Απαγορεύονται τα σκυλιά μέσα στη θάλασσα - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Tι λέει στο star.gr η Γ.Γραμματέας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας

To καλοκαίρι έφτασε, οι εξορμήσεις στη θάλασσα ξεκίνησαν και ίσως να αναρωτηθείτε κι εσείς αυτό το καλοκαίρι… τι επιτρέπεται και τι όχι στις παραλίες. Οι αγαπημένοι φίλοι μας, οι σκύλοι, επιτρέπεται να κολυμπούν μαζί μας; Τι προβλέπει η νομοθεσία για τα κατοικίδια; Τι ισχύει στις οργανωμένες παραλίες και ποιοι είναι οι περιορισμοί για τα θαλάσσια σπορ; 

Το star.gr συγκέντρωσε στοιχεία για έναν σύντομο οδηγό και τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε για τις επισκέψεις σας στις παραλίες.

«Δεν επιτρέπονται τα κατοικίδια στη θάλασσα παρά μόνο…»

Τα αγαπάμε τα ζώα και θέλουμε να τα έχουμε μαζί μας και στη θάλασσα. Επιτρέπεται όμως η πρόσβαση των σκύλων στην παραλία και μέσα στο νερό;

Η Γ.Γραμματέας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Σοφία Τζονίκη, περιγράφει στο star.gr την ισχύουσα νομοθεσία.

-Τα κατοικίδια δεν επιτρέπεται να μπαίνουν στο νερό, όπου υπάρχουν λουόμενοι. Επιτρέπεται μόνο στις απομακρυσμένες παραλίες, χωρίς λουόμενους. 

-Στην παραλία επιτρέπονται τα κατοικίδια, μόνο δεμένα.

«Είναι στη δικαιοδοσία της επιχείρησης που λειτουργεί μια ιδιωτική παραλία, αν επιτρέπει τα κατοικίδια ή όχι. Στις ελεύθερες παραλίες, η παραμονή ή ο περίπατος του ζώου πρέπει να είναι πάντα με συνοδό και να είναι δεμένο, να έχει λουρί. Δεν επιτρέπεται να το αφήνω ελεύθερο να τρέχει. Ο κηδεμόνας πρέπει να έχει βιβλιάριο υγείας και την ένδειξη ότι είναι εμβολιασμένο αλλά και τσιπ για την πλήρη νομιμότητα κατοχής του ζώου» εξηγεί η κ.Τζονίκη. 

Πηγή φώτο: Unsplash

Όπως επισημαίνει η ίδια, αν κάποιος λουόμενος ενοχληθεί από την παρουσία κατοικίδιου, ο ιδιοκτήτης του είναι υποχρεωμένος να το απομακρύνει από τη θάλασσα. Ειδάλλως, επιβάλλονται πρόστιμα στον κηδεμόνα του ζώου.

Το Λιμενικό είναι αρμόδιο όργανο να παρέμβει σε περίπτωση παρουσίας κατοικίδιου στο νερό και η Αστυνομία για την παρουσία στην παραλία. 

Οι λουόμενοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις παραλίες

Πηγή φώτο: Unsplash

Όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Στις οργανωμένες παραλίες, θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους.

-Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο,

-Θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

-Όσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου, είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, κατά τους μήνες Ιούνιο - Αύγουστο και ώρες 10:30-17:30.

-Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις, πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες των ορίων, που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι.

Θαλάσσια μέσα αναψυχής

Πηγή φώτο: Unsplash

Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, κλπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες.

Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00.

Τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών.

Ρεπορτάζ: Σοφία Βάγκα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top