Κακοκαιρία στην Κρήτη: Ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού τους για να σωθούν

Κατολισθήσεις και κλειστοί δρόμοι – Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Πηγή φωτογραφίας: ekriti.gr

Στη διάσωση 18 ανθρώπων που κινδύνευσαν μέσα στα σπίτια τους από τη στάθμη του νερού που αυξήθηκε επικίνδυνα λόγω της έντονης βροχόπτωσης, προχώρησαν άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ στην ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γυαλού, στη Σητεία.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel 

Μέσα σε λίγες ώρες οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς ήταν συνεχείς. Τέσσερα παιδιά αρχικά απεγκλωβίστηκαν μέσα από το σπίτι τους, ενώ αμέσως μετά δυο ηλικιωμένοι επιχειρήθηκε επιτυχώς να απεγκλωβιστούν από την οικία τους. Αίσια κατάληξη είχε η επιχείρηση και για μια γυναίκα με ειδικές ανάγκες που είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι της στο Μακρύ Γυαλό και τέσσερις επιπλέον άνθρωποι, που για να σωθούν ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού τους, απ'οπου τους απεγκλώβισαν άνδρες της Πυροσβεστικής.

 

 

«Ήταν μια μεγάλη επιχείρηση που ξεκίνησε λίγο μετά τη μια το μεσημέρι. Ευτυχώς καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις περιπτώσεις και να παραδίδουμε τους ανθρώπους που κινδύνευαν στους οικείους τους» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδακης.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, δυο οικοδομικά τετράγωνα στην πόλη της Σητείας, εμφανίζουν πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει σε επτά ακόμη περιπτώσεις ανθρώπων που κινδύνευαν από τη στάθμη των νερών.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, εξασθένηση των έντονων καιρικών φαινομένων στην Κρήτη αναμένεται από το βράδυ.

Αύριο Κυριακή ισχυρές βροχές αναμένεται να εκδηλωθούν κατά τόπους στο ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν ενώ από αύριο βράδυ αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά.

Παρασύρθηκαν αυτοκίνητα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν το νησί είχαν ως αποτέλεσμα δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα, να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά του ποταμού, που περνά μέσα από το χωριό, στις 06:00 το πρωί του Σαββάτου.

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Καταιγίδες, χαλάζι και πολλά μποφόρ

Σφυροκόπημα στην Κρήτη: Τρεις σφοδρές κακοκαιρίες μέσα σε 45 ημέρες

Κατολισθήσεις και καταστροφές – Πού θέλει προσοχή

Όπως αναφέρει το cretalive, στο «μάτι του κυκλώνα» μπήκε η περιοχή της Βιάννου, όπου με το πρώτο φως της μέρας αποκαλύφθηκαν εικόνες καταστροφής.

Στη Μέση, κοντά στη Μάρθα έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις ενώ στη Βιάννο έκλεισαν δρόμοι. Με προσοχή πρέπει να κινούνται οι οδηγοί στην περιοχή του Αναποδάρη ποταμού λόγω του αυξημένου όγκου νερού.

«Μέσα σε δυο ώρες έριξε 150 χιλιοστά νερού, προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα. Δυσκολίες και προβλήματα καταγράφονται αυτή την ώρα τόσο στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο όσο και στο παραλιακό τμήμα» δήλωσε στο Cretalive, ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης.

Πέντε μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να παρέμβουν και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία που έχει διακοπεί από τις κατολισθήσεις.

Ακόμη και μπροστά στο δημαρχείο το ποτάμι έχει κατεβάσει νερά, ενώ λόγω της ομίχλης, τηρείται στάση αναμονής έως ότου «ανοίξει» ο καιρός, για να ενταθούν οι εργασίες.

Κατολισθήσεις καταγράφονται και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου, με εντονότερα τα προβλήματα στο δρόμο από Καβούσι προς Σητεία. Ζημιές έχουν σημειωθεί στο δρόμο της Τουρλωτής, αλλά και στο δρόμο της Μεσαράς. Μεγάλος όγκος νερού έπεσε και στο Μεσοχωριό.

Πλημμύρισαν γέφυρες στο Ηράκλειο

Κινδυνεύει γεφύρι 100 ετών στην Ιεράπετρα

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και γεφύρια, συνθέτουν το σκηνικό στον Δήμο Αρχάνων Αστερουσίων του Νομού Ηρακλείου, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν έως τα ξημερώματα. 

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Μανώλης Κοκοσάλης, περιοχές όπως ο Πύργος, ο Χάρακας, τα Σαμανια κ.α έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες.

«Τα συνεργεία μας είναι επι ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση του καιρού. Το νερό που έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες έφτασε τα 110 χιλιοστά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Έχουν πλημμυρίσει γεφύρια και παρά το γεγονός ότι επιχειρούν συνεχώς τα συνεργεία, αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται».

Ο κ. Κοκοσάλης ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και εφόσον είναι εφικτό να αποφύγουν μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες.

Προβλήματα εντοπίστηκαν και στον Δήμο Ηρακλείου, λόγω καθιζήσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης ο επαρχιακός δρόμος Ηρακλείου - Βουτών, περίπου ένα χιλιόμετρο πριν την είσοδο στον οικισμό, θα παραμείνει κλειστός λόγω καθιζήσεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top