Έβερεστ: Δύο Ελληνίδες ετοιμάζονται να κατακτήσουν τη «Στέγη του Κόσμου»

Στόχος να ανέβουν στις επτά ψηλότερες κορυφές του κόσμου

Η Βανέσα Αρχοντίδου και η Χριστίνα Φλαμπούρη

Δύο γυναίκες και επτά κορυφές! Η Χριστίνα Φλαμπούρη και η Βανέσα Αρχοντίδου φιλοδοξούν να είναι η πρώτες Ελληνίδες που θα κατακτήσουν το 7 Summits Project και θα πατήσουν στις επτά ψηλότερες κορυφές του κόσμου. 

Ήδη έχουν βρεθεί στις πέντε από τις επτά, στην Αφρική, τη Νότια και Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ωκεανία και τώρα κοιτάζουν με αισιοδοξία, πάθος και αποφασιστικότητα την κορυφή του Έβερεστ. 

Η Βανέσα και η Χριστίνα ανεβαίνοντας στο Elbrus στη νότια Ρωσία

Η ιδέα για τη μεγάλη ανάβαση

Το μότο και των δύο είναι ότι «μια γυναίκα μπορεί να κάνει τα πάντα» και στόχο τους μέσα από την περιπέτεια του 7 Summits είναι να ενθαρρύνουν τον κόσμο να ακολουθήσει τα όνειρά του, να δώσουν δύναμη στις γυναίκες και στην Ελλάδα. 

Ανεβαίνοντας στο όρος Ντενάλι στην Αλάσκα

Η ιδέα για να πάρουν μέρος στο δύσκολο και απαιτητικό αυτό project γεννήθηκε το 2015 όταν οι δυο τους ανέβηκαν στην ψηλότερη κορυφή της Αμερικής. 

Δεν το είχαμε παραδεχτεί ούτε στον ίδιο μας τον εαυτό. Ήταν πολύ μεγάλος στόχος, φάνταζε σαν άπιαστο όνειρο… Κάθε χρόνο βάζαμε μια κορυφή στόχο για να πάμε μαζί, και ως… «δια μαγείας» αυτή ηκορυφή άνηκε στα 7 Summits. Μετά από την 4η κορυφή πλέον ήταν φανερό ότι το όνειρο των 7 Summits είχε μπει για τα καλά στο μυαλό μας και είμασταν έτοιμες να δουλέψουμε σκληρά για να το καταφέρουμε, λένε τα δυο κορίτσια στο star.gr.

Ο απόλυτος στόχος τους είναι να ανέβουν στις ψηλότερες κορυφές κάθε ηπείρου. Έχουν δει τον κόσμο από την κορυφή του Kilimanjaro, στα 5.895μ. Έχουν ανέβει στο όρος Aconcagua της Αργεντινής στα 6.962μ., στο Elbrus της Ρωσίας στα 5.642μ., στο McKinley/Denali, που είναι στα 6.190μ. στην Αλάσκα των Η.Π.Α και τέλος στο Carstensz Pyramid, που είναι στα 4.884μ. στην Παπούα.

Η Χριστίνα και η Βανέσα έχουν μέχρι στιγμής κατακτήσει τις πέντε από τις επτά κορυφές του 7 Summits

Πλέον το βλέμμα τους είναι στραμμένο στη «Στέγη του Κόσμου», το Έβερεστ και στα 8.848 μ., ευελπιστώντας να είναι οι πρώτες Ελληνίδες που θα καταφέρουν κάτι τόσο προκλητικό και απαιτητικό. Το ταξίδι ξεκινά στις 5 Απριλίου, με την ελπίδα όχι απλά να είναι οι πρώτες Ελληνίδες που θα γράψουν ιστορία, αλλά να καταφέρουν να ανεβάσουν την ελληνική σημαία στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Υψώνοντας την ελληνική σημαία στο Carstenzs Pyramid, την υψηλότερη κορυφή της Ωκεανίας

Τα 7 Summits δεν είναι μόνο ένας ορειβατικός στόχος είναι ένα ταξίδι ζωής στις επτά ηπείρους!, λένε τα κορίτσια. 

Δύο career women που... πήραν τα βουνα

Η Βανέσα Αρχοντίδου είναι μαμά δύο αγοριών, διευθύντρια marketing σε πολυεθνική και αλπινίστρια που κατορθώνει με εξαιρετική μαεστρία να ισορροπεί ανάμεσα σε όλα. Η Χριστίνα Φλαμπούρη εργάζεται επίσης σε πολυεθνική εταιρεία, το βουνό όμως είναι μεγάλη αγάπη, πρόκληση και δίνει αέρα στα φτερά της για να κατακτήσει τα όνειρά της. 

