Εννέα μήνες χωρίς αναβατόριο για ΑμΕΑ η Ακρόπολη

Δημόσια συγγνώμη από το Υπουργείο Πολιτισμού

Εννιά μήνες εκτός λειτουργίας έμεινε το μοναδικό αναβατόριο για άτομα με κινητικά προβλήματα στην Ακρόπολη. Χρειάστηκε να κινήσουν γη και ουρανό οι γονείς κι οι δάσκαλοι, ενός 12χρονου μαθητή ΑμΕΑ από τη Θεσσαλονίκη, για να αποκατασταθεί μόλις τώρα το πρόβλημα που έκανε τη χώρα μας διεθνώς ρεζίλι.

«Συνήθως ο γιος μας δεν αντιδρά έτσι, αλλά άρχισε να κλαίει. Τον πήρε ο πατέρας του στην πλάτη, είναι 60 κιλά ο Ερμής, και φτάσαμε μέχρι τα Προπύλαια. Όμως, όλη η διαδρομή είναι επικίνδυνη -γλιστρούν οι πέτρες- και είπαμε μέχρι εδώ μπορούμε, δεν γίνεται να φτάσουμε παραπάνω» δήλωσε η μητέρα του 12χρονου παιδιού στο Open.

Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη άνθρωποι

Οι γονείς του 12χρονου Ερμή, τον συνόδευαν στις 30 του περασμένου Μαρτίου, στην τριήμερη σχολική εκδρομή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού, στην Ακρόπολη. Φοβήθηκαν όμως ότι ο γιος τους δεν θα μπορέσει να ζήσει το όνειρό του να επισκεφτεί τον ιερό βράχο. Ευτυχώς πήραν την κατάσταση πάνω τους άλλοι γονείς.

«Ένας πατέρας που ήταν δίπλα μας είπε ότι "δεν θα ανέβει κανείς στην Ακρόπολη, εάν δεν ανέβει και ο Ερμής μαζί μας". Πέντε-έξι πήραν στα χέρια τους το καρότσι και το ανέβασαν» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Δημόσια συγγνώμη από το υπουργείο Πολιτισμού

Έκτοτε άρχισαν να στέλνουν συνεχώς επιστολές σε αρμόδιους φορείς, αλλά φαίνεται ότι αυτές κατέληγαν στον κάλαθο των αχρήστων. Μέχρι που αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν το θέμα. Το υπουργείο Πολιτισμού αναγκάστηκε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη.

«H Υπηρεσία δεν αξιολόγησε, ως όφειλε, τη σοβαρότητα του προβλήματος και δεν ενημέρωσε σχετικώς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Αντιστοίχως, δεν επέδειξε τη δέουσα ευαισθησία ώστε να απαντήσει στην επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού» ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ένα αναβατόριο κι αυτό για αντικείμενα

Το αναβατόριο είχε κατασκευαστεί το 2004 για τους ολυμπιακούς αγώνες. Χρησιμοποιείτο όμως κυρίως για μεταφορά αντικειμένων, κι όχι ανθρώπων. Όταν δεν χαλάει…

«Υπάρχει ένα αναβατόριο από το 2004, το οποίο, όμως, δεν είναι εκεί για να μεταφέρει ΑμεΑ, αλλά… υλικά, έχει πολλά προβλήματα, χαλάει συνεχώς και πρέπει να αλλαχτεί» δήλωσε ο Γιάννης Μαυρικόπουλος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Αρχαιοφυλάκων. 

Όπως λένε αρχαιολόγοι, συχνά άτομα με κινητικά προβλήματα που έρχονται στην Ακρόπολη, από κάθε γωνιά του πλανήτη, τελικά δεν μπορούν να επισκεφτούν το μνημείο, με αποτέλεσμα να φεύγουν τελικά απογοητευμένοι.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top