«Βούλιαξε» η Σητεία: Δεκάδες άνθρωποι κινδύνευσαν – Δείτε εικόνες

Να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο δήμαρχος

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία στην Κρήτη

Εικόνες «Αποκάλυψης» έζησε το Σάββατο η Κρήτη, η οποία βρέθηκε για τέταρτη φορά μέσα σε μόλις δύο μήνες στο έλεος της κακοκαιρίας.

Το νησί μετά το νέο «χτύπημα» μετρά τις πληγές του, καθώς οι καταστροφές είναι μεγάλες. Δεκάδες άνθρωποι κινδύνευσαν, ολόκληρες περιοχές πλημμύρισαν, δρόμοι έγιναν «ποτάμια» και χείμαρροι υπερχείλισαν.

 

 

Παγιδεύτηκαν 18 άνθρωποι

Μέσα σε λίγες ώρες οι κλήσεις για απεγκλωβισμό στην Πυροσβεστική ήταν συνεχείς.

Άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ με αυτοθυσία έσωσαν 18 συνολικά ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν μέσα στα σπίτια τους όταν η στάθμη του νερού άρχισε να αυξάνεται επικίνδυνα.

Νέα επιδείνωση του καιρού από το βράδυ της Κυριακής

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού τους για να σωθούν

Τέσσερα παιδιά αρχικά απεγκλωβίστηκαν μέσα από το σπίτι τους, ενώ αμέσως μετά δυο ηλικιωμένοι επιχειρήθηκε επιτυχώς να απεγκλωβιστούν από την οικία τους. Αίσια κατάληξη είχε η επιχείρηση και για μια γυναίκα με ειδικές ανάγκες που είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι της στο Μακρύ Γυαλό και τέσσερις επιπλέον άνθρωποι, που για να σωθούν ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού τους, απ'οπου τους απεγκλώβισαν άνδρες της Πυροσβεστικής.

 

 

«Ήταν μια μεγάλη επιχείρηση που ξεκίνησε λίγο μετά τη μια το μεσημέρι. Ευτυχώς καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις περιπτώσεις και να παραδίδουμε τους ανθρώπους που κινδύνευαν στους οικείους τους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδακης, που συμπλήρωσε ότι δυο οικοδομικά τετράγωνα στην πόλη της Σητείας, εμφανίζουν πλημμυρικά φαινόμενα και χρειάστηκε να επέμβουν σε επτά ακόμη περιπτώσεις ανθρώπων που κινδύνευαν από τη στάθμη των νερών.

 

 

Κήρυξη έκτακτης ανάγκης ζητά ο δήμαρχος Σητείας

Η Σητεία ήταν μία από τις περιοχές που επλήγη εντονότερα από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας έριξε πολύ νερό με αποτέλεσμα να «φουσκώσουν» τρεις παραπόταμοι που εκβάλουν στον ποταμό Παντέλη, ο οποίος και υπερχείλισε με αποτέλεσμα να έχει πλημμυρίσει μεγάλος μέρος της πόλης», ανέφερε ο δήμαρχος Σητείας, Θεόδωρος Πατεράκης, μιλώντας στο cretapost.gr.

 

 

Φοιτητές έμειναν άστεγοι

Από την ισχυρή νεροποντή προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, ξενοδοχεία, αλλά και συγκροτήματα κατοικιών, με αποτέλεσμα να οι ένοικοι να μείνουν χωρίς στέγη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως φοιτητές που έμεναν σε ημιυπόγεια, αλλά και υπόγεια σπίτια στη Σητεία δεν μπορούν να επιστρέψουν σε αυτά, καθώς έχουν πλημμυρίσει.

 

 

«Οι κυριότερες ζημιές που έχουν – μέχρι στιγμής – καταγραφεί είναι σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο που καταστράφηκε το υπόγειό του, σε επιχειρήσεις και συγκροτήματα κατοικιών. Μάλιστα, έχουμε κάποιους φοιτητές που έμειναν άστεγοι για αυτό και τους φιλοξενούμε σε ξενοδοχεία, με τη συνεργασία των ξενοδόχων της περιοχής. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Θεόδωρος Πατεράκης.

Για δεύτερο 24ωρο τα συνεργεία του δήμου εργάζονται προκειμένου να αποκαταστήσουν το οδικό δίκτυο που συνεχώς παρουσιάζει προβλήματα εξαιτίας κατολισθήσεων.

 

 

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν νέες κατολισθήσεις και τα μηχανήματα του δήμου βρίσκονται στο σημείο προσπαθώντας να καθαρίσουν τους δρόμους. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στους τρεις βασικούς δρόμους της Σητείας, τόσο στον βόρειο οδικό άξονα, όσο και στο δρόμο προς τον Μακρύ Γιαλό», ανέφερε σχετικά ο κ. Πατεράκης.

 

 

Ήδη έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων ενώ έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Τα προβλήματα είναι πολλά, καθώς έχουν καταστραφεί αρδευτικά και υδρευτικά δίκτυα, καλλιέργειες και περιουσίες ανθρώπων. Θα ζητήσουμε από τους πολίτες να καταθέσουν στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές, ενώ εμείς από την πλευρά μας έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να κηρυχθεί ο δήμος Σητείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», επεσήμανε σχετικά ο κ. Πατεράκης.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top