Οι «πειρατές» που καθαρίζουν τα σκουπίδια από τις ελληνικές παραλίες!

Οι «clean beach pirates» μίλησαν στο star.gr

Πόσοι από μας δεν έχουμε επισκεφτεί μια πανέμορφη ελληνική παραλία, η οποία, όμως, είναι γεμάτη με σκουπίδια; 

Υπάρχουν κάποιοι «πειρατές» που γυρίζουν με το εντυπωσιακό ιστιοφόρο τους την Ελλάδα και καθαρίζουν τις ακτές εθελοντικά. Οι «Clean beach pirates» συγκεντρώνουν εκατοντάδες σακούλες γεμάτες με σκουπίδια από τις ελληνικές θάλασσες καθημερινά, και μιλούν στο star.gr για τα σπουδαία ταξίδια τους. 

Πώς αποφασίσατε να καθαρίζετε τις ελληνικές παραλίες;

«Ο καπετάνιος του πλοίου μας είναι Ολλανδός, επισκέπτεται τις ελληνικές παραλίες τα τελευταία 20 χρόνια και γνωρίστηκε με τον Γάλλο co-skipper μας πριν λίγα χρόνια. Η ιδέα να καθαρίσουν τις παραλίες του ήρθε, όταν επισκέφτηκαν στην ακτή του Σαρακίνηκου στην Ιθάκη, καθώς ήταν γεμάτη με σκουπίδια, όπως λάστιχα, κονσερβοκούτια, κουβάδες από μπογιά κ.α. Δεν μπορούσαν να αφήσουν την παραλία έτσι, οπότε μάζεψαν όσα περισσότερα μπορούσαν και τα έβαλαν στο πλοίο. Έτσι, ξεκίνησαν το project των «Clean beach pirates» πριν δύο μήνες», είπε χαρακτηριστικά η Clara, που είναι υπεύθυνη επικοινωνίας των «πειρατών», ενώ αναφέρει πως δε θα ήθελαν να μείνουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά να μπορέσουν να καθαρίσουν κι άλλες παραλίες της Μεσογείου.

Οι «Clean Beach Pirates» καθαρίζουν την παραλία «Κουτσουπιά» στην Κεφαλονιά 

Πόσες σακούλες σκουπιδιών γεμίζετε από κάθε παραλία;

«Προσπαθούμε να επισκεπτόμαστε μία παραλία την ημέρα τουλάχιστον. Σε μια μικρή παραλία, όπως ο Κάστος στη Λευκάδα, την οποία καθαρίσαμε πρόσφατα, μαζεύουμε συνήθως τουλάχιστον 20 σακούλες εκατό λίτρων γεμάτες με σκουπίδια. Άρα, φανταστείτε τι μπορούμε να βρούμε σε μια πιο πολυσύχναστη ακτή…»

Την τελευταία εβδομάδα οι «πειρατές των καθαρών ακτών» με 13 εθελοντές, μάζεψαν πάνω από 100 σακούλες σκουπιδιών από τις ελληνικές θάλασσες.

Οι «Clean beach pirates» φορτώνουν τις σακούλες με τα σκουπίδια στο πλοίο τους

Οι τοπικοί παράγοντες σας βοηθούν; 

«Επειδή το project υπάρχει μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, δυστυχώς δεν είχαμε ακόμα την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τους δήμους, ώστε να ζητήσουμε την βοήθεια τους. Στα λιμάνια που αράζουμε πάντως, πολλές φορές, δεν υπάρχουν κατάλληλοι κάδοι ανακύκλωσης για τα σκουπίδια. Όσο για τους ντόπιους και τους επισκέπτες, έχουμε δεχθεί πολλές διαφορετικές αντιδράσεις. Κάποιοι μας λένε πως το να μαζεύουμε τα σκουπίδια είναι ανούσιο και ότι θα συνεχίζουν να τα πετάνε εκεί, ενώ άλλοι μας ευχαριστούν και μας ρωτούν πώς θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν»

Οι «clean beach pirates» ανεβάζουν φωτογραφίες και νέα από τα περιβαλλοντικά ταξίδια τους στο Facebook και στο Instagram, ενώ το μήνυμα που εύχονται να περάσουν είναι πως όλοι μας μπορούμε να αναλάβουμε δράση, ειδικά όταν πρόκειται για την επίλυση των γιγαντιαίων προβλημάτων που έχουμε προκαλέσει στον πλανήτη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top