Κύκλωμα λαθρεμπορίας ζώων στη Μαγνησία: Τα έβγαζαν με βαν στο εξωτερικό

Φιλοζωικές: Χιλιάδες αδέσποτα φεύγουν κάθε χρόνο προς Ευρώπη

Σκύλος σε κλουβί

Μπροστά σε ένα παράνομο κύκλωμα λαθρεμπορίας ζώων πολύ πιθανόν να βρίσκονται οι αρχές στη Μαγνησία.

Η υπόθεση που ερευνάται αφορά τη μετακίνηση 47 ζώων συντροφιάς (43 σκύλοι και 4 γάτες) από την Ελλάδα στο εξωτερικό, τα οποία εντοπίστηκαν -μετά από καταγγελία- μέσα σε βαν σε χώρο πρατηρίου καυσίμων στο 9ο χλμ. της Εθνικής Οδού Βόλου – Λάρισας.

Η υπόθεση έχει φτάσει ήδη στον εισαγγελέα, τα ζώα φιλοξενούνται από τοπική φιλοζωική, ενώ η οδηγός γερμανικής υπηκοότητας και η συνοδηγός αγγλικής υπηκοότητας αφέθηκαν ελεύθερες.

Η πρώτη εικόνα των ζώων που ήταν διαφόρων μεγεθών και ηλικιών ήταν καλή, καθώς δεν έφεραν εμφανή σημεία ασθένειας ή κακοποίησης, ενώ παράλληλα είχαν σιτιστεί.

Ταυτόχρονα, για όλα υπήρχε δυνατότητα ταυτοποίησης, αφού έφεραν ηλεκτρονική σήμανση με πομποδέκτη. Αναλυτικότερα, για όλα τα ζώα υπήρχαν διαβατήρια με καταχωρημένα σε αυτά την περιγραφή τους, τον αλφαριθμητικό κωδικό πομποδέκτη, τα στοιχεία του κατόχου, τον προβλεπόμενο εμβολιασμό, αποπαρασιτισμό και τη βεβαίωση κλινικής εξέτασης.

Ένα από τα παράδοξα ωστόσο της υπόθεσης είναι ότι τα διαβατήρια στην πλειονότητά τους φέρουν ως πρώτους ιδιοκτήτες κατοίκους εξωτερικού, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν συνάδει με την κείμενη εθνική νομοθεσία, αναφορικά με τον τρόπο απόκτησης ζώου συντροφιάς.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν φιλοζωικά σωματεία, κάθε χρόνο φυγαδεύονται στην Ευρώπη χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά και γάτες, χωρίς να προηγηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την υιοθεσία τους. Μάλιστα, τα κόστη μιας παράνομης συναλλαγής ξεκινούν από 400 ευρώ και σε πολλές των περιπτώσεων φτάνουν τα 700 ή 800 ευρώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top