Παιχνιδιάρικα δελφίνια: «Χορεύουν» και μαγεύουν μικρούς και μεγάλους!

Όσα δεν ξέρετε για τα έξυπνα θηλαστικά

Τα δελφίνια συστήνονται στους θεατές

Τα δελφίνια είναι από τα πιο αγαπημένα και παιχνιδιάρικα ζώα. Οι φιγούρες και τα άλματα που κάνουν γοητεύουν πάντα μικρούς και μεγάλους! 

Αττικό Πάρκο: Όσα δεν ξέρετε για τους ελέφαντες και τις καμηλοπαρδάλεις

Τα θαλάσσια θηλαστικά ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις φάλαινες. Υπάρχουν περίπου 18 γένη δελφινιών και 40 είδη. 

Τα δελφίνια που βλέπετε στα βίντεο ανήκουν στην οικογένεια των ρινοδέλφινων και συγκεκριμένα στο υποείδος Tursiops truncatus ponticus, ενδημικό είδος της Μαύρης θάλασσας. Τα συναντάμε στη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία.

Οι... χορευτικές φιγούρες των δελφινιών

Τα έξυπνα αυτά θηλαστικά ζουν σε κρύες εύκρατες έως τροπικές θάλασσες.Έχουν υδροδυναμικό σώμα, ιδανικά προσαρμοσμένο για γρήγορη κίνηση μέσα στο νερό, εξαιτίας του εξαιρετικά απαλού και άτριχου δέρματός τους.Φτάνουν τα 2,3 - 3,8μ σε μήκος και ζυγίζουν περίπου 150 - 300 κιλά.

Τρώνε έως 10 κιλά ψάρι την ημέρα κυρίως ρέγγα, κολιό και μπακαλιάρο. Επίσης, γαρίδες και κεφαλόποδα (ναυτίλους, καλαμάρια, σουπιές και χταπόδια).

Η διάρκεια ζωής τους είναι 25 - 50 χρόνια.

Τα δελφίνια είναι γνωστά για την κοινωνικότητά τους. Ένας τρόπος επικοινωνίας που χρησιμοποιούν είναι οι ήχοι που παράγουν.

Οι ήχοι που παράγουν τα δελφίνια

Ένα ψηλό άλμα έξω από το νερό θα δώσει στα δελφίνια τη δυνατότητα να εντοπίσουν την τροφή τους. Tα άλματα δημιουργούν δίνες κάτω από το νερό και οι δίνες μεταφέρουν μηνύματα στην ομάδα τους. 

H μύτη τους ονομάζεται φυσητήρας και αναπνέουν αέρα με πνεύμονες, όπως και οι άνθρωποι. Μπορούν να κρατήσουν μέχρι και 12 λεπτά την αναπνοή τους τα ρινοδέλφινα. 

Πώς τα δελφίνια κρατούν την ανάσα τους κάτω από το νερό

Το χρώμα στην κοιλιά τους είναι πιο ανοιχτό σε σχέση με το υπόλοιπό τους σώμα που είναι πιο σκούρο. Αυτό είναι ένα είδος καμουφλάζ που τους προσφέρει η φύση προκειμένου να προστατεύονται από τους θηρευτές τους. 

Στο Αττικό Ζωολογικό πάρκο δίνουν κανονική... παράσταση και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πάνε μέχρι τα Σπάτα για να τα δουν από κοντά.

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Λαγάνης


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top