Παναγία Σουμελά: Οι Τούρκοι διεκδικούν την ιστορική εικόνα 

Δεν έχει όρια η τουρκική προκλητικότητα

Παναγία Σουμελά, σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού. Η εικόνα είναι ένα σπάνιο κειμήλιο 2000 ετών. Οι Τούρκοι διεκδικούν εκτός από την θαυματουργή εικόνα, το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου, τον Επιτάφιο και τον Τίμο Σταυρό, που πήραν μαζί τους οι πόντιοι κατά τον διωγμό για να τα προστατέψουν από τους Τούρκους.

«Σημαίνει εκτός από θρησκευτικό και εθνικό σύμβολο. Αποτελεί την αμφικτιονία του ποντιακού Ελληνισμού. Είναι η ιστορία του τραγικού στοιχείου του κομματιού του ελληνισμού και αποτελεί για μας την ελπίδα στην οποία εναποθέτουμε και τις αγωνίες μας και τις προσδοκίες μας και τις ελπίδες μας» δηλώνει στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR και τον Λάμπρο Δεμερτζή ο Στέφανος Τανιμανίδης, Επίτιτμος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να βάλει χέρι στα ιερά και όσια. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», «Το υπουργείο διεκδικεί την περιουσία της Σουμελά». Αναφέρει μάλιστα πως τούρκοι επισκέφθηκαν μουσεία σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία και κατέγραψαν κειμήλια, εικόνες της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα τα οποία ισχυρίζονται ότι «εκλάπησαν» ή στάλθηκαν στο εξωτερικό παράνομα μετά την ανταλλαγή πληθυσμών.

«Μια ακόμη πρόκληση της Τουρκίας σε ότι αφορά  τα κειμήλια συνδυάζεται με το γεγονός ότι δε δόθηκε άδεια  για να λειτουργήσει η Παναγία Σουμελά και να γίνει πατριαρχική θεία Λειτουργία  ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου» σύμφωνα με τον Ιστορικό Θεοφάνης Μαλκίδη. 

Με δάκρια συγκίνησης οι ξεριζωμένοι πιστοί

Το 2012 μια από τις χρονιές που η ιστορική Μονή στα άγια χώματα του ποντιακού ελληνισμού άνοιξε, ο λόγος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην πατριαρχική Θεία Λειτουργία, έφερε δάκρυα συγκίνησης στους ξεριζωμένους πιστούς που έφτασαν μέχρι το όρος Ματσούκα.

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά κατά την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Αυτός ήταν ο πρώτος που αποτύπωσε τη μορφή της Παναγίας πάνω σε ξύλο, όσο η Θεοτόκος ήταν ζωντανή. 

Το ελληνικό υπουργείο πολιτισμού παρακολουθεί στενά την υπόθεση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται σκληρή απάντηση για τους ανιστόρητους και προκλητικούς ισχυρισμούς της Τουρκίας.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Σαββατοκύριακου του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top