Συνολάκης στο Star: «Η Αθήνα θα αντιμετωπίσει και μεγαλύτερο σεισμό»

«Τα 5,1 Ρίχτερ ήταν μια μεγάλη άσκηση»

Ως μια «πρόβα τζενεράλε» χαρακτήρισε τη σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα, ο ακαδημαϊκός καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. 

Όπως τόνισε ο κ. Συνολάκης, κάποια στιγμή θα «χτυπήσει» την πρωτεύουσα ένας καταστροφικός σεισμός. 

«Η Αθήνα άντεξε, αυτό είναι ευχάριστο. Εγώ θα έβλεπα αυτόν τον σεισμό σαν μια πρόβα τζενεράλε, δηλαδή μια μεγάλη άσκηση γιατί ήταν ένας σχετικά ήπιος σεισμός που μας έδειξε αρκετές αδυναμίες του συστήματος ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για έναν καταστροφικό σεισμό που κάποια στιγμή – είναι αναπόφευκτο – θα χτυπήσει την Αθήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας πως «μπορεί να γίνει σε δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια, κανείς δεν ξέρει πότε». 

Μεγάλος σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα- «Δεν ξέρουμε αν ήταν η κύρια δόνηση»

«Στο Μοναστηράκι παλιά κτίρια ενδέχεται να καταρρεύσουν ακόμη και με έναν μικρό σεισμό»

Το Μοναστηράκι έχει σπίτια που είναι παλιά, σπίτια που είναι διατηρητέα. Αυτά τα σπίτια έχουν τεράστιο πρόβλημα. Στο Μοναστηράκι και στην περιοχή της Πλάκας είναι πάρα πολλά σπίτια που έχουν ήδη καταρρεύσει. Αυτά έχουν αποδυναμωθεί με αυτή τη σεισμική δόνηση και ενδέχεται ακόμα και με έναν μικρό σεισμό να καταρρεύσουν. 

Κατέρρευσαν κτίρια σε Δραπετσώνα, Πετράλωνα και ο ταινιόδρομος στον Πειραιά

«Ασφαλή τα κτίρια που έχουν χτιστεί με σύγχρονο αντισεισμικό κώδικα»

Ερωτηθείς αν τα δημόσια κτίρια είναι αντισεισμικά ο κ. Συνολάκης ξεκαθάρισε πως όσα είναι κτισμένα με σύγχρονο αντισεισμικό κώδικα (από το 1999 μετά) είναι ασφαλή.

«Ό,τι είχε γίνει με τις παρεμβάσεις στα κτίρια και με τον οικοδομικό κανονισμό– αν έχει εφαρμοστεί – είναι ασφαλή. Στην Ελλάδα έχουμε από τους πιο αυστηρούς οικοδομικούς κανονισμούς στον κόσμο. Το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι πολλές φορές δεν εφαρμόζεται. Και δεν εφαρμόζεται γιατί δεν μας έχει γίνει συνείδηση ότι ο οικοδομικός κανονισμός είναι για την ασφάλειά μας». 

Όπως τόνισε, «πολλές φορές συγχέουμε ότι ο οικοδομικός κανονισμός μας βάζει περιορισμούς όσον αφορά στους όρους δόνησης και κάνουμε παρανομίες χωρίς να αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό μπορεί να στοιχίσει στη δική μας ασφάλεια. Χρειάζεται να γίνει μια σύνδεση, η οποία είναι τελείως απαραίτητη, μεταξύ της Πολιτικής Προστασίας και της Πολεοδομίας ώστε να εφαρμόζονται και να ελέγχονται οι παρεμβάσεις και κατά πόσο μια κατασκευή είναι σύμφωνη με τον οικοδομικό μηχανισμό». 

Σεισμός Αθήνα: Σε νοσοκομείο 8χρονος και έγκυος τουρίστρια

Όσο για το εάν έχουμε, ως λαός, αντισεισμική συνείδηση; «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» απάντησε και πρόσθεσε: 

«Μετά τον σημερινό σεισμό σχεδόν γονάτισε το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και πολλά από τα σταθερά τηλέφωνα, στους δρόμους υπήρχε μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση, ενώ πολλοί βγήκαν έξω, το οποίο είναι πολύ ανθρώπινο, αλλά καθόντουσαν σε σημεία που μπορούσαν να πέσουν γλάστρες και μάρμαρα από τις πολυκατοικίες. Αυτά λοιπόν τα πράγματα είναι θέμα καθαρά εκπαίδευσης ανθεκτικότητας σε φυσικές καταστροφές και αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε».

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top