Κι αν αναρωτιέστε γιατί οι δύο γυναίκες… πήραν τα βουνά η απάντηση είναι οι τρελοί ρυθμοί της καθημερινότητας. Όπως είπε η Χριστίνα Φλαμπούρη στο star.gr για εκείνη το βουνό ήταν η απόλυτη πρόκληση για να αντιμετωπίσει την… υψοφοβία της. Η μία κορυφή έφερε την άλλη και τελικά η ορειβασία έγινε τρόπος ζωής. 

Έχοντας η μία στο πλευρό της την άλλη ανεβαίνουν κορυφές και αποδυκνείουν ότι "a woman can be..."

Η Βανέσα πάλι άρχισε την πεζοπορία εντελώς τυχαία και ένιωσε ότι έκανε restart στη ζωή της, με το βουνό πλέον να είναι γι’ αυτήν ο τρόπος που ισορροπεί επαγγελματικά και προσωπικά. 

Το εγχείρημα της κατάκτησης του Έβερεστ απαιτεί επίπονη και σκληρή προετοιμασία. Εκτός από την ενδυνάμωση αλλά και την αερόβια γυμναστική χρειάζεται και προετοιμασία στο βουνό. Όπως λένε, όσο περισσότερο ζεις στο βουνό τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεις τις δύσκολες συνθήκες κατά την ανάβαση. Έτσι η προπόνηση είναι καθημερινή στο γυμναστήριο και τα Σαββατοκύριακα σε κάποιο ελληνικό βουνό. 

Στο Elbrus της Ρωσίας λίγο πριν την κατάκτηση της κορυφής

Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να εντάξουν παιδιά, οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις, πράγμα δύσκολο που απαιτεί ακόμα και… ακροβατικές δεξιότητες. 

Δεν είμαστε επαγγελματίες αθλήτριες επομένως αφιερώνουμε αρκετές ώρες της ημέρας στη δουλειά και στις οικογενειακές υποχρεώσεις. Το αυστηρό πρόγραμμα και η προσήλωση στο στόχο είναι αυτά που μας βοηθάνε να τα προλάβουμε όλα. Βέβαια συχνά υπάρχουν φορές που νιώθουμε κούραση ή ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς. Αυτές τις στιγμές, η δύναμη της ομάδας μας επαναφέρει. Δεν θέλουμε η μία να απογοητεύσει την άλλη γιατί δεν προσπάθησε αρκετά, ούτε φυσικά να απογοητεύσουμε τους ανθρώπους που εθελοντικά βοηθάνε στο σκοπό μας, λένε η Χριστίνα και η Βανέσα. 

Η κατάκτηση της κορυφής δίνει πληρότητα

Η κατάκτηση μιας κορυφής άλλωστε τις αποζημιώνει για κάθε στέρηση και κάθε κόπο. 

«Κλαίμε, γελάμε και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ξαναβρίσκουμε όλη την ενέργεια που χάσαμε κατά την προσπάθεια για να φτάσουμε εκεί», λένε για τα συναισθήματα που τις κατακλύζουν μετά από την κατάκτηση μιας κορυφής. 

Κατακτώντας την κορυφή του Ντενάλι ένιωσαν την απόλυτη πληρότητα

Έτσι αισθάνθηκαν στο Ντενάλι, την κορυφή της Βόρειας Αμερικής στην Αλάσκα, όπου βρέθηκαν για πρώτη φορά Ελληνίδες. Η μία περίμενε την άλλη και μαζί, πιασμένες χέρι χέρι έκαναν το μεγάλο βήμα για την κορυφή. 

Στην αποστολή για την κατάκτηση του Έβερεστ οι οικογένειές τους θα είναι αυτό που θα τους λείψει πιο πολύ, αλλά ταυτόχρονα θα τους δίνει και δύναμη για τη συνέχεια. Όπλο τους το πείσμα και η υπομονή, μα πάνω από όλα ότι έχουν η μία την άλλη για να αντιμετωπίσουν τους διάφορους κινδύνους που έχει μια τέτοια ανάβαση. 

Το Απρίλιο ξεκινά το μεγάλο ταξίδι της Βανέσας και της Χριστίντας για την κατάκτηση του Έβερεστ.

Γι’ αυτό και δεν βάζουν επόμενους στόχους. Μένουν προσηλωμένες σε αυτόν γιατί γνωρίζουν ότι η κατάκτησή του είναι ένας μικρός άθλος. Πιστεύουν ακράδαντα όμως ότι “a woman can be…” οτιδήποτε βάλει στο μυαλό της κι έτσι θα πορευτούν στη δύσκολη ανάβαση έως την… κορυφή του κόσμου. 

Αν θέλετε κι εσείς να παρακολουθείτε την πορεία τους μπορείτε να κάνετε κλικ στις σελίδες https://7summitsproject.com/ και http://awomancanbe.com/ καθώς και στις σελίδες τους σε Facebook και Instagram: “a woman can”.

Της Ευαγγελίας Ντούρου
Emai: entourou@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top