Ληλάντιο πεδίο: Ένας υδροβιότοπος… έγινε απέραντη χωματερή

Η εικόνα προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση

Σε απέραντη χωματερή έχει μετατραπεί ένας υδροβιότοπος έξω από την Χαλκίδα που δημιουργήθηκε πριν από πολλά χρόνια μετά την εξόρυξη αργίλου για κατασκευή κεραμικών.

Όπως θα δείτε και από την αυτοψία που πραγματοποίησε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η εικόνα προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση.

Ασυνείδητοι πετούν μέσα στον φυσικό υδροβιότοπο στα Φύλλα Χαλκίδας, κουφάρια από πρόβατα, χημικά απόβλητα και σκουπίδια κάθε είδους.

Από την δεκαετία του ‘50 μέχρι και πριν από 20 χρόνια, από αυτήν την περιοχή έπαιρναν την πρώτη ύλη για κεραμικά. Η φύση είχε αρχίσει σιγά σιγά να διαμορφώνει ένα εξαιρετικό τοπίο, με πανίδα και χλωρίδα, σπάνιας ομορφιάς.Σήμερα όμως τεράστιες ανεξέλεγκτες και παράνομες χωματερές έχουν δημιουργηθεί στο Ληλάντιο πεδίο μετά την εξόρυξη του αργίλου πριν από πολλά χρόνια. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική αλλά και ταυτόχρονα επικίνδυνη για τους κατοίκους.

Δεκάδες γεωτρήσεις στην περιοχή ποτίζουν τις καλλιέργειες. Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star απευθύνθηκε στην Εθνική Αρχή Γεωλογικών ερευνών.

«Πρόκειται για ανεξέλεγκτη ανθρωπογενή απόθεση απορριμμάτων, οι οποίες εν δυνάμει μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση του υπόγειου υδάτινου ορίζοντα. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από εκτενείς και συστηματικές δειγματοληψίες από την εν λόγω υδρογεώτρηση, προκειμένου να διερευνήσουμε αν υπάρχει μόλυνση του υπόγειου υδάτινου σώματος» δήλωσε ο Δημήτρης Τσαγκάς, γενικός διευθυντής της ΕΑΓΜΕ.

Οι κάτοικοι πάντως της περιοχής αποφεύγουν να πίνουν το νερό, όταν γνωρίζουν ότι έχουν πετάξει νεκρά ζώα, μπάζα και χημικά απόβλητα.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top