Ποινικός Κώδικας: Σαρωτικές αλλαγές για τρομοκρατία-πολυισοβίτες-διαρρήκτες

Ξανά κακούργημα οι μολότοφ σε επεισόδια

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει ο Ποινικός Κώδικας που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυστηροποιούνται μια σειρά από διατάξεις που αφορούν την τρομοκρατία, τις αποφυλακίσεις πολυισοβιτών, τις μολότοφ αλλά και τους διαρρήκτες. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 

Οι νέες διατάξεις κλείνουν την πόρτα της φυλακής σε πολυισοβίτες όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας, οι οποίοι είχαν το δικαίωμα να ζητήσουν να πάνε σπίτι τους . Πλέον για το δικαίωμα αποφυλάκισης σε κατ’οίκον περιορισμό με βραχιολάκι , τα χρόνια κράτησης αυξάνονται από τα 17 στα 22 και για το δικαίωμα αποφυλάκισης με όρους εκτοξεύονται από τα 16 στα 20. 

Kρίσιμες είναι και οι αλλαγές στις διατάξεις για την τρομοκρατία και τις μολότοφ

- Στην τρομοκρατία εντάσσονται και πράξεις κατά της δημόσιας τάξης
- Αυστηροποιούνται διατάξεις για πληροφόρηση εκπαίδευση και χρηματοδότηση
- Τιμωρούνται και τα "τρομοταξίδια"
- Οι μολότοφ γίνονται ξανά κακούργημα με κάθειρξη 10 ετών, όταν συνδέεται με διατάραξη κοινής ειρήνης

Αντιδράσεις για την απιστία με μήνυση

Αντιδράσεις προκάλεσε η επιλογή της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής να μετατρέψει την απιστία σε αδίκημα που απαιτεί μήνυση για να ασκηθεί δίωξη.  Η προθεσμία για να υποβληθούν μηνύσεις στις εκκρεμείς υποθέσεις είναι 4 μήνες. 
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας επισημαίνει τον κίνδυνο ατιμωρησίας αλλά και διεθνούς έκθεσης της χώρας, καθώς δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, της  ανάκρισης αλλά και στην ακροαματική διαδικασία, κινδυνεύουν, να ριφθούν στον κάλαθο των αχρήστων.

Στο στόχαστρο οι σπείρες διαρρηκτών

Πολύ σημαντική θεωρείται η αλλαγή στην ποινική αντιμετώπιση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων που σκορπίζουν τον τρόμο με τις διαρρήξεις. Το κακούργημα επιστρέφει, οι ομάδες που κάνουν διαρρήξεις θα τιμωρούνται με κάθειρξη ως 10 έτη. 

Επανέρχεται η κακουργηματική δωροδοκία 

Διορθώσεις έγιναν και στην αντιμετώπιση της δωροδοκίας καθώς στα πολιτικά πρόσωπα προστίθενται πλέον και οι υφυπουργοί που δεν υπήρχαν στη λίστα.  Κακούργημα γίνεται πάλι η δωροδοκία υπαλλήλων με την ποινή να αυξάνεται από τα 3 στα 8 έτη κάθειρξης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top