Μεγάλος σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα- «Δεν ξέρουμε αν ήταν η κύρια δόνηση»

Το επίκεντρο ήταν στα 4 χλμ. βόρεια της Μαγούλας

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στην Αθήνα, στις 14:13 το μεσημέρι, κι έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.  Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο δίνει μέγεθος 5,3 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι Α.Τσελέντης και Γ. Γκανάς μιλώντας στο έκτακτο δελτίο του STAR, εκτίμησαν μέγεθος 5,1 Ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,2  Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι σημειώνουν ότι θα υπάρχει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, καθώς και ότι δεν είναι βέβαιο, βάσει των στοιχείων που έχουν στη διαθεσιμότητά τους, ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. 

Λέκκας στο STAR: Η δόνηση ήταν μεγέθους 5,2 Ρίχτερ

Το επίκεντρο ήταν 4 χλμ. βόρεια της Μαγούλας και 23 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας. Το εστιακό βάθος ήταν στα 12 χλμ.

Κατέρρευσε ακατοίκητο σπίτι στην Ερμού

Μία τουρίστρια τραυματίστηκε από πτώση σοβά στο μουσείο του δήμου Αθηναίων

Μεγάλη αναστάτωση στο κέντρο

Μεγάλη αναστάτωση επικράτησε στο κέντρο της Αθήνας, όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητός ο σεισμός.

Οι πρώτες εικόνες από το κέντρο της Αθήνας

Αρκετός κόσμος εγκλωβίστηκε σε ασανσέρ, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν στις τηλεπικοινωνίες λόγω υπερφόρτωσης των δικτύων. 

Aκόμη, διακόπηκαν τα δρομολόγια του ηλεκτρικού και του μετρό.

Προς το παρόν, οι αναφορές που έχουν γίνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι για υλικές ζημιές και συγκεκριμένα για πτώση σοβάδων και σπάσιμο τζαμαριών, σε διάφορες περιοχές της Αττικής. 

Μ. Σκορδίλης: Τρεις μετασεισμοί άνω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - Αυτό δε σημαίνει ότι εκτονώνεται το φαινόμενο

Ο σεισμολόγος Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας στο έκτακτο δελτίο Ειδήσεων του STAR, σημείωσε ότι υπάρχει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, χωρίς αυτό να σημειώνεται ότι εκτονώνεται το φαινόμενο. Μέχρι τώρα, έχουν σημειωθεί τρεις μετασεισμοί άνω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο να αγγίζει τα 3,7 Ρίχτερ. 

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Οι μετασεισμοί μπορεί να πλησιάσουν και το μέγεθος του κύριου σεισμού»

Η εκτίμηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου στο Έκτακτο Δελτίο Ειδήσεων του STAR

«Έχουν γίνει αρκετοί μετασεισμοί με αξιόλογα μεγέθη, με μεγαλύτερο 4,4 Ρίχτερ. Ωστόσο, αυτοί οι μετασεισμοί δε μας εγγυώνται ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, χρειαζόμαστε κι άλλα στοιχεία. Αυτό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα γίνονται οι μετασεισμοί. Η ίδια η φύση θα μας εφοδιάσει με στοιχεία. Πρέπει να κάνουμε υπομονή για να μη βγάλουμε λανθασμένα συμπεράσματα. Μπορεί να γνωρίζουμε και αύριο» σημείωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Έκτακτο Δελτίο Ειδήσεων του STAR και πρόσθεσε:

«Κατά τη γνώμη μου δεν είναι βέβαια ότι ο σημερινός σεισμός έχει σχέση με τον καταστροφικό σεισμό πριν από 20 χρόνια. Είναι παρακινδυνευμένο να ακούγεται ότι ήταν το ίδιο ρήγμα με τον σεισμό του ’99. Αυτό το ζήτημα μπορεί να ξεκαθαρίσει ακόμη και σήμερα».

«Οι μετασεισμοί μπορεί να πλησιάσουν και το μέγεθος του κύριου σεισμού», κατέληξε ο σεισμολόγος.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top