και από το εξωτερικό. 

Το σχέδιο της αστυνομίας προβλέπει την απομόνωση των κουκουλοφόρων, σε περίπτωση που κάνουν την εμφάνισή τους στην πορεία του Πολυτεχνείου. Ειδικός σχεδιασμός υπάρχει και για μετά το τέλος της πορείας, αφού, όπως έχει δείξει το παρελθόν, κουκουλοφόροι καταφεύγουν κυρίως στο Πολυτεχνείο και ξεκινούν επεισόδια και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών με μολότοφ. 

Φέτος όμως, με την κατάργηση του ασύλου, οι αστυνομικοί θα μπορούν να επιχειρήσουν και εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. 

Τέλος σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. ελικόπτερο θα πραγματοποιεί από αέρος περιπολίες και θα κάνει κατόπτευση στις ταράτσες των κτιρίων γύρω από την πλατεία Εξαρχείων, μιας και στο παρελθόν αντιεξουσιαστές έκρυβαν εκεί τα πολεμοφόδιά τους και αποτελούσαν τα ορμητήριά τους εναντίον αστυνομικών. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top