«Γόπα-project» στην Αθήνα: Σβήσε το τσιγάρο σου και «ψήφισε»

Τι είναι τα κίτρινα σταχτοδοχεία-κάλπες που έχουν εμφανιστεί στο κέντρο

«Διάβασε την ερώτηση, σβήσε το τσιγάρο σου και ψήφισε». Με αυτή ακριβώς τη σειρά οι Αθηναίοι καλούνται να ρίξουν την… «ψήφο» τους στα νέα σταχτοδοχεία-κάλπες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο κέντρο της Αθήνας.

Όπου «ψήφος», βλέπε γόπα από τσιγάρο, καθώς στην ουσία αυτή η νέα πρωτοβουλία δίνει κίνητρο στους καπνιστές αντί να πετάξουν το σβησμένο τους τσιγάρο όπου βρουν, να το τοποθετήσουν σε κίτρινες «κάλπες», απαντώντας παράλληλα και σε tricky ερωτήσεις.

Σβήσε το τσιγάρο σου στο Μοναστηράκι, απαντώντας πώς τα πήγες στην εξεταστική

Εξ΄ου και η πρωτοβουλία «γόπα project», η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα «This is Athens-Polis» του Δήμου Αθηναίων, «εκπαιδεύοντας» τους πολίτες να έχουν καλύτερη συμπεριφορά απέναντι στους δημόσιους χώρους της πόλης και να σέβονται το περιβάλλον αλλά και τους συμπολίτες τους.

Τα κουτιά στην πόλη βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία: Έξω από τον σταθμό Κεραμεικός, έξω από τον σταθμό στο Μοναστηράκι και στην πλατεία Καπνικαρέα. 

Όσοι είναι fan της σειράς «La Casa de Papel» καλούνται να απαντήσουν σε μία ακόμα ερώτηση ενώ σβήνουν τη γόπα τους. El Professor ή ο Δάσκαλος o Καλύτερος Εγκέφαλος Ληστείας; 

Τα διλήμματα που καλούνται να απαντήσουν οι Αθηναίοι κάθε φορά που πετούν τη γόπα τους μέσα σε μία κίτρινη «κάλπη» είναι -μεταξύ άλλων-  αν η σαγιονάρα πρέπει να φοριέται με κάλτσα ή χωρίς και το αν οι διακοπές είναι καλύτερες με τη σχέση ή με τους φίλους, αν είναι η καλύτερη ροκ συναυλία του καλοκαιριού ήταν των Slayer ή των Cure, αλλά και ποιος είναι ο καλύτερος εγκέφαλος ληστείας στο La Casa de Papel, ο El Professor ή ο «Δάσκαλος».

Πώς ξεκίνησε όμως το «γόπα project»; Αφορμή ήταν η πρωτοβουλία του «This is Athens-Polis», που αναζητούσε καινοτόμες προτάσεις των δημοτών του, ώστε να αλλάξει το πρόσωπο της πόλης με αστικές παρεμβάσεις μικρής κλίμακας. 

Το κίτρινο σταχτοδοχείο-κάλπη περιμένει να σβήσεις τη γόπα σου στο Μοναστηράκι

Στο «αίτημα» αυτό ανταποκρίθηκε η πενταμελής ομάδα του «γόπα project», η οποία αποτελείται από τον υπεύθυνο του προγράμματος Αλέκο Λιάπη και τον γραφίστα Δημήτρη-Ιούλιο Κοσμίδη, καθώς και από έναν ειδικό στα social media, έναν προγραμματιστή και έναν πολεοδόμο.

Μιλώντας στο star.gr η Στέλλα Τσικρικα, υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος «This is Athens-Polis» εξήγησε πως αυτή είναι «μόνο μία από τις παρεμβάσεις που έχουμε υλοποιήσει το τελευταίο διάστημα» τονίζοντας πως είναι «ένα ζωντανό πρόγραμμα με πρωταγωνιστές τους κατοίκους της Αθήνας, που την αγαπούν και θέλουν να την κάνουν καλύτερη». 

Όπως εξήγησε η κυρία Τσικρίκα, η παρέμβαση χρηματοδοτείται μεν από το «This is Athens-Polis», αλλά οι ίδιοι οι πολίτες «είναι υπεύθυνοι να συντηρήσουν την παρέμβαση για ένα χρόνο».

Ιδέα… εξ΄Ευρώπης

Οι πρώτες κάλπες-σταχτοδοχεία είχαν κάνει την εμφάνισή τους στο Λονδίνο στα πλαίσια της καμπάνιας «Καθαροί Δρόμοι».

Το λανσάρισμα του συγκεκριμένου project ήρθε από τα poll που βλέπουμε συχνά στα social media, τα οποία προσπαθούν να «χτίσουν» αλληλεπίδραση με τους χρήστες.

Έτσι η digital μορφή πήρε γρήγορα «σάρκα και οστά», συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωση των σκουπιδιών αλλά και σε πιο καθαρούς δρόμους, μειώνοντας το ετήσιο κόστος των συνεργείων καθαρισμού.

Οι κάλπες-σταχτοδοχεία μείωσαν τις πεταμένες γόπες στους δρόμους κατά 74%.

Μετά τη Μεγάλη Βρετανία και τη μεγάλη επιτυχία της καμπάνιας, πολλές πόλεις και χώρες του κόσμου «έκλεψαν» την ιδέα, παραγγέλνοντας τις δικές τους «κάλπες-σταχτοδοχεία».

Για να δείτε όλες τις παρεμβάσεις των πολίτων και τις υπόλοιπες δράσεις του This is Athens-Polis επισκεφθείτε το: polis2.thisisathens.org»

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Λαγάνης 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top